Opinió

La ‘pujolsada' de Bladé

El món de Pujols ha sobreviscut als seus “il·lusos enterradors”, com va dir, en sentència encertada, ni més ni menys que Salvador Dalí

Parlo de Fran­cesc Pujols (Bar­ce­lona, 1882–Mar­to­rell,1962), aquest espe­rit inclas­si­fi­ca­ble de la cata­la­ni­tat hete­ro­doxa (el 13 de febrer farà cin­quanta anys de la seva mort), de qui el seu gran amic i biògraf, Artur Bladé i Desum­vila (Benis­sa­net, 1907–Bar­ce­lona, 1995), va publi­car, el 1967 a edi­to­rial Pòrtic, la gran bio­gra­fia Fran­cesc Pujols per ell mateix i anys abans, el 1944, en l'exili mexicà, el volu­met Geo­gra­fia espi­ri­tual de Cata­lu­nya, recor­dant les con­ver­ses que poc abans els dos home­nots havien man­tin­gut a Mont­pe­ller.

Ara, aquests dos volums han que­dat reu­nits –for­mant un bloc com­pacte de pen­sa­ment– al volum onzè de l'obra com­pleta de Bladé, que fa cinc anys que va edi­tant l'edi­to­rial vallenca Cos­setània i que el pròxim 19 de gener serà pre­sen­tat a l'Ate­neu Bar­ce­lonès, en un acte amb el con­se­ller de Cul­tura, Fer­ran Mas­ca­rell, el fill de l'autor, Artur Bladé Font, el crític Sam Abrams i un ser­vi­dor de vostès.

La dedi­cació de Bladé a Pujols va ser intensa en el temps: des dels anys d'exili occità, del 1939 al 1941, fins a les visi­tes (el 1956 i el 1961) que Bladé va fer-li a la Torre de les Hores, a Mar­to­rell (la pri­mera, expres­sa­ment des de Ciu­tat de Mèxic), pas­sant per les car­tes que es cre­ua­ren a banda i banda de l'Atlàntic, entre el 1942 –quan Pujols retornà a Cata­lu­nya– i fins poc abans de la seva mort, el 1962.

Comp­tat i deba­tut, Bladé –entre mol­tes altres ocu­pa­ci­ons literàries i memo­rialísti­ques– va des­ti­nar gai­rebé trenta anys a con­fe­gir l'opus vital i filosòfic del seu admi­rat amic, aquell “home des­co­mu­nal”, com el qua­li­ficà Sagarra a les seves Memòries (1954), quan recor­dava els vells temps de l'Ate­neu, on els dos for­ma­ren una pare­lla cer­ta­ment explo­siva entre el bes­tiar intel·lec­tual de l'època, nor­mal­ment encar­ca­rat, cau­telós i cir­cums­pecte.

El món de Pujols –tan con­tro­ver­tit i deva­luat durant tot el llarg període fran­quista per tots aquells (que són molts) que només saben clas­si­fi­car a par­tir de fixa­ci­ons ideològiques esquemàtiques– ha sobre­vis­cut als seus “il·lusos enter­ra­dors”, com va dir, en sentència encer­tada, ni més ni menys que Sal­va­dor Dalí, sobre el qual, cer­ta­ment, ja es deu haver dit tot, des de tots els punts de vista.

En qual­se­vol cas –tenint ben pre­sent la cir­cumstància política que va tocar-li de viure en el segon tram de la seva vida, però trac­tant de superar-la bas­tint una obra filosòfica més enllà de les con­tingències–, Pujols va trac­tar de fer veure que l'espi­ri­tu­a­li­tat cata­lana, bas­tida al vol­tant de la geo­gra­fia, la història, la llen­gua i la cul­tura, podia donar al món –com ja va inten­tar Ramon Llull– una, diguem-ne, equa­ni­mi­tat uni­ver­sal que ell con­ce­bia pràcti­ca­ment com una nova religió.

Des del pre­sumpte cien­ti­fisme polític (una con­tra­dicció, perquè el fet polític ho ha estat tot menys científic), les teo­ries pujol­si­a­nes (tan difícils de reduir a esque­mes ideològics pre­es­ta­blerts) van ser ban­de­ja­des com un uto­pisme ide­a­lista que no tenia en compte les per­ma­nents ten­si­ons soci­als entre humans.

Pujols tenia ben pre­sents aques­tes ten­si­ons al llarg de la història i, greu­ment, les va viure de prop quan es des­fer­ma­ren al vol­tant de l'aixe­ca­ment mili­tar de juliol del 1936, des­en­ca­de­nant la guerra dels tres anys, sobre la qual va fer un diagnòstic en què pràcti­ca­ment cap dels actors en joc que­dava ben parat, raó que explica que, per part de les esquer­res, se'l tractés com un dretà camu­flat i, per part de les dre­tes, com un anar­coide no de fiar.

Amb el pas del temps, noves gene­ra­ci­ons d'artis­tes i pen­sa­dors (com un rebrot del seu pen­sa­ment) han tor­nat a reva­lo­rar-lo i lle­gir-lo un altre cop, per tal d'extreure'n lliçons que, si no van ser pos­si­bles en la seva època, per les ten­si­ons extre­mes que es van viure, pot­ser ho poden ser ara (amb tan­tes o més difi­cul­tats que lla­vors), quan l'uni­for­misme glo­bal reg­nant pot fer emer­gir, amb més dife­ren­ci­ació, les carac­terísti­ques ances­trals de l'espi­ri­tu­a­li­tat cata­lana, supo­sant que aquesta no hagi que­dat total­ment o par­ci­al­ment col­gada, com una nova impos­tura, sota la runa de tanta fili­grana lingüística exqui­sida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.