Opinió

anàlisi

La decadència d'Espanya

Ara no és hora de recrear-nos amb els cul­pa­bles de tota aquesta des­feta, la situ­ació és d'extrema gra­ve­tat i d'extremíssima urgència. Tot i que ja ho he dit alguna vegada, és bo de recor­dar-ho, els pro­ble­mes econòmics no se solu­ci­o­nen amb la inac­ti­vi­tat i espe­rant una bona con­jun­tura, el temps fa empit­jo­rar les coses i al final, la solució, que sem­pre és ine­vi­ta­ble, és molt més cos­tosa. Mirin, si no, tot el que ha pas­sat des d'aquell famós debat de tele­visió en cam­pa­nya elec­to­ral entre el vice­pre­si­dent econòmic Pedro Sol­bes i Manuel Pizarro que es va fer el 21 de febrer del 2008. En aquell moment tots els indi­ca­dors de fons ja avi­sa­ven que estàvem en una crisi impor­tant, però Pedro Sol­bes, fidel a la inconsciència del pre­si­dent del govern espa­nyol, es va pas­sar tota l'estona del debat negant-la. El resul­tat el conei­xem prou bé, el PSOE va tor­nar a gua­nyar les elec­ci­ons, bàsica­ment perquè negava la crisi, i fins al maig del 2010 el govern de Rodríguez Zapa­tero va actuar com si real­ment no hi hagués cap crisi. Però el dete­ri­o­ra­ment de la situ­ació va arri­bar fins a un punt del llin­dar de l'abisme i la UE i els man­da­ta­ris de la Xina i dels EUA, alar­mats per la situ­ació i les seves con­seqüències, van tru­car Zapa­tero perquè rec­ti­fiqués la seva política suïcida. La ide­o­lo­gia ens havia fet una mala pas­sada perquè la resistència a pren­dre mesu­res va fer empit­jo­rar la situ­ació i vam començar una deriva que encara avui no sabem fins on ens por­tarà. Per com­pro­var que la situ­ació era molt greu, només cal repas­sar les heme­ro­te­ques del moment: mal­grat el gran con­sens que tot­hom tenia d'estar just a la vora de l'abisme, el govern soci­a­lista només va tro­bar la com­pli­ci­tat de CiU, amb l'abs­tenció, per poder-les apro­var. La resta, amb el PP al cap­da­vant, van votar que no i es va apro­fi­tar la situ­ació per fer apo­lo­gia par­ti­dista i per desa­cre­di­tar el pre­si­dent.

Però com diria una de les lleis de Murphy, “tot allò que pot empit­jo­rar, empit­jo­rarà” i ja fa uns mesos que la tendència clara és que anem de mal en pit­jor. A la situ­ació extre­ma­da­ment crítica d'aquest cap de set­mana, just el cap de set­mana que teòrica­ment hauríem de pen­sar que les mesu­res duríssi­mes d'estalvi pre­ses pel govern del PP (el mateix que va votar en con­tra de les del PSOE) i a l'accep­tació per tots els socis euro­peus de la línia de crèdit per poder dis­po­sar dels 100.000 mili­ons per aju­dar la banca, s'hi inter­posa la fallida del País Valencià i aca­bem el dia amb una prima de risc mai asso­lida de 610 punts bàsics. És una cai­guda de l'Íbex 35 del 5,8 % i amb un bo a 10 anys a un tipus també mai asso­lit del 7,27%. Són unes dades que, en parau­les del mateix govern, són insos­te­ni­bles. És a dir, hem arri­bat al cul-de-sac i no hem millo­rat res.

El més alar­mant amb vista al futur imme­diat és que aquesta situ­ació crítica, que tot­hom reco­neix, pro­voca més dis­persió que con­cen­tració d'esforços. Fins avui, veig impos­si­ble que aquests líders polítics, sin­di­cals i de la patro­nal que tenim, tin­guin la res­pon­sa­bi­li­tat política d'ajun­tar-se i fer pinya per inver­tir aquesta situ­ació, que fins i tot en els millors dels casos serà qüestió d'anys.

Lle­geixo en un digi­tal una perla atribuïda al minis­tre Mon­toro, quan estava a l'opo­sició, i que ni pel seu pas­sat ni pel seu pre­sent no el veig com a per­sona de con­sens. Diuen que va dir: “Que cai­gui Espa­nya, que ja l'aixe­ca­rem nosal­tres.” Pot­ser ara per ara pen­sen això mateix els de l'opo­sició, i tris­ta­ment encara no s'han ado­nat que la decadència d'Espa­nya és tre­menda.

Aquesta classe política no veu que si tot va pel pedre­gar i no han pres cap res­pon­sa­bi­li­tat per inten­tar evi­tar-ho, aquí tras­pas­sa­ran els crits que els argen­tins cri­da­ven pel car­rer amb la crisi: “que se'n vagin tots”, però després sabem com aca­ben les coses. Amb una situ­ació sem­blant a Itàlia, va sor­tir un Ber­lus­coni, i a l'Argen­tina, la dinas­tia Kirch­ner. La uni­tat d'acció dels polítics i els agents soci­als ja no és cap petició, és una exigència, i, si m'ho per­me­ten; una exigència moral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.