Opinió

Al-Qaida

Avui es troba en
una cruïlla difícil
que pot portar-la lentament però progressivament
a la desaparició

L'isla­misme com a cor­rent polític és una con­seqüència del colo­ni­a­lisme, tant el que prac­tica el ter­ro­risme per impo­sar la llei islàmica com a marc del govern polític, com pels isla­mis­tes mode­rats que accep­ten el par­la­men­ta­risme i la democràcia.

El sen­ti­ment panislÀmic va créixer als anys vint després de la guerra mun­dial, amb la colo­nit­zació anglesa i fran­cesa de molts països islàmics, Síria, Jordània, Pales­tina, Iraq, Afga­nis­tan, Sudan..., i a l'enfon­sa­ment del cali­fat turc i la subs­ti­tució d'aquest per una república laica fun­dada per Kemal Atatürk. Els isla­mis­tes pen­sa­ven que aban­do­nar el segui­ment estricte de la fe islàmica els feia vul­ne­ra­bles a la domi­nació estran­gera i com a con­seqüència molts es van adhe­rir al sala­fisme, que bus­cava eli­mi­nar de l'isla­misme qual­se­vol influència occi­den­tal. La inde­pendència d'Egipte de l'imperi britànic al 1922 i les pri­me­res elec­ci­ons en què els angle­sos van obli­gar els isla­mis­tes a reti­rar-se, van por­tar el líder Sayyid Qutb a radi­ca­lit­zar-se i de fet els seus escrits són l'inici de la teo­ria d'intran­sigència i guerra a occi­dent d'Al-Qaida desen­vo­lu­pada anys més tard.

El movi­ment agafa força amb la invasió de la URSS a l'Afga­nis­tan al 1979, que genera una crida a la guerra per llui­tar con­tra l'infi­del que havia envaït, des de feia anys no pas­sava, un país islàmic i inde­pen­dent. La guerra acaba al 1988 quan la URSS accepta que no pot gua­nyar mili­tar­ment i, amb greus pro­ble­mes interns, cons­tata que li és insos­te­ni­ble man­te­nir el con­flicte. És lla­vors quan es pro­du­eix la unió de dos movi­ments isla­mis­tes radi­cals, Al-Qaida de Ben Laden i la Jihad islàmica d'Al-Zawa­hiri. El pres­tigi que suposa per a Al-Qaida haver der­ro­tat el segon imperi mun­dial a Afga­nis­tan, els atorga una rellevància que els cons­ti­tu­eix com la punta de llança de l'isla­misme. Al 1989 con­tro­len el Sudan i la invasió d'Iraq de Kuwait, al 1990 gal­va­nitza el movi­ment. La seva exclusió del procés elec­to­ral a Algèria, on gua­nya les elec­ci­ons però no pot gover­nar per un cop d'estat mili­tar, l'empeny a un major radi­ca­lisme.

La invasió de Kuwait porta Bin Laden a pro­po­sar enviar a Aràbia Sau­dita guer­ri­llers que pro­te­gei­xin el país d'un pos­si­ble atac de l'Iraq de Sad­dam, però Aràbia deci­deix dema­nar ajut als EUA i ofe­rir el país com a pla­ta­forma a la pri­mera guerra del Golf. Pro­gres­si­va­ment arriba Ben Laden a la con­clusió que per acon­se­guir l'objec­tiu d'Al-Qaida, és a dir, acon­se­guir la implan­tació de la llei islàmica estricta als països musul­mans, és neces­sari eli­mi­nar la presència dels EUA, que de fet creix quan envia tro­pes a Somàlia. La pressió dels EUA fa retor­nar Ben Laden a Afga­nis­tan al 1996 però el seu enfron­ta­ment amb Aràbia Sau­dita fa que els tali­bans finançats en gran mesura per la monar­quia sun­nita d'Aràbia entrin en con­flicte obert amb Al-Qaida.

L'esca­lada del con­flicte porta a la con­clusió política Al-Qaida que és necessària l'eli­mi­nació de la presència ame­ri­cana a la regió i ata­quen les ambai­xa­des dels EUA a Kenya i Tanzània. Aquesta estratègia de con­fron­tació creix amb el temps. L'èxit mode­rat dels actes ter­ro­ris­tes con­du­eix Al- Qaida a plan­te­jar l'atac als EUA en el seu propi ter­ri­tori perquè segons la seva visió, si té èxit pot pro­duir dos efec­tes, els EUA redui­ran la seva presència als països islàmics per evi­tar un ter­ro­risme que no han patit mai a casa seva, i unirà tots els pobles islàmics en la lluita per impo­sar l'isla­misme rigorós i orto­dox.

