Opinió

S'hauria d'escoltar el 15-M

Després de tota una vida d'esforç, estalvi i sacrifici, costa d'acceptar el fet que els joves d'ara hauran de viure pitjor que els seus pares

L'any pas­sat, no gaire abans del 15-M, vaig rebre una invi­tació per a assis­tir a la pre­sen­tació d'un lli­bre a l'Ins­ti­tut Francès del car­rer Moià. Em va cri­dar l'atenció que l'acte se celebrés al nou edi­fici que va subs­ti­tuir el del Liceu Francès on vaig fer el bat­xi­lle­rat, i em va fer pen­sar en tots aquells anys de classe, labo­ra­tori, gimnàs, pista de bàsquet, etc. I en el fet que no hi havia tor­nat a posar els peus. I, natu­ral­ment, em vaig fixar en el lli­bre. Era el titu­lat Indig­neu-vos i l'autor era Stéphane Hes­sel, del qual he de con­fes­sar que lla­vors no en sabia res. En canvi, després del 15-M m'he interes­sat molt per aquest feno­men i pels movi­ments que va gene­rar o que, al menys, es van pre­sen­tar como a segui­dors de les seves idees. I sovint em pre­gun­tava què se n'havia fet, d'aque­lla gent que es van mobi­lit­zar a 700 ciu­tats arreu del món, i molt espec­ta­cu­lar­ment a Wall Street, la cate­dral de Saint Paul a Lon­dres i les pla­ces de Bar­ce­lona o Madrid. Què se n'havia fet, de tots aquells indig­nats i del seu poder de con­vo­catòria.

A les xar­xes soci­als ha cir­cu­lat la crida a una mani­fes­tació local i glo­bal amb el lema “Units pel canvi glo­bal”. És un col·lec­tiu que apa­reix, des­a­pa­reix i rea­pa­reix amb una par­ti­ci­pació espontània, sense líders ni pro­grama, però amb una gran capa­ci­tat d'adap­tació i trans­for­mació acom­pa­nyada de vega­des de dis­sen­si­ons, divi­si­ons i frac­tu­res auto­des­truc­ti­ves. En rea­li­tat, pri­mer es van indig­nar, i després han pas­sat a bus­car solu­ci­ons. Les ini­ci­a­ti­ves de les assem­blees poden pros­pe­rar als bar­ris i pobles; han tro­bat una causa en la defensa de l'estat del benes­tar con­tra les reta­lla­des que impo­sen els governs i els poders fàctics, que són els que manen de debò. No sem­pre es tracta de la política. Ans al con­trari, mol­tes vega­des s'inter­can­vien ajuts o ser­veis pel mètode mutu­a­lista que a França ano­me­nen “entraide mutu­e­lle effi­cace”. S'ha pas­sat, doncs, de la pro­testa a l'acció. En uns moments en què les pres­ta­ci­ons soci­als s'eva­po­ren i que de cada qua­tre ciu­ta­dans n'hi ha un a l'atur, és una ocasió apro­pi­ada per a crear una eco­no­mia paral·lela, sub­terrània i alter­na­tiva. Més que anar a l'Inem, opten per mun­tar una coo­pe­ra­tiva.

El 15-M, com la terra, és de qui se'l tre­ba­lla. Hi cap tot­hom, cadascú amb les seves rei­vin­di­ca­ci­ons i amb els seus ide­als. El que queda clar és que no volen ser un par­tit polític. Sense burocràcies, es tracta de com­par­tir alguns objec­tius comuns. Per exem­ple, defen­sar els cli­ents dels abu­sos dels bancs o defen­sar les matei­xes empre­ses dels seus pro­pi­e­ta­ris i dels seus tre­ba­lla­dors. Aju­den la gent que té estal­vis a pres­tar diners i a no ser acci­o­nis­tes que, si les coses van mala­ment, no cobren.

