Opinió

opinió

Presumint de rics

La línia divisòria entre classe mitjana i rica és cada vegada més incerta

El meu pare va ser el petit de vuit ger­mans i jo el petit de tres, amb vint anys de diferència amb el que em pre­ce­dia d'edat. Dit així no sem­bla que hagi de ser motiu de pro­ble­mes. No pas de grans pro­ble­mes, però sí d'iden­ti­tat i de relació. D'entrada, no vaig conèixer els avis ni paterns ni materns. La savi­esa dels avis es mani­festa amb els néts més que amb qual­se­vol altra per­sona de la família. Els nas­cuts en pobles petits, d'ambi­ent rural, tenen una pàtina —la qual no s'ha de con­fon­dre amb engrut— impos­si­ble d'adqui­rir en una ciu­tat. Ben jove, vaig ser, sense poder elu­dir-ho, il padrino de la família Marca. Passa que en lloc d'admi­nis­trar for­tu­nes i gàngs­ters, admi­nis­trava res­tes d'uns impor­tants ter­ra­ti­nents de vinyes que no es varen refer de la fil·loxera.

Els anys trenta, els de la Segona República fins a l'esclat de la Guerra Civil, Cata­lu­nya pros­perà en molts aspec­tes. La cul­tura va dei­xar els reduc­tes tra­di­ci­o­nals i es con­vertí en cul­tura popu­lar. Es des­pertà entre la gent jove un afany de saber mai cop­sat, el qual hau­ria fet aixe­car la cota del conei­xe­ment a nivells impen­sats si, en el cas d'Espa­nya, la guerra no hagués des­truït bona part del fet i tot el pro­jec­tat. El camí del jovent, però, era impa­ra­ble. Un afany a tots els nivells, urbà i rural, cos­ter o de terra endins, comer­cial o bé indus­trial, demostrà que Cata­lu­nya podia tenir vida pròpia i renàixer com a estat, en una Europa en què, finida la guerra euro­pea del 1914 al 1918 i assen­tats els límits dels països, sem­blava que havia entrat en un període de pau.

A prin­ci­pis del segle XX es desen­vo­lupà a la nos­tra terra un feno­men ini­ciat el segle ante­rior, amb incipiència, pel des­co­nei­xe­ment de la Llei i per la inèrcia de segles en què s'havia pas­sat de l'escla­vi­tud a l'abo­lició i l'alli­be­ra­ment, del feu­da­lisme a la pro­pi­e­tat pri­vada urbana i rural i del pro­tec­ci­o­nisme i direc­ci­o­nisme a la lliure ini­ci­a­tiva, ben entesa i din­tre d'un ordre, és clar. Aquest tras­bals, el qual trigà més de dos segles a fer-se evi­dent, creà el feno­men social més impor­tant que havia tin­gut lloc després de l'abo­lició de l'escla­vi­tud: es creà la classe mit­jana. La bar­rera entre rics i pobres fins ales­ho­res havia estat insal­va­ble. El fran­quisme baixà una colla d'esgla­ons i féu que l'Espa­nya que havia sor­tit de la guerra euro­pea sense una esgar­ra­pada quedés fre­nada i els seus qua­ranta anys coin­ci­dis­sin amb la pro­gressió d'Europa, de la qual ens vam sepa­rar fins fa poc.

El fet de pertànyer a la UE ens ha fet retra­tar per la part de din­tre. Ara estan sor­tint les misèries del caci­quisme, els inter­can­vis d'hon­ra­desa i dig­ni­tat per pes­se­tes i euros i tota una sam­faina mise­ra­ble que aver­go­nyeix tot­hom que toca de prop o de lluny. La línia divisòria entre classe mit­jana i rica és cada vegada més incerta. Què vol dir ser ric? Gai­rebé ningú en pre­su­meix. És una teme­ri­tat! Millor dit: una imbe­cil·litat!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.