Opinió

la columna

El guant de Mascarell

El con­se­ller de Cul­tura, Fer­ran Mas­ca­rell, ha com­pa­rat la nació amb una mà i l'Estat amb un guant. La nació és una mà dèbil si no té el guant d'un estat. Ho digué dime­cres pas­sat en la con­ferència donada a l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans, orga­nit­zada per la Soci­e­tat Cata­lana de Soci­o­lingüística. Era un acte del cen­te­nari de la Secció Filològica de la nos­tra acadèmia. La con­ferència tenia un títol sug­ge­ri­dor: La llen­gua dels cata­lans: cul­tura, estat, nació. Fou alliçona­dor escol­tar-lo.

La mà cata­lana neces­sita un guant català. El guant cas­tellà no ser­veix. L'Estat espa­nyol menysté la cul­tura de Cata­lu­nya, tot i que l'arti­cle 3 de la Cons­ti­tució l'obliga a vet­llar pel nos­tre patri­moni lingüístic. Mas­ca­rell, his­to­ri­a­dor que excel·leix en inter­pre­tar l'evo­lució de la cata­la­ni­tat, creu que els cata­lans mai no havíem pen­sat a fer-nos un guant esta­tal a la mida de la nos­tra mà naci­o­nal. Els intel·lec­tu­als nou­cen­tis­tes com­bi­na­ren només tres con­cep­tes: llen­gua, cul­tura, nació. La idea d'Estat s'ensuma en alguns rao­na­ments de Prat de la Riba. El 1917 invocà la neces­si­tat de dotar les nos­tres ins­ti­tu­ci­ons públi­ques d'un “cos d'Estat”.

L'argu­men­tació de Mas­ca­rell –la política cul­tu­ral del qual té segons el meu parer molt de neo­nou­cen­tista– advoca per incor­po­rar l'Estat a l'ima­gi­nari social que ens cal bas­tir en el cap­gi­rell històric que ara expe­ri­men­tem amb la revi­fada d'una consciència ciu­ta­dana crítica.

És cert, com diu Mas­ca­rell, que el nou­cen­tisme assolí la fita de con­ju­mi­nar llen­gua, cul­tura i nació. No obli­dem, però, que el més relle­vant dels nos­tres juris­tes nou­cen­tis­tes, Fran­cesc Mas­pons i Angla­sell, ja incor­porà a la seva doc­trina la noció d'Estat. Ho féu, si més no, el 1929 en el lli­bre Tor­nant de Gine­bra, fruit de la seva experiència en el comitè de mino­ries naci­o­nals de la Soci­e­tat de les Naci­ons.

Mas­ca­rell llançà un guant als pocs acadèmics que l'escoltàvem: cal que feu la història del que hem pen­sat els cata­lans sobre l'Estat. És un guant que ha de reco­llir l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.