Opinió

opinió

Més toros i menys toreig

La cultura de Catalunya, la seva identitat moral, és incompatible amb el maltractament animal

La recent cam­pa­nya mediàtica con­tra la pro­hi­bició de les cor­ri­des de toros a Cata­lu­nya ha pro­mo­gut algu­nes fal­se­dats que paga la pena d'acla­rir. Per exem­ple, quan s'afirma que l'abo­lició de les cor­ri­des de toros és una ban­dera del naci­o­na­lisme català. A la comu­ni­tat autònoma de les Canàries es van pro­hi­bir els toros l'abril del 1991 i, en aquell moment, no es va pro­duir cap debat encès ni es van mani­fes­tar veus contràries, alliçona­do­res i amenaçado­res des de des­ta­cats mem­bres dels prin­ci­pals par­tits d'obediència estric­ta­ment espa­nyola. El prin­ci­pal impul­sor d'aque­lla mesura, Miguel Cabrera, ara dipu­tat del Par­tit Popu­lar a les illes Canàries, es defi­neix ell mateix en recents decla­ra­ci­ons com a “españolista a ultranza” i des­vin­cula la pro­hi­bició dels toros de l'espe­rit anti­es­pa­nyol: “me siento muy español, pero estaría muy a favor de que se pro­hi­bi­e­ran los toros en toda España; siem­pre he estado en con­tra del mal­trato ani­mal”. A més a més, aquest dipu­tat del PP coin­ci­deix amb el que molts pen­sem, que els que apel·len a la lli­ber­tat per ata­car la pro­hi­bició de la cor­rida uti­lit­zen injus­ti­fi­ca­da­ment aquesta paraula. Perquè la lli­ber­tat no es pot usar per pro­moure espec­ta­cles cru­ents que aca­ben en mort vio­lenta d'un ésser viu. A més, els que uti­lit­zen aquest argu­ment obli­den que les lleis, les orde­nan­ces... per­me­ten coses i en pro­hi­bei­xen d'altres. És a dir, és obvi que està pro­hi­bit sal­tar-se els semàfors en ver­mell, no por­tar els nens i les nenes a l'escola del 6 als 16 anys o matar ani­mals a cops de punyal i espasa als escor­xa­dors.

Tam­poc no es pot par­lar de justícia per rebai­xar un cop més el Par­la­ment de Cata­lu­nya i enviar-ho al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal. Això només és la cons­tant des­le­gi­ti­mació de les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes i la ins­tru­men­ta­lit­zació de la justícia per part del PP i de Ciu­ta­dans, que qüesti­o­nen la lega­li­tat vigent sem­pre que per­den i els interessa, ja sigui amb els toros o amb la immersió lingüística. Ho mos­tren les recents afir­ma­ci­ons de Miguel Ángel Montañés, secre­tari gene­ral adjunt del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal quan diu que la qüestió no és si es poden pro­hi­bir o no els toros, que afirma que és obvi que sí, sinó qui pot pro­hi­bir-los i qui no. I, és clar, con­clou que les cor­ri­des de toros s'aca­ba­ran si ho deci­dei­xen ells, no si ho deci­dim nosal­tres. Dit d'una altra manera, en tant que la cor­rida és un ele­ment d'exal­tació cul­tu­ral espa­nyo­lista es pot pro­hi­bir a les Canàries perquè és una comu­ni­tat cul­tu­ral­ment espa­nyola i no a Cata­lu­nya perquè som un ter­ri­tori que encara s'ha d'aca­bar de colo­nit­zar i d'assi­mi­lar a Espa­nya. Però en rea­li­tat el Cons­ti­tu­ci­o­nal té un pro­blema. Les comu­ni­tats autònomes tenen com­petència exclu­siva en espec­ta­cles. Per aquest motiu el govern esta­tal ha deci­dit a última hora trans­fe­rir les com­petències sobre la cor­rida des del Minis­teri de l'Inte­rior, on sem­pre havien estat (perquè és on hi ha els espec­ta­cles, els jocs i les apos­tes), al Minis­teri de Cul­tura. Això ha pas­sat en data de 31 d'agost del 2011. Es vol, així, fer tri­om­far el recurs, a l'avançada, ja que segons el jurista: “la cul­tura no puede pro­hi­birse”. I, per reblar el clau, ja fa temps que s'intenta el suport de l'Unesco perquè con­si­deri la cor­rida un bé cul­tu­ral imma­te­rial.

El dia en què es va abo­lir la cor­rida es va abo­lir una pràctica sag­nant i a Cata­lu­nya va gua­nyar la civi­li­tat. La cul­tura de Cata­lu­nya, la seva iden­ti­tat moral actual és incom­pa­ti­ble amb el mal­trac­ta­ment dels ani­mals, com ho és també amb una visió equi­li­brada i con­tem­porània de la relació entre l'espècie humana i la resta d'espècies vives del pla­neta. Els Països Cata­lans han estat històrica­ment tan tau­ri­ci­des i mal­trac­ta­dors d'ani­mals com tots els altres països i, per aquest motiu, m'he decla­rat en diver­ses oca­si­ons en con­tra dels cor­re­bous embo­lats i enllaçats i de qual­se­vol acte o tra­dició que sigui incom­pa­ti­ble amb el res­pecte als ani­mals. Però la màxima diri­gent del PP de Cata­lu­nya demos­tra un gran des­co­nei­xe­ment del que són la cor­rida de toros i els cor­re­bous quan fa uns dies va decla­rar que la pro­hi­bició de les cor­ri­des de toros és un acte de naci­o­na­lisme català perquè els bous i els cor­re­bous eren el mateix i no s'havien pro­hi­bit. En pri­mer lloc, perquè les cor­ri­des de toros són econòmica­ment defi­citàries i s'hau­rien extin­git fa anys. Només es man­te­nen perquè estan for­ta­ment sub­ven­ci­o­na­des amb diners públics; si no, ja no es farien cor­ri­des enlloc del món. Tant és així que la nova ofen­siva per man­te­nir les cor­ri­des de toros a Cata­lu­nya pas­sarà a par­tir d'ara per dema­nar una moratòria de dos anys. El motiu és que, inde­pen­dent­ment del que dic­ta­mini final­ment el Cons­ti­tu­ci­o­nal, aquest no es pro­nun­ciarà abans de dos anys. Com que a la Monu­men­tal de Bar­ce­lona, lle­vat d'una excepció per tem­po­rada, no venen ni el 25% de les entra­des per cor­rida, seria molt difícil que d'aquí a dos anys es reprengués una acti­vi­tat econòmica defi­citària com aquesta.

I en segon lloc, als cor­re­bous es mal­tracta els toros, però no se'ls mata com a la cor­rida. És una diferència molt impor­tant. A no ser que es pen­sin que matar no és més que una anècdota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.