Opinió

flors i violes

Aquesta és la qüestió

La crisi i el preu de les flors no s'han notat en cap detall que pogués deslluir la festa

Estava pre­vist que la crisi es mani­fes­ta­ria en algun aspecte. Sols conei­xent les
vari­e­tats de flors més cares, dis­po­sant d'una memòria molt desen­vo­lu­pada i res­se­guint amb molta atenció l'expo­sició, algú podria ser capaç de veure-hi alguna diferència. La veri­tat és que no es notava res impor­tant que des­lluís els tre­balls flo­rals. Dit això, hom es dis­posa a fer unes ava­lu­a­ci­ons per­so­nals d'una selecció de tre­balls que con­si­dera repre­sen­ta­tius.

Esca­li­na­tes. De les de la cate­dral, diven­dres vaig fer una anàlisi en aquesta columna que resu­meixo en tres parau­les: un tre­ball magnífic! Les de Sant Feliu són un altre cop un des­ga­vell, un afront per a la vista i la sen­si­bi­li­tat. A les de Sant Martí —s'ha de dir que són difícils en extrem—, difícil­ment se'ls troba el punt. Aquest any tam­poc tocava.

Jar­dins. No són pas el fort de l'expo­sició. Ser­vei­xen per expe­ri­men­tar cre­a­ti­vi­tat i aco­llir ini­ci­a­ti­ves modes­tes o infan­tils. Les obres con­cep­tu­als s'hi sen­ten bé.

Patis. Són un món a part que enal­teix l'esde­ve­ni­ment i donen fe d'una Girona de cases pai­rals de lli­bres d'història. Alguns són autènti­ques joies, motiu d'enveja i d'admi­ració. Reve­len una vida fami­liar de parets endin­tre que ha des­a­pa­re­gut. Amb l'excepció d'una vin­tena d'entra­des que són pre­ludi del pati inte­rior i no tenen res a veure amb els acces­sos —qua­li­fi­cats errònia­ment com a patis— on s'exhi­bei­xen tota mena d'acu­dits, amb gràcia o sense. Els indo­cu­men­tats que per­den tres hores per anar des de la plaça de l'Oli fins a Sobre­por­tes, cami­nant al ritme de la massa càrnia, con­tem­plant esque­nes i cla­tells i entrant als patis, què expli­ca­ran de l'expo­sició? “No m'ha agra­dat!”, diran. És ben bé que la ignorància no té límits!

Ins­ti­tu­ci­ons. De l'aigua­bar­reig de les matei­xes en surt un bufet amb plats prou ben cui­nats. L'ajun­ta­ment i roda­lies, per exem­ple, són una expo­sició autònoma. Des de tre­balls de gran nivell a l'inte­rior —Escola d'Art Flo­ral de Cata­lu­nya— fins als bal­cons flo­rits, recor­dant els gera­nis pen­jant. La resta d'ins­ti­tu­ci­ons, amb més o menys encert, però amb deci­dida intenció de ser-hi, cobrei­xen la rere­guarda de l'expo­sició. Recórrer la segona línia de com­bat, sense empen­tes, és un plaer.

Esglésies. Sant Nico­lau ben segur que és el millor marc i el més lluït. Maria Àngels Per­pinyà, que ho sap, s'ha entre­tin­gut amb el petit detall, en què dei­xen la seva firma els Amics de les Flors. Sols una pre­gunta: què fa la mena de cosa allar­gada al cen­tre del tem­ple car­re­gada de flors? Ran de terra, pot­ser hau­ria emple­nat menys. Com és pos­si­ble un amun­te­ga­ment sem­blant enmig d'un tre­ball gai­rebé idíl·lic? No s'entén!

Sant Martí. Mont­ser­rat Galí, amb un equip impor­tant de gent pre­pa­rada, ha sos­ca­vat el ter­reny i ha plan­tat altra volta una espec­ta­cu­lar cre­ació: un camp de blat ocupa i cen­tra l'espai dels fidels. Els altars de l'entorn repro­du­ei­xen una desena d'espais natu­rals trans­crits, amb fide­li­tat abso­luta
i res­pecte per la natu­ra­lesa. El grup, dones prin­ci­pal­ment, ha entès que no n'hi ha prou de tre­ba­llar amb les mans: el cap hi té un lloc.