Una altra cam­pa­nya és la d'evi­tar des­no­na­ments en un país en què encara no s'accepta la dació en paga­ment, és a dir, redi­mir la hipo­teca encara pen­dent pel sen­zill pro­ce­di­ment de tor­nar les claus, tal como ja és legal als EUA. En un país com aquest, després de tota una vida d'esforç, estalvi i sacri­fici, costa molt d'accep­tar el fet ine­xo­ra­ble que els joves d'ara hau­ran de viure pit­jor que els seus pares. De moment, toca seguir amb les acam­pa­des i obser­var com les auto­ri­tats només els con­si­de­ren un pro­blema poli­cial. No com els emple­ats d'aque­lla filial de Telefónica que durant mesos i mesos van fer acam­pa­des de pro­testa a La Cas­te­llana de Madrid. Pot­ser perquè el pro­pi­e­tari de l'empresa era aquell Mas Canosa de Miami que la tele­visió cas­trista qua­li­fi­cava de líder dels “gusa­nos” de Flo­rida i que pres­tava un avió pri­vat a José María Aznar quan anava a fer cam­pa­nya a l'Amèrica Lla­tina.

En qual­se­vol cas, els indig­nats s'han tret l'estigma de vio­lents que els van enco­lo­mar per culpa d'un gru­pus­cle insig­ni­fi­cant i que el col·lec­tiu rebutja. Segons diu el pro­fes­sor Manuel Cas­tells, hi ha pro­vo­ca­dors que trac­ten d'obte­nir fil­ma­ci­ons o imat­ges d'algun inci­dent que es pugui qua­li­fi­car d'agres­siu. Men­tre seguei­xen amb aques­tes mani­o­bres, les auto­ri­tats con­tem­plen amb indi­ferència el dete­ri­o­ra­ment de la situ­ació econòmica i apli­quen de manera impla­ca­ble i amb arrogància el pacte de la fam per a dig­ni­fi­car en apa­rença les reta­lla­des del mínim vital sense fer ni cas de les pro­tes­tes legítimes del nom­bre crei­xent de vícti­mes que s'ofe­rei­xen en sacri­fici ritual a l'altar dels rics. Un plutòcra­tes que, com ara hem vist en el cas de Bankia, s'han fet fas­tu­o­sa­ment i fas­ti­go­sa­ment rics sense assu­mir cap risc del patri­moni propi atès que, de fer nego­cis a crèdit, ja se n'ocu­pen els habi­tu­als de la llotja de l'estadi Ber­nabéu. És con­tra la par­ti­tocràcia cor­rupta que Stéphane Hes­sel, escrip­tor i diplomàtic francès, un dels redac­tors de la Decla­ració Uni­ver­sal dels Drets Humans, pro­nun­cia la seva crida “indig­neu-vos” i con­voca a la insur­recció pacífica. Altra­ment, si els governs no escol­ten el poble, es con­ver­tei­xen en oli­gar­quies. El Mani­fest del 15-M diu que el sis­tema està mar­cat per la cor­rupció de polítics, ban­quers i grans empre­sa­ris.

Decla­ren també que els mal pagats, els sub­con­trac­tats, els pre­ca­ris i els joves estem tips de refor­mes anti­so­ci­als i exi­gim un canvi i un futur digne. I que es resol­gui el pro­blema del 45% d'atur dels joves. Volen igual­ment que el Banc d'Espa­nya i els tri­bu­nals defen­sin els ciu­ta­dans que són vícti­mes de fraus de les enti­tats finan­ce­res. El 15-M con­si­dera que és un sar­casme que a La Mon­cloa hi vagin con­vo­cats per a crear llocs de tre­ball els grans empre­sa­ris que més tre­ba­lla­dors han aco­mi­a­dat. Com, encara pit­jor, que el rei vagi a reu­nir-se amb auto­pro­cla­mats diri­gents i que es des­placi ell als locals de Telefónica en lloc de rebre'ls a La Zar­zu­ela. Lle­vat que col·locar mem­bres de la família reial –per cert, molt ben pagats– en nòmina ator­gui un títol de repre­sen­ta­ti­vi­tat.

Pro­hi­bir l'exer­cici del dret de reunió si es donen garan­ties de limi­tació en el temps i de pacífica expressió només pot ser­vir per a cri­mi­na­lit­zar qual­se­vol reacció. El pres­tigiós peri­o­dista Igna­cio Ramo­net s'ha pro­nun­ciat con­tra l'absència dels mit­jans de comu­ni­cació en el segui­ment del 15-M. Leo­nardo Boff també s'ha expres­sat, en la línia de Paul Krug­man, tot posant com a exem­ple Irlanda, on van dei­xar fer fallida els bancs i van empre­so­nar els ban­quers i espe­cu­la­dors. A més a més, van modi­fi­car la Cons­ti­tució i van garan­tir la Segu­re­tat Social. I, de pas­sada, van crear llocs de tre­ball, “par-des­sus le marché”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.