Opinió

Niall Ferguson

Ferguson, encara que li costa de reconèixer-ho, s'ha escorat cap a la dreta des del seu suggeridor i crític llibre sobre l'imperialisme nord-americà

Niall Fer­gu­son és un his­to­ri­a­dor escocès, nas­cut a Glas­gow fa 48 anys, que ense­nya història inter­na­ci­o­nal com­pa­rada a Har­vard. Té una pro­jecció mediàtica increïble, entre altres coses perquè ha entès quina pot ser la funció de les TIC en l'ense­nya­ment i en la divul­gació de tota mena de teo­ries i debats. Només cal acce­dir al seu web (http://​ves.​cat/​bjje) per ado­nar-se de l'habi­li­tat d'aquest pro­fes­sor que l'any pas­sat va impul­sar la cre­ació, junt amb altres acadèmics con­ser­va­dors, del New College of the Huma­ni­ties, una ins­ti­tució pri­vada d'ense­nya­ment amb seu a Lon­dres. Deu ser per això que de vega­des quan es parla d'ell, com fa l'arti­cu­lista William Ski­delsky, no tan sols des­ta­quen la vàlua d'aquest interes­sant i pro­vo­ca­dor pro­fes­sor, sinó també la manera de pre­sen­tar-se en soci­e­tat: “El meu pri­mer pen­sa­ment en tro­bar-me amb Niall Fer­gu­son és que té una apa­rença massa ele­gant per ser un acadèmic” (The Obser­ver, 20/2/11). Un comen­tari que, tot sigui dit, no és pre­ci­sa­ment ama­ble amb els acadèmics. Però aquesta és una altra qüestió.

En tot cas, el que és relle­vant és que aquest impetuós his­to­ri­a­dor ha sabut ser un home del seu temps quant a l'ús de les tec­no­lo­gies i de les for­mes audi­o­vi­su­als, com abans ho havien estat his­to­ri­a­dors tan emi­nents com el francès George Duby (1919-1996), que el 1980 va adap­tar Temps de les cate­drals per a la TV fran­cesa i el 1985 fins i tot va esde­ve­nir pre­si­dent de la SEPT, un cadena de tele­visió fran­cesa de caire cul­tu­ral; o bé el britànic Simon Schama (1945), de tendència contrària a la de Fer­gu­son, atès que és labo­rista, i que el 1995 va escriure i pre­sen­tar a la BBC una sèrie titu­lada, com el seu volu­minós lli­bre, Lands­cape and Memory, i el 2006 va tor­nar-hi amb la sèrie Simon Schama's Power of Art, entre altres mol­tes con­tri­bu­ci­ons als mit­jans de comu­ni­cació. Per a mi, aquests his­to­ri­a­dors no són altra cosa que inno­va­dors –empre­ne­dors, per dir-ho en ter­mes empre­sa­ri­als– en la manera de pre­sen­tar les seves nar­ra­ti­ves, sense que això vul­gui dir que hi hagis d'estar d'acord per força. El con­tin­gut de la forma també compta, com diu el títol d'un famós assaig his­to­ri­ogràfic sobre el nar­ra­ti­visme històric del filòsof i his­to­ri­a­dor nord-ame­ricà Hyden White (1928).