El Carme. Sor­pre­nent! Hom creia que Assumpció Plana, espe­ci­a­lista en la con­fecció de rams, dels quals havia tro­bat el punt, més enllà de l'afició, era into­ca­ble. Tal­ment hom gira un mitjó, ha girat el tre­ball tra­di­ci­o­nal i l'ha con­ver­tit en una pre­sen­tació actual impe­ca­ble. Escol­tant els comen­ta­ris de les visi­tes eren unànimes: “Quin canvi!” La tela metàl·lica desen­rot­llant-se obrint a la vida tot un món flo­ral, una tro­ba­lla!

Sant Fèlix. En la monu­men­ta­li­tat de Sant Fèlix hom espera tro­bar quel­com impor­tant. No s'entén que l'Escola d'Art Flo­ral de Cata­lu­nya i l'escola holan­desa AOC-OOST, de pro­fes­si­o­na­li­tat reco­ne­guda, accep­tin les exigències d'un rec­tor tan poc flo­rit: rei­xes tan­ca­des, il·lumi­nació apa­gada, hora­ris res­trin­gits, etc., etc. Dei­xin-ho. Sobren llocs.

Sant Lluc. Després d'uns anys de des­con­cert en què l'església sem­blava un niu de gar­ses, Anna M. Camps li ha pres la mida i cada any res­pira ordre un indret en què hi ha ben bé el doble del que hi cap. Enlloc informa que és un con­curs. No hi esta­ria de més.

Diver­sos. Sar­ra­hi­nes. Vet ací un gremi en acció. Edu­ard May­ne­gra i el seu Gremi de Flo­ris­tes han vol­gut aca­rar-se amb el reducte de Sar­ra­hi­nes. La cova és un repte difícil on sovint es cau en l'excés. Ells han tro­bat el punt! És bonic veure tre­ba­llar braç a braç plan­te­ris­tes, flo­ris­tes i afec­ci­o­nats. Perquè és tan difícil tenir un món en pau!

Claus­tres de la cate­dral. Lluís Vila­gran ha bas­tit un sor­pre­nent i extra­or­di­nari tre­ball —140 metres— amb flors exòtiques de gran bellesa, pinyes tro­pi­cals, grans fulles auxi­li­ars, troncs i suro, una mena de tanca ados­sada al mur, ni pro­gres­sista, ni clàssica, ni estil, ni escola: pura vila­grana. Els que l'han vist hi esta­ran d'acord: matrícula!

Plaça dels Jurats. La difícil sim­pli­ci­tat, a l'abast de pocs, ha dei­xat per a la història de l'expo­sició una mos­tra reei­xida. Una catifa de gespa, arri­bada de la tin­to­re­ria, filo­sofa amb la vida. L'escom­bra amaga sota la catifa no pas les ver­go­nyes dels humans: hi amaga flors vives. Pro­te­geix el millor del jo –res­pecte, hon­ra­desa, inte­gri­tat, sen­ti­ments...– que les actu­als for­mes de vida des­tru­ei­xen i obli­den. Ignasi Casa­desús ho ha cla­vat!

Bany Àrabs. Mercè Martí, ines­go­ta­ble, ha ves­tit els Banys Àrabs com ho hau­ria fet amb el quar­tet dels mals endreços. Ins­tal·lada en l'estadi en què tot és pos­si­ble, els banyo­lins en pre­su­mei­xen; ara bé, l'expo­sició se sent coau­tora dels seus èxits. Anem a par­tir!

No segueixo. És impos­si­ble par­lar de tots els vin­cu­lats a l'expo­sició. Amb una tria no pas a l'atzar, espero haver fet un retrat prou repre­sen­ta­tiu i fidel de l'expo­sició de flors, sens dubte el tret més impor­tant de Girona Temps de Flors.

Per aca­bar, he de dir com a obser­va­dor entre­nat, que el nou Ajun­ta­ment s'hi fixa molt! És impor­tant! La cul­tura popu­lar quan arriba a mas­siva és difícil de menar. No es mou com els xais: ho fa com les cabres!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.