Opinió

I ara, què?

Tenim tres problemes:
la reforma de la UE,
el canvi de política econòmica i les reformes estructurals per fer
més eficient la nostra economia

Sem­bla clar que Ale­ma­nya no vol ni l'allar­ga­ment del ter­mini per reduir el dèficit del estats euro­peus ni que hi hagin préstecs direc­tes als bancs en difi­cul­tats. La seva posició és que no es pot sepa­rar deute de res­pon­sa­bi­li­tat i per tant tot allò que comu­na­litzi el deute, euro­bons, són per Ale­ma­nya ana­tema, cada un s'ha de supor­tar a si mateix. Com escriu The Eco­no­mist, la can­ce­llera Merkel ense­nya a nedar els pas­sat­gers del vai­xell que s'enfonsa en lloc d'orga­nit­zar, com a capità, els bots sal­va­vi­des.

En la seva visió, això genera sacri­fici i pati­ment però el premi es farà visi­ble al final com prova la seva pròpia experiència i els resul­tats que estan tenint les tres repúbli­ques bàlti­ques que després de sane­jar les seves eco­no­mies tor­nen ja a créixer... Una flor no fa estiu. Un dipu­tat del par­tit de la can­ce­llera Merkel ha asse­nya­lat que si el pre­si­dent Hollande escurça l'edat de jubi­lació dels fran­ce­sos, no seran pas els ale­manys els que tre­ba­lla­ran per pagar-ho. Estem en una dinàmica en què encara cada un es mira a si mateix per veure què li convé, sense pen­sar que el pro­blema dels altres és també el seu.

És cert que la can­ce­llera pot argu­men­tar que el vin­cle entre deute i res­pon­sa­bi­li­tat ha conduït a eli­mi­nar de l'escena el Sr. Belus­coni i a fer accep­tar a Grècia refor­mes molt dures, però comença a ser evi­dent, també per a Ale­ma­nya, que pri­mer ho ha impul­sat i després impo­sat, que aquest camí està esgo­tat. Quan els par­tits grecs no accep­tin les con­di­ci­ons del res­cat i vul­guin rene­go­ciar les con­di­ci­ons del préstec de la UE o sim­ple­ment es neguin a pagar els préstecs rebuts de la UE; quan el forat finan­cer espa­nyol con­tinuï crei­xent impul­sat per una eco­no­mia estan­cada i un cost del deute exces­siu; quan tot això passi, i està suc­ceint, la pre­gunta que es con­ver­tirà en cla­mor serà: i ara, què?

És espe­ra­ble i neces­sari que l'ope­ració de com­pra de deute sobirà dels estats amb interes­sos alts en el mer­cat secun­dari i d'injecció de liqui­di­tat als bancs ja assa­jada pel BCE fa mesos, es torni a repe­tir. L'única alter­na­tiva perquè Espa­nya i Itàlia aguan­tin és que la prima de risc, l'interès del deute, baixi. Això no resoldrà el pro­blema però gua­nyar temps és útil si s'uti­litza aquest per fer les refor­mes polítiques que ens apro­xi­min a la República Fede­ral d'Europa, és a dir, per donar al BCE capa­ci­tat total de regu­lar el sec­tor finan­cer euro­peu amb recur­sos pro­pis i autònoms; per uni­for­mit­zar una única política fis­cal i tri­butària, etc. No és segur que passi, perquè la clau de volta per fer-ho és Ale­ma­nya i els seus polítics encara no han dit al poble ale­many que la solució als seus pro­ble­mes és que estats com ara Espa­nya i Itàlia tro­bin la manera de créixer din­tre de l'euro per poder retor­nar el que deuen, i l'interès del seu deute esti­gui en línia amb el que poden pagar.

Això porta a la segona con­clusió, tant o més impor­tant que la pri­mera, el pro­blema del dèficit s'ha de resol­dre sobre­tot via ingres­sos, que han d'aug­men­tar, i no sola­ment via reduir des­pe­ses. Hem d'impul­sar el con­sum i la inversió pro­duc­tiva a curt ter­mini i hem de millo­rar l'eficiència de la des­pesa pública perquè la seva reducció no es tra­du­eixi en una reducció lineal de pres­ta­ci­ons a la ciu­ta­da­nia. És el con­trari del que fem.

