Opinió

De dins enfora

Trobo a faltar un marc de política econòmica per al país, amb els seus objectius quantificats en el temps i les seves mesures coherents

Com ho tenim per aquí enfora? No cal dir que amb molts pro­ble­mes inter­na­ci­o­nals i euro­peus. I la política econòmica espa­nyola de la qual tant depe­nem? S'espera un crei­xe­ment pel 2011 del 0,8%, atur cap al 21% i no se sap si es podrà com­plir enguany el sos­tre del 6% del PIB de dèficit de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques, inclo­ses les “auto­no­mies”, que marca la UE. Aques­tes estre­tors segui­ran el 2012 i 2013, amb el 4,5 i el 3 % de dèficit màxim, de manera que vénen mal­da­des per al finançament autonòmic i en con­cret per a Cata­lu­nya, que pre­senta un dèficit per sobre de la mit­jana. Hom ja sap què dirà el Sr.​Rajoy: “Les enti­endo, sres. Más y Durán, pero ahora no toca.” I només falta el Círculo de Eco­nomía sense ni esmen­tar el nos­tre finançament!

l'únic que podem fer ara és anar de dins cap enfora, fer-nos-ho nosal­tres matei­xos, en cir­cumstàncies que podem con­si­de­rar fixes almenys a mitjà ter­mini. Cal assu­mir ara les nos­tres dependències, de la UE, dels mer­cats i, no cal dir-ho, d'Espa­nya. L'actual govern de la Gene­ra­li­tat se cen­tra molt, per no dir total­ment, en l'ajust pres­su­pos­tari dels seus comp­tes, des de com se'ls va tro­bar (dèficit pel 2010 entre el 3,6% del PIB català i el 4,1 segons siguin els cri­te­ris comp­ta­bles). La Sra. Sal­gado la con­vo­cava a bai­xar a l'1,3 pel 2011 i s'està nego­ci­ant a l' entorn del 2,6, fet que a sobre ens fa pas­sar per mal admi­nis­tra­dors públics (ja vaig defen­sar que el con­se­ller Cas­tells man­te­nint un cert to de la des­pesa va acon­se­guir que el 2010, fent ajus­tos, no fos de recessió a Cata­lu­nya).

Ara aquests ajus­tos s'han de fer i com­prenc la pola­rit­zació de l'acció econòmica de la Gene­ra­li­tat. Quan es demana que no afecti lo social cal saber que aquest destí suposa quasi el 70% de tota la des­pesa de la Gene­ra­li­tat. Però el que trobo a fal­tar es més dedi­cació i ener­gies a anar mos­trant un marc de política econòmica per al país, amb els seus objec­tius quan­ti­fi­cats en el temps i les seves mesu­res cohe­rents. És la Pre­sidència la que de tant en tant ho dibuixa i esbomba, però la Con­se­lle­ria d'Eco­no­mia, Finan­ces i Uni­ver­si­tats (no són massa coses?) s'hi refe­reix amb comp­ta­go­tes, com si no anés per ella... I la d'Empresa i Ocu­pació? D'entrada se li va reta­llar el pres­su­post un 26%. Sabem que s'ocupa bé de prou coses com ara l'atracció i fixació d'inver­si­ons o les polítiques labo­rals.

PerÒ, qui assu­meix el pro­ta­go­nisme de la política econòmica cata­lana, que, per cert, con­di­ci­ona l'ori­en­tació del pres­su­post? I és que, mal­grat la forta dependència de la política econòmica espa­nyola (fis­cal, labo­ral, finan­cera, regu­la­dora, rela­ci­ons amb la UE i els seus fons, exte­rior en gene­ral), hi ha certs mar­ges d'actu­ació, sem­pre per sota dels que quan ens enva­len­tim cre­iem: influència, la que es pugui a la política econòmica espa­nyola, ara en mans de Duran Lleida i Sánchez Lli­bre, per mi no gaire exper­tes. En fis­ca­li­tat, la Gene­ra­li­tat té molt poc marge, amb l'IRPF més val no jugar-hi, la reducció de suc­ces­si­ons ja venia d'abans i ja està feta, l'impost de patri­moni és ben just i per un aug­ment con­si­de­ra­ble dels ingres­sos defenso l'ajust amunt de taxes i preus públics, que repre­sen­ten l'1,5% del pres­su­post de la Gene­ra­li­tat i el 5% als lan­ders ale­manys.

Política indus­trial? Hi ha recur­sos? En tot cas horit­zon­tals ja que les empre­ses ja saben molt bé els sec­tors que poden rut­llar (la famosa CARIC, que no sé a on és, pecà d'inex­perta en això i en pro­po­sar una política labo­ral cata­lana!). Ah! no em can­saré de recor­dar-ho a qui cal­gui, des­me­mo­ri­ats, mal infor­mats o espa­nyo­lis­tes a casa nos­tra: amb la mei­tat del nos­tre dèficit fis­cal amb la hisenda cen­tral (mit­jana 2005-2010) no hi hau­ria cap neguit de finançament, de des­pe­ses soci­als, d'infra­es­truc­tu­rals i fins i tot de foment de l'acti­vi­tat pro­duc­tiva. Que vostè ho vegi, lec­tor (jo...)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.