Opinió

Genocidi

El genocidi del nostre poble per part d'Espanya i França s'evidencia en la cultura, la llengua, la identitat i l'economia

El geno­cidi s'està apli­cant al nos­tre poble, –amb extensió al País Valencià i les Illes– des de fa gai­rebé 300 anys, amb constància, i amb més o menys inten­si­tat segons les diver­ses con­jun­tu­res. Els autors: els dife­rents poders polítics d'Espa­nya i de França. Dei­xant de banda, per cone­guts, els cru­ci­als moments de la des­feta del nos­tre estat el 1714, i l'anor­re­a­ment per part del fran­quisme de totes les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes, tant les polítiques com les cul­tu­rals, i cen­trant-nos només en un pre­sent con­tinu, obser­vem com el geno­cidi és apli­cat amb els mètodes més sub­tils i amb els més bar­ro­ers, depe­nent de l'ocasió. Aquesta segona manera, la bar­ro­era, és la uti­lit­zada pel govern del Par­tit Popu­lar, que, sense mira­ments, no s'està de res ni a l'hora d'expli­car davant de tot Europa que el cor­re­dor medi­ter­rani passa per Madrid.

Què volem dir, exac­ta­ment, quan par­lem de geno­cidi? L'Enci­clopèdia Cata­lana ens ho defi­neix abas­ta­ment. El terme com­post de l'arrel del mot grec genoz (raça o espècie) i del sufix deri­vat del llatí cae­dere (matar), “fou encu­nyat pel jurista jude­o­po­lonès Rap­hael Lemkin el 1944 en el seu lli­bre Axis Rule in Occu­pied Europe. La defi­nició del crim de geno­cidi va ser legal­ment tipi­fi­cada i és reco­llida en la Con­venció sobre la Pre­venció i la Pena­lit­zació del Crim de Geno­cidi, apro­vada per les Naci­ons Uni­des el 9 de desem­bre del 1948 i en vigor des del 1951.

I pre­ci­sant un dels sen­tits del mot diu així: “comprèn tant l'assas­si­nat en massa de mem­bres d'un grup com el sot­me­ti­ment d'aquests a con­di­ci­ons que n'impos­si­bi­li­tin del tot o en part la super­vivència (...)”.

El sen­tit del terme, doncs, abasta tant el sot­me­ti­ment d'un poble a un altre, al peu de la lle­tra, com el mètode cru­ent d'ani­qui­lació. Per mala sort, en aquest país hem cone­gut històrica­ment totes les apli­ca­ci­ons del sis­tema d'exter­mini. Cen­trant-nos en l'actu­a­li­tat, el geno­cidi del nos­tre poble s'evi­den­cia en una sim­ple enu­me­ració.

La cul­tura. Des dels diver­sos governs (sal­vant distàncies) se'ns diu que si a Cata­lu­nya hi exis­teix una cul­tura pròpia, aquesta o és resi­dual o s'inclou dins la cul­tura uni­ver­sal, sense dis­tin­ci­ons, però actuen amb tanta por que tan­quen les comu­ni­ca­ci­ons per tele­visió dels diver­sos països cata­lans. Se'ns rete­nen a manera de botí de guerra els papers de Sala­manca, que ens per­ta­nyen. S'impulsa la cul­tura cas­te­llana tot inver­tint abun­dant­ment a Madrid en museus, cen­tres cul­tu­rals, grans audi­to­ris, per con­ver­tir la ciu­tat en para­digma únic del que ano­me­nen Espa­nya. I etcètera.

La llen­gua El dar­rer epi­sodi con­tra la llen­gua cata­lana és deci­siu: es posen tra­ves a la llei d'immersió lingüística, cosa que sig­ni­fica la mort del català, com bé sabem. S'uti­litza l'opo­sició a accep­tar el català com a llen­gua de la UE, tant pels dipu­tats espa­nyols com pels seus homòlegs d'Europa. S'intenta ani­qui­lar el català al País Valencià tot posant tra­ves al nom de la llen­gua. A les Illes, el PP prac­tica la mena de geno­cidi lingüístic de pur estil fran­quista, que arriba fins i tot a rees­criure els noms de lloc a la manera cas­te­llana. Maó s'ha con­ver­tit de nou en Mahón. I no cal esmen­tar la Cata­lu­nya del Nord. Els fran­ce­sos en són mes­tres, a impo­sar l'única llen­gua que en mereix el nom: el francès.

La iden­ti­tat. Ni tan sols es deixa escriure el mot nació cata­lana dins la Cons­ti­tució. D'eufe­mis­mes n'han tro­bat de ben ridículs, el més cone­gut dels quals és “naci­o­na­li­dad”.

S' ense­nya a les aules que Cata­lu­nya no té per­so­na­li­tat pròpia. Mil con­tes pro­ce­dents de l'ima­gi­nari espa­nyol volen ava­lar aquest dogma iden­ti­tari, des d'expli­car-nos els nos­tres segles medi­e­vals tot ano­me­nant-nos “con­da­dos cata­la­nes”, fins a con­tem­plar el casori d'Isa­bel la Catòlica amb Fer­ran d'Aragó com a unió d'Espa­nya.

L'eco­no­mia. El geno­cidi per espo­li­ació econòmica és, però, el que els ofe­reix més bons resul­tats imme­di­ats. Des del PP, que ja hem dit que uti­litza la bar­ro­e­ria, es gosa acu­sar Cata­lu­nya d'un excés de dèficit fis­cal quan no s'ha com­plert el pacte fis­cal fet per Zapa­tero i el con­se­ller Cas­tells. Han tan­cat en una caixa forta de La Mon­cloa els euros com­pro­me­sos en aquell pacte. Cal­dria con­cloure, pot­ser, que con­tra aital geno­cidi les Naci­ons Uni­des hau­rien d'inter­ve­nir, seguint l'acord del 1944. Quina ingenuïtat!, pen­sa­rem tot seguit. Però la llei exis­teix, i ens escla­reix els con­cep­tes. I amb el con­cepte de geno­cidi a la mà o ens dis­po­sem a des­a­parèixer com a poble o bé com a soci­e­tat madura comen­cem a pen­sar què hem de fer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.