Opinió

Nadala entre la història i el mite

Des de la fe, els dubtes sobre la infància de Jeixua bar Yossef no modifiquen gens
el valor del missatge evangèlic ni fan trontollar la creença en la doctrina predicada per Jesús de Natzaret, que
es fa entenedor amb signes i paràboles

Eren temps com­pli­cats, com tots, quan les legi­ons roma­nes mana­ven a banda i banda de la Medi­terrània i els recap­ta­dors d'impos­tos engrei­xa­ven els ven­tres impe­ri­als. Octavi August impo­sava el seu ordre i, a Jeru­sa­lem, Hero­des el Gran, vas­sall romà, patia una llarga i putre­facta malal­tia. El Segon Tem­ple lluïa tot l'esplen­dor, després d'una acu­rada res­tau­ració, i el rei idu­meu s'entre­te­nia ani­qui­lant la seva extensa família. Tot era a punt per pro­duir-se un esde­ve­ni­ment que adqui­ri­ria una gran dimensió històrica.

Fou en aquell temps i en aque­lla terra que nasqué un infant al qual ano­me­na­ren Jei­xua bar Yos­sef, un com­post del nom del pare i del Jesús força comú ales­ho­res entre la gent de la terra. Era un noi nor­mal, en una família gali­lea d'un petit poble, d'eco­no­mia justa basada en el tre­ball de fus­ter del pare. Real­ment, poca cosa se sabria d'aquell nai­xe­ment si no fóra que, anys després, la mani­fes­tació d'un pro­feta excep­ci­o­nal –el Déu fet home dels cris­ti­ans– vestís un relat mitològic on es des­cri­uen les esce­nes de Bet­lem, on Mateu i Lluc, els redac­tors dels dos evan­ge­lis canònics que en fan referència, pre­te­nen expli­car el fil con­duc­tor de la prèdica del Jesús adult amb el gruix del con­tin­gut messiànic de l'Antic Tes­ta­ment, per demos­trar la vali­desa del mis­satge cristià.

Els dos relats bàsics del nai­xe­ment de Jesús històrica­ment són molt qüesti­o­na­bles, des del mateix cens empa­ren­tat amb el de Qui­rini a Síria, rea­lit­zat quan teòrica­ment el nen ja tenia deu anys, fins a l'absurda matança dels inno­cents, mai no decre­tada per Hero­des ni ins­crita en la san­guinària crònica del seu reg­nat. Encara, con­tra­dic­ci­ons sobre el mateix infan­ta­ment a Bet­lem, la vin­guda dels Mags o la marxa a Egipte només s'expli­quen des del sim­bo­lisme neces­sari per lli­gar la bona nova amb l'espe­rada figura del mes­sies. José Anto­nio Pagola, fent-se ressò d'un munt d'estu­di­o­sos del tema, manté que Jesús nasqué a la mateixa Nat­za­ret, al si d'una família jueva força reli­gi­osa, que l'educà en la fe i en el temor a les Sagra­des Escrip­tu­res. El Jesús històric es mani­festa a par­tir del bap­tisme al Jordà.

En la Pales­tina d'uns dos mil·len­nis enrere, el poble espe­rava la vin­guda del mes­sies, sense tenir gaire clar de quina manera es mos­tra­ria. Els his­to­ri­a­dors par­len que a l'imperi romà l'alfa­be­tit­zació no arri­bava al 10% i entre els jueus tot just superava el 3%. Deter­mi­na­des expli­ca­ci­ons neces­si­ta­ven pre­sen­ta­ci­ons ente­ne­do­res, encara que fantàsti­ques, i el mis­satge evangèlic s'havia de sus­ten­tar en parau­les que l'apro­pes­sin a la sim­bo­lo­gia de l'època i, a la vegada, en el tren­ca­ment del mite diví clàssic –l'olimp, els déus ina­bas­ta­bles...– a favor d'un nou món religiós –els pas­tors, els sen­zills, els gen­tils...–; de tot, Mateu i Lluc recreen el nai­xe­ment del gran pro­feta en l'àmbit on con­flu­ei­xen l'humà i el diví, tot expli­cant simbòlica­ment els ini­cis del líder del que ales­ho­res no pas­sava de ser con­si­de­rat una secta reli­gi­osa.

Des de la fe, els dub­tes sobre la infància de Jei­xua bar Yos­sef no modi­fi­quen gens el valor del mis­satge evangèlic ni fan tron­to­llar la creença en la doc­trina pre­di­cada per Jesús de Nat­za­ret, que es fa ente­ne­dor amb sig­nes i paràboles. Nòmada a la recerca d'aixo­pluc, la huma­ni­tat camina a la recerca d'un futur millor, un demà que pot­ser només es troba en les coses sen­zi­lles. És a Bet­lem on es pro­clama “pau als homes de bona volun­tat” i es repe­teix arreu quan es recorda la ten­dra figura del nen nas­cut a l'escalf del bou i la mula. El sim­bo­lisme de Bet­lem segueix essent ente­ne­dor i és la imatge més directa de la crida a favor de la pau, la soli­da­ri­tat i la justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.