Opinió

La Columna

Rio menys 20

Els abandons han estat sonats

La cimera de l'ONU sobre desen­vo­lu­pa­ment per­du­ra­ble ha pas­sat de dir-se Rio+20 ha ser bate­jada com a Rio-20. Ho han fet les ONG que han estat al Bra­sil amb l'espe­rança que la reunió servís per asso­lir un acord glo­bal en con­tra del dete­ri­o­ra­ment de la Terra. Alhora, han exi­git que del docu­ment final es retiri l'afir­mació que s'ha tin­gut el suport de la soci­e­tat civil. Res d'això, ja que les renúncies cer­ti­fi­ca­des a Rio des­mun­ten tota aspi­ració a pre­ser­var l'eco­sis­tema.

Els aban­dons han estat sonats: no a una agència glo­bal per fer exe­cu­tar els com­pro­mi­sos; no a l'esta­bli­ment d'uns ter­mi­nis per dei­xar de sub­ven­ci­o­nar els com­bus­ti­bles fòssils; no a la tran­sició clara vers una eco­no­mia verda. A fi de comp­tes, la paraula fracàs està en boca de la Xarxa d'Acció Climàtica i d'altres veus inde­pen­dents. Per la seva banda, el secre­tari gene­ral de l'ONU, Ban Ki-Moon, ha expli­ci­tat que les nego­ci­a­ci­ons han estat difícils pels con­flic­tes d'interes­sos.

Quin tipus d' interes­sos? Que pot­ser l'eco­no­mia verda no és capaç de por­tar al crei­xe­ment i, per des­comp­tat, al benes­tar? Un exem­ple el tro­bem a Uganda. Aquest país africà s'ha apli­cat als cul­tius biològics, i n'està obte­nint uns fruits tan salu­da­bles com econòmica­ment pròspers. Les seves expor­ta­ci­ons han cres­cut dels
3 mili­ons de dòlars l'any 2003 als actu­als 42 mili­ons. Els guanys també tenen a veure amb l'estalvi d'insec­ti­ci­des i fer­ti­lit­zants, i vet aquí un dels punts clau del con­flicte d'interes­sos. Si molts ter­ri­to­ris seguis­sin la pauta d'Uganda, les grans com­pa­nyies que fabri­quen pro­duc­tes químics per a l'agri­cul­tura veu­rien res­trin­git llur negoci. Una visió a llarg ter­mini no forma part del seu uni­vers, limi­tat a l'avui. Aques­tes empre­ses, com les petro­li­e­res i d'altres, no volen veure que la sos­te­ni­bi­li­tat no és el pro­blema sinó la solució. Pre­fe­rei­xen esgo­tar recur­sos en lloc de fer el que l'Homo sapi­ens ha fet al llarg dels segles, recon­ver­tir-se.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.