Opinió

El dia D

Els processos d'independència majoritàriament
es produeixen
en el moment
de màxima feblesa
dels estats o imperis

Ala con­ferència Buil­ding a New State, orga­nit­zada per Sobi­ra­nia i Justícia, es va refle­xi­o­nar i deba­tre sobre el dia D+1, l'endemà de la inde­pendència de Cata­lu­nya. Qüesti­ons com les con­seqüències legals i econòmiques de la sepa­ració van ser abor­da­des per experts inter­na­ci­o­nals.

Una de les con­ferències més interes­sants va ser la de l'advo­cada eslo­vena Ana Sta­nic, que va abor­dar els aspec­tes finan­cers de la suc­cessió d'estats. Regu­lada prin­ci­pal­ment per la Con­venció de Viena de 1983 sobre la “suc­cessió d'estats en relació a les pro­pi­e­tats, arxius i deu­tes d'Estat”, la sepa­ració pot ser més o menys bene­fi­ci­osa segons si s'entén que hi ha dis­so­lució de l'Estat espa­nyol o bé només secessió de Cata­lu­nya. En els dos casos tots els béns immòbils (car­re­te­res, edi­fi­cis...) i mòbils (trens, mobi­li­ari, equi­pa­ment...) pro­pi­e­tat de l'Estat espa­nyol, loca­lit­zats a Cata­lu­nya, pas­sa­rien automàtica­ment al nou Estat català. Però per la pro­pi­e­tat esta­tal a l'exte­rior (ambai­xa­des...) hi ha diferències impor­tants segons en quin cas ens tro­bem. Pel que fa al repar­ti­ment del deute de l'Estat la diver­si­tat de solu­ci­ons és molt gran. Com a prin­cipi gene­ral cal seguir un cri­teri d'equi­tat en el repar­ti­ment de béns i deu­tes, i la con­creció d'aquest prin­cipi poden ser la població o el pes econòmic (PIB rela­tiu) o una com­bi­nació entre ambdós. I sovint ins­ti­tu­ci­ons com l'FMI hi inter­ve­nen.

Cal pre­pa­rar-se per al dia D+1 amb ini­ci­a­ti­ves com aquesta con­ferència. Però no s'ha d'obli­dar el dia D i els pre­vis al dia D, perquè encara manca un full de ruta polític clar i con­sen­suat cap a la inde­pendència. En la defi­nició d'aquest pro­jecte, Cata­lu­nya no pot res­tar pre­so­nera de debats pas­sats i cal que de manera urgent abordi qüesti­ons noves que la crisi econòmica euro­pea faran aflo­rar. Més enllà de l'obvi­e­tat dels efec­tes menors que la crisi tin­dria a Cata­lu­nya sense dèficit fis­cal, la crisi euro­pea és tan com­plexa que exi­geix una reflexió pròpia cata­lana. En els anys noranta, diver­sos estu­dis adver­tien que la zona euro no com­plia els requi­sits per ser una zona monetària òptima (pro­duc­ti­vi­tats molt dife­rents, absència de meca­nis­mes fis­cals com­par­tits), però mal­grat tot el pro­jecte polític es va impo­sar. Una pri­mera dècada excep­ci­o­nal­ment bona amaga les feble­ses que la crisi ha evi­den­ciat.

Així, ara es visu­a­litza el pro­blema de tenir una política monetària única i una plu­ra­li­tat de polítiques fis­cals dels Estats. De moment, el pro­blema s'aborda amb una coor­di­nació a la força (inter­venció), però sense ins­tru­ments per desen­vo­lu­par-la que cal inven­tar a corre-cuita. Caldrà que a Cata­lu­nya refle­xi­o­nem sobre el tipus de fede­ra­lisme fis­cal euro­peu que convé. Estem pre­pa­rats per expli­car aquell que hem patit, i que ha lesi­o­nat greu­ment la com­pe­ti­ti­vi­tat del nos­tre país.

Si els esforços per sal­var l'euro fra­cas­sen, i s'entra en una sor­tida enca­de­nada de la zona euro (pri­mer Grècia, després Por­tu­gal, després...?), pot­ser haurà arri­bat l'hora del dia D. L'his­to­ri­a­dor Enric Pujol ens recor­dava fa uns dies que els pro­ces­sos d'inde­pendència majo­ritària­ment es pro­du­ei­xen en el moment de màxima feblesa dels estats o impe­ris. Caldrà ales­ho­res estar pre­pa­rats per a la pressió política que s'exer­cirà sobre Cata­lu­nya. Aque­lla pressió a la qual tan­tes vega­des ha estat sen­si­ble el naci­o­na­lisme català, la del sen­tit d'Estat (el dels altres), que vindrà aquest cop d'uns diri­gents euro­peus pre­o­cu­pats per evi­tar la fallida de l'Estat espa­nyol. Ens caldrà recor­dar el que Com­panys des­cobrí tard: “Totes les cau­ses jus­tes del món tenen els seus defen­sors. En canvi, Cata­lu­nya només ens té a nosal­tres.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.