Opinió

La decència comuna

L'ètica no depèn d'un càlcul. L'ètica és o no és, i l'han d'acompanyar tres qualitats: la raó,
la llibertat i l'honor

El ver­ti­gen dels esde­ve­ni­ments, el des­con­cert, la incom­prensió del fet glo­bal, porta a una dinàmica en què la ciu­ta­da­nia podem per­dre l'espe­rança. I sense il·lusió no hi ha motor. Ni de pro­jecte de per­sona, ni de pro­jecte de país. Europa, des de la seva fra­gi­li­tat política, divi­dida, sense consciència clara d'uni­tat i amb la pressió insos­te­ni­ble del sis­tema ban­cari o dels mer­cats, no ofe­reix actu­al­ment cap garan­tia de progrés. La incer­tesa sobre l'eco­no­mia pesa en les contínues deci­si­ons de reta­lla­des. Grècia ja està pràcti­ca­ment inter­vin­guda, i la pressió sobre Espa­nya s'alça com una ombra negra encara difícil de dimen­si­o­nar.

Cata­lu­nya es troba en l'encre­ua­ment de vies d'una majo­ria abso­luta del PP a Madrid, i d'una absència d'ins­tru­ments pro­pis, més enllà de la soci­e­tat civil. La situ­ació no aporta ni visió d'horitzó, ni vivència d'il·lusió. Les per­so­nes hem de deci­dir que aquest estat de coses no mal­ba­rati el bon des­per­tar al matí, la creença de futur pròsper per als nos­tres fills i filles, i la neces­si­tat de reduc­tes de benes­tar quo­tidià. També la neces­si­tat de man­te­nir un pro­jecte col·lec­tiu propi impul­sat per la nos­tra història però amb la sufi­ci­ent ima­gi­nació de futur.

Un breu assaig sobre George Orwell i la seva idea fona­men­tal de pen­sa­ment polític ela­bo­rat pel filòsof francès Bruce Bégout, i edi­tat sor­to­sa­ment a Bar­ce­lona per Mar­bot Edi­ci­ons, situa les coses al seu lloc entorn d'un con­cepte tan defe­nes­trat com és el de la decència. La rei­vin­di­cació d'aquest mot en els actu­als moments és impres­cin­di­ble.

La recerca de la dig­ni­tat comuna, que mou l'autor en el seu des­ple­ga­ment d'argu­ments i parau­les, demana, en moments de decadència, la neces­si­tat de tor­nar als actes i acci­ons jus­tos, bàsica­ment perquè són una mani­fes­tació de ges­tos de bellesa. Orwell esta­bleix que la decència comuna sim­ple­ment asse­nyala la presència en la vida de qua­li­tats morals sobre les quals es pot eri­gir una soci­e­tat decent i justa. L'ètica no depèn d'un càlcul. L'ètica és o no és, i l'han d'acom­pa­nyar tres qua­li­tats: la raó, la lli­ber­tat i l'honor. També ha de par­tir del rebuig de la domi­nació de l'home sobre l'home.

Per tal que la soci­e­tat no es dis­tanciï de l'ori­en­tació cor­recta, s'ha de par­tir del món de la vida quo­ti­di­ana. La que porta la gent cor­rent, i la que està plena de valors decents com són la constància, la res­pon­sa­bi­li­tat, la soli­da­ri­tat. Orwell genera la idea de la política de pro­xi­mi­tat, i par­teix de la neces­si­tat de la sen­si­bi­li­tat humana com a motor de tota acció trans­for­ma­dora i de progrés.

En aquest sen­tit la seva tendència a des­con­fiar del món acadèmic que es troba lluny del món quo­tidià, que és la font de tota cre­a­ti­vi­tat humana, es torna una denúncia: “La hipo­cre­sia política es torna repug­nant quan es dis­fressa de bona consciència acadèmica. El pro­blema del món intel·lec­tual és que estima amb boge­ria el poder.” Orwell veu clara­ment que el tota­li­ta­risme i el capi­ta­lisme par­ti­ci­pen d'alguna cosa més gene­ra­lit­zada, que és l'adhesió al pen­sa­ment ins­tru­men­tal. S'imposa el càlcul i l'eficàcia com els únics cri­te­ris essen­ci­als. La pressió del mer­cat i la “civi­lit­zació de la màquina” són els eixos. La seva rei­vin­di­cació d'una justícia social que es basi en la decència prèvia és més vigent que mai. Només evo­cant la seva reflexió ens podem situar en l'exer­cici d'inven­tari neces­sari per reconèixer que és el que estem per­dent i sacri­fi­cant en aquest camí de reta­lla­des, con­vergència euro­pea i de man­te­ni­ment del para­digma de crei­xe­ment econòmic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.