L'onze de setem­bre té efec­ti­va­ment més èxit del que Al-Qaida havia ima­gi­nat, però des­en­ca­dena la reacció contrària a la desit­jada, perquè els EUA enva­ei­xen Afga­nis­tan i no es pro­du­eix en els països islàmics el cor­rent de col·labo­ració i rea­gru­pa­ment sota l'isla­misme radi­cal que Al-Qaida bus­cava. Ben Laden fuig a Pakis­tan, rei­ni­cia els atacs con­tra interes­sos ame­ri­cans a Aràbia Sau­dita, on envia cents de guer­ri­llers, i duu a terme nom­bro­sos atacs ter­ro­ris­tes que maten molts civils i pro­du­ei­xen una reacció hos­til de la població envers Al-Qaida.

La invasió dels EUA a Iraq genera als països islàmics un posi­ci­o­na­ment con­tra occi­dent que Ben Laden pensa que podrà capi­ta­lit­zar en favor propi per recu­pe­rar el pres­tigi i la imatge per­duda. La guerra de des­gast que suposa per als EUA Iraq, pensa Al- Qaida que és la base per la qual la seva guerra con­tra l 'inva­sor tindrà èxit. Al-Zawa­hiri, més mode­rat que Ben Laden, creu que l'èxit del ter­ro­risme d'Al-Qaida a Iraq con­tra els EUA reque­reix un pacte previ amb les dife­rents fac­ci­ons isla­mis­tes del país. Això no es fa, els atacs ter­ro­ris­tes comen­cen sense la necessària pre­pa­ració i creen per una banda el rebuig dels matei­xos sun­ni­tes a qui Al-Qaida en teo­ria volia donar suport, i dels xiïtes per la guerra que això genera entre uns i altres. De fet aquest és un nou i sag­nant fracàs d'Al-Qaida. que perd pràcti­ca­ment tota influència tant entre els sun­ni­tes com entre els xiïtes. Els fra­cas­sos repe­tits no redu­ei­xen el radi­ca­lisme de Ben Laden, que con­ti­nua afir­mant públi­ca­ment al 2009 que mani­fes­ta­ci­ons públi­ques sense armes no tenen sen­tit i que les elec­ci­ons poden ser tole­ra­des si totes les parts accep­ten l'apli­cació de la xaria com a única i exclo­ent llei.

Avui al-Qaida es troba en una cruïlla difícil que pot por­tar-la len­ta­ment però pro­gres­si­va­ment a la des­a­pa­rició. La revo­lució dels pobles con­tra els governs cor­rup­tes i dic­ta­to­ri­als dels països islàmics no ha por­tat a l'isla­misme orto­dox, sinó a par­tits polítics i cor­rents d'opinió que, cre­ient en l'islam, volen la democràcia i el progrés. Els ger­mans musul­mans d'Egipte i de Tunísia són par­tits inte­gris­tes i reli­gi­o­sos, però bàsica­ment democràtics i accep­ten la col·labo­ració amb altres par­tits no con­fes­si­o­nals.

L'arri­bada a la pre­sidència dels EUA d'Obama, la des­a­pa­rició d'un líder carismàtic com Ben Laden i el més alt nivell cul­tu­ral i pes demogràfic de la joven­tut dels països islàmics, ajuda a la reducció de l'enfron­ta­ment i dóna suport a la democràcia i la lli­ber­tat. Tur­quia és un exem­ple del que poden ser en el futur Egipte o Tunísia. La intel·ligent política mili­tar dels EUA a Líbia, que ha con­tribuït a la victòria de la revo­lució de manera deter­mi­nant però dis­creta, dei­xant el pro­ta­go­nisme al Regne Unit i França, cons­ti­tu­eix un nou pas en la direcció de crear, també a Líbia, una república islàmica mode­rada.

En un con­flicte que ha durat mig segle, occi­dent ha comès errors i l'extre­misme isla­mista, més, però ara el que sem­blava impos­si­ble, la democràcia és lluny però resulta fac­ti­ble. És espe­ra­ble que en els pro­pers anys la relació d'occi­dent amb l'isla­misme i la implan­tació d'aquest en un món on Àsia serà la força pre­pon­de­rant, encaixi sense el nivell de con­flicte que les posi­ci­ons d'uns i altres han gene­rat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.