Opinió

I ARA QUÈ, URBANITA?

Prohibicions i sentit comú

Un veterà peri­o­dista japonès expli­cava com, després de la Segona Guerra Mun­dial, havien can­viat el seu país. No era només per l'efecte de les bom­bes atòmiques ni la indus­tri­a­lit­zació sal­vatge sinó per la devas­ta­dora cor­rosió de les lleis con­ti­nu­a­des i les pro­hi­bi­ci­ons com a pri­mer punt de l'ordre del dia. L'home rao­nava que el Japó no pro­ce­dia de l'edat mit­jana –com s'ha repe­tit–, ja tenia una indústria força potent abans de la guerra i que molts es qüesti­o­na­ven la figura divina de l'empe­ra­dor, dete­ri­o­rada pel gene­ral Dou­glas MacArt­hur, cap de les tro­pes nord-ame­ri­ca­nes a la Guerra del Pacífic i res­pon­sa­ble d'occi­den­ta­lit­zar el Japó de la post­guerra, abans de ser relle­vat el 1951 quan, empès per la Guerra de Corea, va tenir la bri­llant idea d'inten­tar llançar bom­bes atòmiques con­tra la Xina. El peri­o­dista deia que, en un pri­mer moment, les lleis havien ser­vit per paci­fi­car el bel·lige­rant Japó, però que van esde­ve­nir una obsessió, per no dir para­noia.

Al nos­tre país, la febre de lleis pro­hi­bi­ci­o­nis­tes no té atu­ra­dor. Quan obser­vem el pano­rama res­tric­tiu que han pro­vo­cat deter­mi­nats exces­sos pro­hi­bi­ci­o­nis­tes durant la democràcia, ens hem d'ado­nar que mol­tes coses han fallat. La crítica seria exten­si­ble a tot el món. Aquest és el tema que ens plan­teja la revista Cáñamo, a propòsit dels cin­quanta anys de l'entrada en vigor de la Con­venció Única d'Estu­pe­fa­ents de les Naci­ons Uni­des, és a dir, l'inici de la guerra con­tra les dro­gues a àmbit mun­dial. Com reco­nei­xen molts espe­ci­a­lis­tes, met­ges, psicòlegs i juris­tes, la pro­hi­bició de les dro­gues no tan sols no ha acon­se­guit els seus objec­tius, sinó que ha gene­rat més danys, cor­rupció, violència, inse­gu­re­tat i adul­te­ra­ci­ons que els que pre­te­nia resol­dre. Per als més sus­cep­ti­bles, em mani­fes­taré con­trari a la ingesta arbitrària de qual­se­vol tipus d'esti­mu­lant, però des del sen­tit comú i amb la lli­ber­tat com a pri­mer prin­cipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.