Opinió

Ara torno

La sensibilitat dels fidels

Suposo que a aques­tes altu­res, a pesar de la cam­pa­nya, les pro­tes­tes i la jor­nada elec­to­ral, a tots vostès els ha arri­bat d'una manera o altra l'última cam­pa­nya publi­citària de Benet­ton. L'han encer­tada altra vegada. Es tracta que cada cam­pa­nya depassi l'àmbit estricte de l'espai publi­ci­tari i s'incor­pori com a tema de con­versa en qual­se­vol àmbit. Sí, és aquesta en què apa­rei­xen els per­so­nat­ges més des­ta­cats de la política mun­dial (sí, el Sant Pare i l'imam del Caire són polítics, no ens enga­nyem) de dos en dos i fent se un petó sota el lema Unhate (no odi o con­tra l'odi). No és que els publi­cis­tes de Benet­ton hagin inven­tat res, a pesar de l'ori­gi­na­li­tat i l'espe­rit pro­vo­ca­tiu de totes les seves cam­pa­nyes, perquè aquesta mena de publi­ci­tat està des­crita i estu­di­ada. En diuen “guer­ri­lla de màrque­ting”, si més no de les acci­ons que van pre­ce­dir la cam­pa­nya en el sen­tit estricte.

La clau de l'èxit imme­diat de la cam­pa­nya ha estat sens dubte la reacció del Vaticà. “És una uti­lit­zació inac­cep­ta­ble de la imatge del Sant Pare, mani­pu­lada i ins­tru­men­ta­lit­zada en el marc d'una cam­pa­nya publi­citària amb fins comer­ci­als”, va comu­ni­car la Santa Seu. La imatge era, evi­dent­ment, la de Benet XVI fent-se un petó als lla­vis amb Ahmad al Tayeb, l'imam de la mes­quita d'Al Azhar del Caire. Una reacció com aquesta, òbvi­a­ment, forma part de la cam­pa­nya. Si l'èxit s'ha de mesu­rar en ven­des finals dels pro­duc­tes de la com­pa­nyia, amb aquesta reacció sens dubte que ven­dran molta més roba que si el Vaticà no hagués cai­gut en la pro­vo­cació.

L a part de tot ple­gat que m'agrada més és la intel·ligència d'aquesta cam­pa­nya, que supera fins i tot les ante­ri­ors. Si no ho recordo mala­ment, l'última va ser aque­lla en què la pro­ta­go­nista era una model amb anorèxia foto­gra­fi­ada des­pu­llada. Allà, evi­dent­ment, van acon­se­guir el ressò gene­ra­lit­zat d'aquesta, però a par­tir del rebuig. Era allò que par­lin de mi encara que sigui mala­ment. Però aquesta vegada no. Qui pot estar en con­tra del mis­satge lite­ral i simbòlic “con­tra l'odi” que con­te­nen els car­tells? Llàstima que molta gent, la que crida més, ha reac­ci­o­nat amb la sen­si­bi­li­tat a flor de pell o, el que és el mateix, amb la pell molt fina. Hi sol haver una gran faci­li­tat per escan­da­lit­zar-se per coses sense importància i en canvi les impor­tants pas­sen imper­cep­ti­ble­ment davant dels nos­tres mor­ros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.