Fer­gu­son ha escrit un munt de lli­bres i ha par­ti­ci­pat, cer­ta­ment, en l'ela­bo­ració de docu­men­tals de tota mena. A més, el maig de 2010, Mic­hael Gove, secre­tari d'Edu­cació del govern de coa­lició entre els con­ser­va­dors i els libe­ral­demòcra­tes britànics, va anun­ciar que havia con­vi­dat Fer­gu­son a asses­so­rar el govern sobre el desen­vo­lu­pa­ment d'un reno­vat pro­grama docent d'història –“la història com una nar­ració rela­ci­o­nada”– per al nou pla d'estu­dis que es vol apli­car a les esco­les d'Angla­terra i Gal·les. L'enre­nou ha estat majúscul, perquè la pers­pec­tiva que defensa Fer­gu­son, sobre­tot amb relació al pas­sat colo­nial britànic i als “bene­fi­cis” de l'impe­ri­a­lisme, és força polèmica. És una mirada con­ser­va­dora, una mica angoi­xada pel futur de la Gran Bre­ta­nya i del món occi­den­tal en gene­ral, que arrenca, entre altres coses, del fracàs del model mul­ti­cul­tu­ra­lista i dels estu­dis post­co­lo­ni­als que han domi­nat l'acadèmia anglo­sa­xona (i més enllà) en les últi­mes dècades. Fer­gu­son, encara que li costa de reconèixer-ho, s'ha esco­rat cap a la dreta des del seu sug­ge­ri­dor i crític lli­bre sobre l'impe­ri­a­lisme nord-ame­ricà, Ame­ri­can Colos­sus (2004, exis­teix una tra­ducció cas­te­llana publi­cada el 2005 per l'Edi­to­rial Debate), fins al que va treure l'any pas­sat, Civi­li­za­tion: The West and the Rest –del qual ara ha apa­re­gut la versió en cas­tellà també a Debate–, i que és una exal­tació dels bene­fi­cis civi­lit­za­dors del colo­ni­a­lisme.

L'apa­rició d'aquest dar­rer lli­bre va anar acom­pa­nyada de l'estrena a Chan­nel 4 d'una sèrie docu­men­tal de sis parts. Com reco­neix el mateix Fer­gu­son, va escriure aquest lli­bre pen­sant en els seus fills (en té tres, dos nois i una noia, que van des d'11 a 17): “El lli­bre –diu– està dis­se­nyat en part perquè un noi de 17 anys pugui enten­dre una història tan com­plexa”, cosa que lliga amb l'encàrrec que li va fer el seu amic i secre­tari d'Edu­cació, Mic­hael Gove. Per expli­car un feno­men que Eric L. Jones ja va abor­dar a The Euro­pean Mira­cle (1971, traduït al cas­tellà per Ali­anza el 1994) –com es va cons­truir l'hege­mo­nia euro­pea, per damunt d'Àsia, a par­tir de l'entorn medi­am­bi­en­tal, l'eco­no­mia i la geo­política–, Fer­gu­son fa un rao­na­ment que s'assem­bla al de Jones: Europa va acon­se­guir la gesta de desen­vo­lu­par un progrés que final­ment va con­duir a un pui­xant capi­ta­lisme, a l'Estat de dret i a la democràcia. Fer­gu­son ho fa a par­tir d'una metàfora ines­pe­rada en el món digi­tal dels mòbils. L'ascens d'Occi­dent, sosté, es basa en sis atri­buts que ell deno­mina les “Apps assas­si­nes”: la com­petència, la ciència, la democràcia, la medi­cina, el con­su­misme i l'ètica del tre­ball. Cada capítol del lli­bre (i cada epi­sodi de la sèrie de TV) es pro­posa explo­rar com va ser pos­si­ble que els estats occi­den­tals tin­gues­sin una d'aques­tes “Apps” men­tre que altres naci­ons d'arreu del pla­neta no acon­se­guis­sin adqui­rir-les. És d'aquesta manera d'enten­dre la civi­lit­zació occi­den­tal que neix la teo­ria opti­mista de Fer­gu­son del món occi­den­tal i l'exal­tació del colo­ni­a­lisme com a forma de civi­lit­zació.

“Som a l'era de l'intel·lec­tual tabloide”, anun­ci­ava l'assa­gista i novel·lista Pankaj Mishra en una entre­vista recent a La Van­guar­dia (13/08/12). Em fa l'efecte que és veri­tat i no em sem­bla pas mala­ment. El que ens hau­ria de pre­o­cu­par, si de cas, i això és el que m'allu­nya de Fer­gu­son i m'apro­xima a Mishra, són les noves nar­ra­ti­ves per pre­sen­tar una visió benigna del pas­sat. A veure si al final aca­ba­rem defen­sant, amb l'excusa que es llui­tava con­tra l'inne­ga­ble tota­li­ta­risme comu­nista, els bom­bar­de­jos amb napalm sobre Cam­bodja i Viet­nam!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.