Editorial

Les lletres catalanes pel món

El temps ha demos­trat que el debat que es va gene­rar amb la presència cata­lana a la fira de Frank­furt va de ser del tot estèril. No hi ha dis­cussió, Cata­lu­nya ha de pre­sen­tar-se al món amb les lle­tres cata­la­nes. No n'hi ha cap dubte. Aquesta fer­mesa va donar bons resul­tats a Frank­furt, i ara ja comen­cen a sovin­te­jar a Ale­ma­nya tra­duc­ci­ons d'autors cata­lans, que escri­uen en català.

Aquesta lla­vor ha de con­rear-se també a altres ter­res. La cul­tura glo­bal té el ves­sant posi­tiu que també posa més en relleu les cul­tu­res que molts vol­drien fer pas­sar per mino­ritàries quan dar­rere d'aques­tes hi ha una inne­ga­ble força, solvència i cre­a­ti­vi­tat. Aquesta ener­gia es podrà cap­tar al Salon du Livre del Que­bec, on la lite­ra­tura cata­lana serà la con­vi­dada d'honor. Aquesta deferència no és només una qüestió de cor­te­sia, és la cons­ta­tació d'una com­pli­ci­tat de dues cul­tu­res que han de fer-se for­tes per la pressió d'una ter­cera de domi­nant. I no només són aques­tes sim­pa­ties les que han mogut el Que­bec a rebre els autors cata­lans, sinó també la cons­ta­tació de l'existència d'un nivell de qua­li­tat en la lite­ra­tura cata­lana i, per tant, de la pos­si­bi­li­tat d'ober­tura d'un mer­cat.

Un dels cri­te­ris de la selecció dels con­vi­dats ha estat el fet que tin­gues­sin tra­duc­ci­ons recents al francès. Així, de l'11 al 15 d'abril, el Palau de Con­gres­sos del Que­bec aco­llirà, sota el guiatge de l'Ins­ti­tut Ramon Llull, la presència de Lluís-Anton Bau­le­nas, Maite Car­ranza, Gabriel Janer-Manila, Joan-Lluís Lluís, Arnau Pons, Jaume Pont, Susanna Rafart i Fran­cesc Serés. Per sort, es pretén que el peri­ple de les lle­tres cata­la­nes con­tinuï enda­vant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.