de set en set
Va de llibres
Sí, va de llibres. De mai no prou apreciats continguts. Però va també sobretot aquí, avui, dels continents per excel·lència d'aquells. És a dir, de biblioteques.
N'és motiu la recent aparició d'un llibre deliciós –útil al coneixement i agradable als sentits– editat per l'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer: Llum entre ombres. 6 biblioteques singulars a la Catalunya contemporània. Del qual han estat eficaços coordinadors Montserrat Comas i Víctor Oliva. I on s'apleguen sis treballs, a càrrec de competents estudiosos, sobre tantes altres institucions bibliotecàries sorgides a l'escalf de la societat civil catalana, des de mitjan segle XIX fins a començaments del XX. Les quals, en ordre cronològic, són: el Centre de Lectura de Reus, l'Ateneu Barcelonès, el Centre Excursionista de Catalunya, el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, la Biblioteca Arús, la Biblioteca de Catalunya. Autèntics llocs de la història i, alhora també, llocs de memòria irrenunciablement compartida.
L'oportunitat d'aquesta publicació nostrada sempre pot trobar instructiu complement en un altre producte afí: l'esplèndid catàleg de l'exposició que, entre mitjan juliol i mitjan octubre d'enguany, va tenir lloc a la Pinakothek der Moderne de Munic, sota el títol de Die Weisheit baut sich ein Haus (“la saviesa es construeix una casa”), a cura de Winfried Nerdinger. I on també diversos especialistes escriuen sobre arquitectura i història de les biblioteques, sense descuidar els actuals reptes de la dimensió digital o la presència d'aquelles en el cinema.
I a tall d'incisiva coda: Joan Francesc Mira, a El Temps del dia 8 d'aquest mes, ens recorda, a les envistes del tercer centenari de la Biblioteca Nacional de Madrid, com aquesta, creada per Felip V, va nodrir-se d'antuvi de l'espoli de fons bibliogràfics valencians.
I és que hi ha païsets, països i Imperios.