Opinió

L'Àfrica i el telèfon mòbil

Durant uns anys, vaig anar sovint a l'Àfrica sub­sa­ha­ri­ana per tre­ba­llar en pro­jec­tes del Banc Mun­dial. No hi he tor­nat, però em resulta impos­si­ble obli­dar aquell con­ti­nent i aque­lla gent; com resulta impos­si­ble, per a tota per­sona sen­si­ble, pas­sar per alt les tragèdies afri­ca­nes, que vivim de lluny, tot i que no ho estan tant.

El desen­vo­lu­pa­ment econòmic acos­tuma a anar lli­gat a for­tes inver­si­ons. Es diu que els països afri­cans no es desen­vo­lu­pen perquè ningú no inver­teix en estats que tenen matèries pri­me­res però que són arti­fi­ci­als, cor­rup­tes i amb règims polítics que no tenen res a veure amb la democràcia.

Ho entenc molt bé, perquè ho he vis­cut. Però com­provo que hi ha alguns avenços tec­nològics que no reque­rei­xen grans inver­si­ons però que estan fent mera­ve­lles en aque­lles ter­res, un dels quals és el telèfon mòbil.

El desen­vo­lu­pa­ment reque­reix bones comu­ni­ca­ci­ons i les car­re­te­res o els fer­ro­car­rils, molts de diners.

Ja hi tor­nem a ser! Amb el telèfon mòbil no es poden moure ni per­so­nes ni mer­ca­de­ries, però es pot obte­nir infor­mació. I aquesta pot ser – i és– de gran ajut per al petit i mitjà comerç de mol­tes regi­ons afri­ca­nes. Qui té cacau, frui­tes tro­pi­cals o qual­se­vol altre pro­ducte pot saber el mer­cat en què li paga­ran a més bon preu. Fins ara, esta­ven obli­gats a ven­dre'l al pri­mer com­pra­dor.

El comerç de pro­duc­tes bàsics és fona­men­tal per al crei­xe­ment econòmic africà, però també ho són –nega­ti­va­ment– l'existència d'algu­nes malal­ties pròpies dels països tro­pi­cals.

Ho és espe­ci­al­ment la malària, que cada any mata cen­te­nars de milers de per­so­nes, sobre­tot nens. És una malal­tia que només pot ser mor­tal si no s'hi fa cap trac­ta­ment. Si prens les píndo­les ade­qua­des, la picada del mos­quit que n'és por­ta­dor només et pot gene­rar un males­tar que cor­res­pon a una grip benigna. Ho dic per experiència.

Lle­geixo al diari –Expansión, del 19 de setem­bre–, que qua­tre mul­ti­na­ci­o­nals ben cone­gu­des, IBM, Goo­gle, Voda­fone i la far­macèutica Novar­tis, han posat en marxa un pro­jecte en què usen els mòbils i els mapes electrònics per tal de con­tro­lar els estocs de medi­ca­ments con­tra la malària i la seva dis­tri­bució per les zones on fan falta. Ara per ara, només l'han fet a Kenya i Tanzània però el volen ampliar al Congo.

Les indústries far­macèuti­ques, com diria la ger­mana Teresa For­ca­des, tenen mol­tes mali­fe­tes per fer-se per­do­nar –com les grans mul­ti­na­ci­o­nals, en gene­ral, que pen­sen poc a fer un ser­vei a la gent i pen­sen massa en el compte de resul­tats empre­sa­ri­als–, però també tenen mol­tes opor­tu­ni­tats per millo­rar la imatge, com fan les ja esmen­ta­des.

La porció que aquell pro­jecte farà als seus bene­fi­cis serà petita. Els reco­ma­na­ria que ho comp­ta­bi­lit­zes­sin com a des­pe­ses de màrque­ting.

Estic del tot con­vençut que els donarà un ren­di­ment molt supe­rior al que acon­se­gui­rien amb un espot publi­ci­tari tra­di­ci­o­nal. No els dic que el premi el tro­ba­ran a l'altre món, perquè aquest sí que és un argu­ment que no podrien enten­dre de cap manera.

Em fa ver­go­nya con­fes­sar, a hores d'ara, que no porto cap telèfon mòbil. Pot ser que sigui perquè no em dedico al comerç i ja vaig superar fa temps les febres palúdiques de la malària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.