Opinió

EL TEMPS QUE FUIG

Dies difícils

Cada vegada que una llibreria tanca el país se'n ressent, s'empobreix i tots som molt més petits i febles

Una bona lli­bre­ria sem­pre és molt més que una botiga on venen lli­bres, i un bon lli­bre­ter no és mai només algú que espera la cli­en­tela al dar­rere el tau­lell. Una bona lli­bre­ria és una fàbrica de lec­tors, que vol dir de ciu­ta­dans més cul­tes i feliços, i un bon lli­bre­ter, una bona lli­bre­tera, és el mes­tre pres­crip­tor que els acon­se­lla i els acom­pa­nya. I si la cul­tura sem­pre és progrés, civi­li­tat i garan­tia d'igual­tat d'opor­tu­ni­tats, en el nos­tre país en cons­trucció és encara més un punt de tro­bada –físic i men­tal–, un ser­vei bàsic i un eix que ver­te­bra i cus la nos­tra soci­e­tat mul­ti­co­lor. Per això cada vegada que una lli­bre­ria tanca el país se'n res­sent, s'empo­breix i tots som molt més petits i febles. Si en la xarxa de magnífiques lli­bre­ries que tenim a casa, escam­pa­des per tot el ter­ri­tori, en falta una, la xarxa es fa menys espessa i tenim més pos­si­bi­li­tats de caure.

Suposo que arri­bats a aquest punt de l'arti­cle ja deuen saber que l'escric perquè la Lli­bre­ria Roba­fa­ves, de Mataró, que té nom de gegant, es troba en una situ­ació econòmica molt deli­cada que, si no es rever­teix, l'obli­garà a tan­car. La Roba­fa­ves va néixer l'any 1975 com una coo­pe­ra­tiva de socis i ha fet durant qua­ranta anys una tasca que no es paga amb diners: ha esti­mat els lli­bres i cui­dat els autors, ha expli­cat con­tes, ha tre­ba­llat amb les bibli­o­te­ques i les esco­les, ha for­mat mes­tres, bibli­o­te­ca­ris i pares i mares; en defi­ni­tiva: ha fet ciu­tat i ha cons­truït el país. Ara bus­quen la com­pli­ci­tat i l'ajuda de tot­hom per millo­rar la liqui­di­tat i poder fer front al futur. Diuen en el seu comu­ni­cat, on reco­nei­xen que pro­ba­ble­ment els ha fal­tat encert en les deci­si­ons empre­sa­ri­als que han pres, que un sol euro serà molt ben­vin­gut. Tots sabem que són temps difícils i que cal sal­var tan­tes coses! Però que la Roba­fa­ves abaixés la per­si­ana per sem­pre seria una pèrdua que ens empo­bri­ria a tots, i que no sé si ens ho podem per­me­tre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.