Si el pri­mer objec­tiu és difícil, el segon no ho és menys, perquè tenen encara molts governs euro­peus el con­ven­ci­ment, influït pel lide­ratge d'Ale­ma­nya, que impul­sar el con­sum en un esce­nari de “desor­dre finan­cer” i de des­con­trol de “governs irres­pon­sa­bles” té un risc alt. El canvi polític a França i la neces­si­tat i prag­ma­tisme del govern tecnòcrata d'Itàlia suposa un afe­bli­ment del dogma ale­many fins ara “indis­cu­ti­ble” i indis­cu­tit, però queda camí i queda pati­ment.

A Espa­nya una vegada acla­rit que se'ns dóna un préstec de caràcter públic perquè té la garan­tia de l'Estat, que hau­rem de retor­nar i que incre­men­tarà el nos­tre endeu­ta­ment, cal­dria que el govern establís les línies mes­tres de com s'apor­tarà aquesta liqui­di­tat a cada banc, com s'asse­gura que si és capi­tal s'injec­tarà una vegada depre­ciat l'actual per asse­gu­rar que els acci­o­nis­tes actu­als no es bene­fi­cien de la solució acon­se­guida amb diner públic per un pro­blema pri­vat creat per ells. Si fos préstec, com s'asse­gura l'Estat que l'interès es pot pagar i, el prin­ci­pal, retor­nar din­tre dels ter­mi­nis fixats per la UE? Si això no fos pos­si­ble seria altre cop el sec­tor públic naci­o­nal qui ho hau­ria de pagar i amb una vegada n'hi ha prou...

Per fer-ho cal, a Europa, que els governs naci­o­nals, i a Espa­nya que el govern cen­tral, tin­guin el coratge d'expli­car als seus votants què cal fer, encara que això tin­gui el risc de fer-los per­dre les pro­pe­res elec­ci­ons.

Diu el Pre­si­dent Rajoy que les refor­mes estruc­tu­rals les con­ti­nuarà fent i que cada diven­dres el Con­sell de Minis­tres n'apro­varà un paquet. No seria més ade­quat expli­car quin és el sen­tit i coherència de les refor­mes que es con­si­de­ren necessàries en els dife­rents sec­tors empre­sa­ri­als i soci­als, tre­ball, sani­tat, ense­nya­ment, uni­ver­si­tats, expor­tació, recerca, ener­gia, justícia, finan­ces, trans­port, aigua, pri­va­tit­za­ci­ons, etc., siguin aques­tes com­petències pròpies o trans­fe­ri­des? Tin­dria aquesta política l'avan­tatge de fer enten­dre què es vol acon­se­guir i com. Per­me­tria gua­nyar cre­di­bi­li­tat si efec­ti­va­ment aquest ampli pro­grama de refor­mes es com­pro­met públi­ca­ment i es fa rea­li­tat en con­tin­gut i calen­dari.

Tenim tres pro­ble­mes, la reforma de la UE, de política entre estats a república fede­ral, el canvi de política econòmica, de con­trac­tiva a expan­siva, i les refor­mes estruc­tu­rals per fer més efi­ci­ent la nos­tra eco­no­mia. Els dos pri­mers no els podem resol­dre sols, només hi podem influir i con­tri­buir, però el ter­cer és al nos­tre abast.

Si el par­tit en el poder se sent amb for­ces per fer-ho, té la majo­ria sufi­ci­ent, i si aquest no fos el cas podria optar per un govern de con­cen­tració en què el con­sens seria més com­plex però la força política per rea­lit­zar les refor­mes, més gran. Si final­ment res d'això es fa, serà la prova que no es té el coratge polític neces­sari. Hau­rem de con­cloure que la nos­tra democràcia està malalta. Ningú pot dema­nar lle­ial­tat i col·labo­ració si un mateix no fa el que ha de fer. Per Cata­lu­nya és aquesta una con­seqüència trans­cen­dent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.