Opinió

I ARA QUÈ, URBANITA?

Aquell sol de Vilanova

A l'últim suple­ment Cul­tura, el poeta i hel·lenista Car­les Mira­lles es quei­xava de l'opor­tu­ni­tat que havia per­dut el país de recu­pe­rar la figura de Lluís Nico­lau d'Olwer, cin­quanta anys després de la seva mort. His­to­ri­a­dor, polític, escrip­tor i home de bé, Olwer va inten­tar por­tar els ide­als nou­cen­tis­tes a una soci­e­tat que va reben­tar per les injustícies. Després de cre­uar la fron­tera, va anar d'exili en exili fins arri­bar a Mèxic, on des­ple­ga­ria –com tants cata­lans– una obra intel·lec­tual ingent. Tres anys abans de la seva mort, l'Ins­ti­tut Català de Cul­tura li va publi­car Caliu. Record de mes­tres i amics, que l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans té la intenció de ree­di­tar pròxima­ment.

De tots els magnífics arti­cles que el volum recull, n'hi ha un que sem­pre recordo com un exem­ple d'huma­nisme enmig de la barbàrie. Es titula “Aquell sol de Vila­nova...” i explica la vivència que va patir quan va ser detin­gut pels ale­manys i por­tat a una de les seus de la Ges­tapo a París. El pri­mer inter­ro­ga­tori va ser escurçat per les sire­nes que anun­ci­a­ven l'arri­bada d'avi­ons de la RAF. El coman­dant ale­many va des­a­parèixer cap al refugi i Olwer es va que­dar amb el secre­tari, un alsacià, “de llen­guatge lli­bresc”. Quan l'endemà es van tor­nar a veure, l'home va pre­gun­tar a Olwer com es tro­bava. L'escrip­tor català li va con­tes­tar que feia onze dies que no es can­vi­ava i que se sen­tia brut i aban­do­nat. Par­lant del fred i la humi­tat de les cel·les, el secre­tari de la Ges­tapo li va dir lite­ral­ment: “Deveu enyo­rar aquell sol de Bar­ce­lona, de Vila­nova i la Geltrú.”

L' home havia cone­gut el pin­tor vila­noví Rafel Sala, amic també d'Olwer. L'amis­tat comuna els va ser­vir per tra­var afi­ni­tat i l'alsacià li va ser deter­mi­nant per recu­pe­rar la lli­ber­tat. Sala havia mort a Califòrnia el 1927, després de pas­sar per Mèxic, on Olwer també mori­ria el 1958. Espe­rem que el 2012 tin­gui la cul­tura d'aquests homes. Bon any, lec­tors!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.