Opinió

Ni una sola floreta

Les noves tarifes generen una allau de crítiques contra el govern de ciutadans, ecologistes i experts

Hi veuen poca sensibilitat social, afavoriment del transport privat i risc per la cohesió social i la salut

Rebuig unànime a la decisió del govern d'enca­rir els trans­ports públics. Dife­rents movi­ments veïnals i cívics van posar el crit al cel per les noves mesu­res del govern pel que fa a la mobi­li­tat. Pràcti­ca­ment tots els con­sul­tats van qua­li­fi­car d'injus­tes o errònies les tari­fes que entra­ran en vigor el 2012. Exces­siu, injust, abu­siu, des­pro­por­ci­o­nat eren alguns dels adjec­tius més recur­rents. En canvi, altres afec­tats per les reta­lla­des, com els pro­mo­tors de grans con­certs o el Barça i l'Espa­nyol, que no veu­ran ampliat el ser­vei els dies de par­tit, no han vol­gut fer sen­tir la seva veu.

Jordi Bonet

PRE­SI­DENT DE LA FEDE­RACIÓ D'ASSO­CI­A­CI­ONS DE VEÏNS
DE bAR­CE­LONA (FAVB)

“La única valo­ració que es pot fer és nega­tiva, perquè es posen preus abu­sius en bit­llets sen­zills i la T-10, que és el més recur­rent. El fet que no s'apugi la zona blava i que s'abaixi la zona verda i els impos­tos als vehi­cles de tracció mecànica demos­tra que s'està apos­tant pel trans­port pri­vat en comp­tes del públic. Cre­iem que en una situ­ació d'aus­te­ri­tat pres­su­postària cal mirar molt on es reta­lla, i apu­jar els ser­veis més uti­lit­zats per la ciu­ta­da­nia i els que donen cohesió social és un error. Afecta al dret a la mobi­li­tat dels bar­ce­lo­nins.”

Pau Gonzàlez

PRE­SI­DENT DEL CON­SELL DE LA JOVEN­TUT DE BAR­CE­LONA

“La mobi­li­tat és un dret bàsic que es fona­menta en l'aposta pel trans­port públic i, per tant, no con­corda amb pujada abu­siva dels preus, perquè això el que fa és desin­cen­ti­var la demanda. Més enllà de la pujada, hi ha un pro­blema de tari­fació: que la T-10 i el bit­llet sen­zill sigui el més usat vol dir que tenim un pro­blema. S'hau­ria de poten­ciar altres abo­na­ments, però resulta que no com­pen­sen. Ara, no només no solu­ci­o­nen el pro­blema d'ori­gen, sinó que a sobre cla­ven una cla­te­llada a qui més uti­litza el trans­port públic. Sem­pre paguen els matei­xos, i és injust.”

Ricard Riol

PRE­SI­DENT DE L'ASSO­CI­ACIÓ PRO­MOCIÓ PEL TRANS­PORT PÚBLIC

“És una pujada històrica que no té cap com­pen­sació en els usu­a­ris. El bene­fici que es ven és fic­tici, perquè una T-Mes només et surt a compte si fas 68 viat­ges, i la mit­jana habi­tual és de 40. La majo­ria de la població en sor­tirà afec­tada, amb puja­des del 10% i el 12%, i ja fa molts anys que hi ha una dinàmica de puja­des tarifàries per sobre de l'IPC. Aquest no és el preu que s'ha de a pagar per man­te­nir el metro de nit. És molt més car. El pro­blema de la Gene­ra­li­tat és no saber treure recur­sos més enllà del pres­su­post gene­ral. Cal fis­ca­lit­zar a qui crea pro­ble­mes de con­gestió, que és qui enca­reix el sis­tema de trans­port públic.”

Núria Vidal

ECO­LO­GIS­TES EN ACCIÓ

“En comp­tes de fer cam­pa­nya a favor del trans­port públic per incen­ti­var-lo, el que fan és enca­rir-lo. Això afec­tarà la nos­tra salut. Aquest novem­bre molts dies hem tri­pli­cat els límits de con­ta­mi­nació per­me­sos per la legis­lació, que ja és molt laxa.”

Maria Assumpció Vilà

Síndica de Greu­ges de l'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona

“La pujada de preus és espec­ta­cu­lar i des­pro­por­ci­o­nada. Fomen­tarà les desi­gual­tats soci­als perquè afecta direc­ta­ment les eco­no­mies fami­li­ars i les més febles poden tenir pro­ble­mes. Tras­lla­dar aquest aug­ment a les per­so­nes és exces­siu, perquè la pujada és històrica i molt exa­ge­rada. El sis­tema de trans­port públic sem­pre serà defi­ci­tari, però és que és un ser­vei essen­cial per a la ciu­ta­da­nia i amb aquesta pujada hi haurà per­so­nes que no podran aga­far el metro o l'autobús.”

Ole Thor­son

EXPERT EN MOBI­LI­TAT

“La tendència d'apu­jar el bit­lles més oca­si­o­nal i abai­xar els abo­na­ments llargs és interes­sant i ja s'està fent a altres països, però pot­ser ens podríem qüesti­o­nar si és ara el moment de fer-ho. Sem­bla incon­gru­ent que d'una banda s'alli­bera l'apar­ca­ment de zona verda per a veïns i de l'altra se les car­re­gui molt el trans­port públic. És com si es pri­o­ritzés el vehi­cle pri­vat enfront del públic i per a tota la soci­e­tat i l'eco­no­mia seria millor a la inversa.”

CCOO

“Con­si­de­rem que amb l'actual pujada de preus del trans­port públic el govern de la Gene­ra­li­tat mos­tra la seva escassa sen­si­bi­li­tat social, donada la situ­ació de crisi econòmica que està patint els nos­tre país, i tenint en compte que, al mateix temps, sub­ven­ci­ona el vehi­cle pri­vat amb reducció de peat­ges. Manca una política deci­dida de fide­lit­zació dels usu­a­ris més recur­rents, espe­ci­al­ment en el cas de la mobi­li­tat labo­ral: si per anar i tor­nar a la feina es fan una mit­jana de 40 viat­ges men­su­als, no és pos­si­ble que la T-Mes només s'amor­titzi a par­tir dels 62.”

RCD Espa­nyol

“El RCD Espa­nyol pre­para i orga­nitza els ope­ra­tius de cada par­tit a l'estadi amb les auto­ri­tats i cos­sos de segu­re­tat cor­res­po­nents. Per aquest motiu, ara per ara, el club no pot fer cap altra valo­ració que expres­sar la volun­tat de seguir coo­pe­rant amb les admi­nis­tra­ci­ons per tenir sem­pre els dis­po­si­tius de dia de par­tit ade­quats a cada par­tat que es dis­puti en el nos­tre estadi a Cor­nellà-el Prat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.