Opinió

Contra el feixisme

El panorama europeu constata que en la majoria de països el feixisme s'està estenent de manera molt perillosa

Fa uns dies França i Europa van tre­mo­lar amb l'impacte de l'assas­si­nat d'una família jueva i de tres per­so­nes d'ori­gen àrab que s'havien vist abo­cats a ser sol­dats per gua­nyar-se la vida. L'autor va ser un jove amb vin­cu­la­ci­ons amb el fana­tisme isla­mista, sense feina i amb dèficits de soci­a­bi­li­tat. Fa uns mesos a Noru­ega es donava el mateix cas. Jove aïllat, d'idees fei­xis­tes, matava en massa dese­nes de joves. Els experts en cri­mi­no­lo­gia en diuen el feno­men del llop soli­tari. Després del pri­mer cop d'impacte bru­tal, les notícies als mit­jans s'esgo­ten en tres dies. El ressò de les vides par­ti­des de les famílies, o de les inves­ti­ga­ci­ons poli­ci­als sobre la inducció ideològica dels crims, no con­ti­nua en el fluid infor­ma­tiu cap a l' opinió publica. I aquesta manca de segui­ment con­necta amb la ciu­ta­da­nia que té neces­si­tat d'amnèsia res­pecte de les tragèdies, sobre tot si són pro­pe­res.

Aquest cap de set­mana a Man­resa uns joves van ser bru­tal­ment agre­dits per uns quinze fei­xis­tes que venien en una fur­go­neta, armats i uni­for­mats amb la sim­bo­lo­gia pròpia. Un noi encara està en situ­ació crítica. La gra­ve­tat dels fets i de l'atac, el drama de les seves con­seqüències, és inver­sa­ment pro­por­ci­o­nal al ressò que han tin­gut als mit­jans de comu­ni­cació o en els pro­nun­ci­a­ments polítics. No pot ser que fets com aquests no ocu­pin pla­nes de dia­ris. Que està pas­sant?

Aquesta defi­nició de llops soli­ta­ris, no pot tran­quil·lit­zar, ni reflec­teix la rea­li­tat del que està suc­ceint. El pano­rama euro­peu cons­tata que en la majo­ria de països el fei­xisme s'està este­nent de manera molt peri­llosa. I el llen­guatge és impres­cin­di­ble. Com deia Wal­ter Ben­ja­min, “cal conèixer l'arbre pels seus fruits”. Valo­rem les con­seqüències depe­nent d'un relat o d'un altre. No podem renun­ciar a expli­car el que està pas­sant i l'abast de dramàtic risc que aquests fets com­por­ten. Tots aquests fets són crims d'odi i de dis­cri­mi­nació. Sigui per motiu religiós, d'ètnia, de gènere, d'ori­en­tació sexual o d'ide­o­lo­gia.

Han­nah Arendt va con­sig­nar el con­cepte de la bana­li­tat del mal. Ella explica molt bé com els que varen per­me­tre el geno­cidi jueu varen ser per­so­nes buròcra­tes i tecnòcra­tes que eren gent ordinària, “cri­a­tu­res del seu temps”. L'accep­tació en aquell moment de les mesu­res anti­ju­e­ves va anar pene­trant de manera pro­gres­siva en el poble. Final­ment les nor­mes con­ven­ci­o­nals que diuen que fer mal o matar està mala­ment se subs­ti­tu­ei­xen pel prin­cipi “sota algu­nes cir­cumstàncies, és lícit agre­dir o matar algú”. Els dis­cur­sos tota­li­ta­ris s' empa­ren, segons el sociòleg Aaron Beck, en la sacra­li­tat de la causa pròpia, la mal­dat, la cul­pa­bi­li­tat i l'agressió en el ter­reny de l'altre. Cap capa­ci­tat d'empa­tia, cap con­si­de­ració d'huma­ni­tat.

L' Ofi­cina Euro­pea de drets humans té enques­tes que demos­tren que el 82% dels fets que es pro­du­ei­xen no es denun­cien. Això s'explica per la des­con­fiança en les ins­ti­tu­ci­ons, la por, el des­co­nei­xe­ment dels drets... i, cosa que es pit­jor, el temor de les vícti­mes a no ser cre­gu­des.

La per­se­cució dels dis­cur­sos mas­clis­tes de l' imam de Ter­rassa, que incen­ti­va­ven a la violència con­tra les dones no sub­mi­ses, és una bona reacció de la justícia, i una bona noti­cia que l'Ins­ti­tut Català de les Dones es per­soni en la causa. No es pot aflui­xar en l'àmbit edu­ca­tiu, en la lluita poli­cial, en les actu­a­ci­ons judi­ci­als.

La llum ve de les decla­ra­ci­ons de con­demna del mas­clisme de les asso­ci­a­ci­ons de l'islam a Cata­lu­nya, o dels comu­ni­cats idèntics de la comu­ni­tat jueva i àrab a França, rebut­jant l'enfron­ta­ment. I aquest són els ges­tos que pro­ve­nen del cos­tat bon­dadós de la huma­ni­tat. L'espe­rança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.