Opinió

Negociar

Amb l'argument de la Constitució no es pot aturar la voluntat d'un poble si la manifesta democràticament de manera explícita.

En tota nego­ci­ació és impres­cin­di­ble saber quin pot ser el resul­tat i què poden gua­nyar i per­dre les parts. Cal sepa­rar el resul­tat final del trànsit per arri­bar-hi, però aquest pot con­di­ci­o­nar for­ta­ment aquell i no resulta gaire pràctic el plan­te­ja­ment de solu­ci­ons teòriques que no tenen en compte la seva imple­men­tació. Una tàctica habi­tual és enfos­quir el pos­si­ble resul­tat, espe­ci­al­ment per la part que pre­vi­si­ble­ment més té a per­dre perquè l'evidència dels bene­fi­cis deri­vats del resul­tat de la nego­ci­ació donen força al que se'n pot direc­ta­ment bene­fi­ciar més. En la nego­ci­ació, que tot just ara s'ini­cia, entre Estat i Gene­ra­li­tat això és també apli­ca­ble. La Gene­ra­li­tat té la força de la raó i l'evidència de l'eco­no­mia, l'Estat té el recurs de les lleis i la força de la política deri­vada del seu perímetre, Espa­nya.

L'atenció i el focus de molts comen­ta­ris­tes polítics s'ha cen­trat en si Cata­lu­nya gua­nyarà o perdrà si es con­ver­teix en un estat inde­pen­dent. Pos­si­ble­ment el debat hau­ria de situar-se, més aviat, en qui­nes con­seqüències té això per a una Espa­nya sense Cata­lu­nya, i si una millor solució per a tots, cata­lans i espa­nyols, és con­ti­nuar junts d'una manera dife­rent de l'actual. Cata­lu­nya repre­senta el 19% del PIB espa­nyol, el 16% de la població i suporta un esforç fis­cal del 24% del total de l'Estat. La con­seqüència és un dèficit fis­cal de 16.000 M d'euros, 8,4% del PIB català, segons el càlcul del flux mone­tari, i d'11.200 M d'euros si es cal­cula pel flux bene­fici. El pri­mer sis­tema com­puta les inver­si­ons al ter­ri­tori on es fan; el segon, l'efecte sobre la població inde­pen­dent­ment d'on es fan. És a dir, els cata­lans es bene­fi­cien, segons aquest segon cri­teri, de l'aero­port de Bara­jas i del Museu del Prado encara que esti­guin a Madrid, i per tant n'han de pagar una part.

Cata­lu­nya ha apor­tat el 29% del superàvit, 64.000 M d'euros, de la Segu­re­tat Social i té només un 16% de la població total de l'Estat, té la ràtio més baixa de fun­ci­o­na­ris per habi­tant de totes les comu­ni­tats autònomes, del 10%, quan la mit­jana espa­nyola és del 15%. Cata­lu­nya té la mateixa extensió que Bèlgica i més habi­tants que Finlàndia i Dina­marca. Té un nivell d'inter­na­ci­o­na­lit­zació de la seva eco­no­mia del 50%, simi­lar als de Bèlgica i Holanda, que són els estats de la UE amb major pro­porció d'expor­ta­ci­ons i impor­ta­ci­ons res­pecte del PIB.

El deute espa­nyol és d'uns 800.000 M d'euros. Defi­nir quina és la pro­porció que cor­res­pon a Cata­lu­nya no és fàcil. Un paràmetre seria fer-ho en pro­porció al PIB, 19%; un altre, a les inver­si­ons d'Estat a Cata­lu­nya en els dar­rers vint anys, apro­xi­ma­da­ment el 12%. Si a aquest deute s'hi afe­geix el propi de Cata­lu­nya, 40.000 M d'euros, arri­baríem en el pri­mer cas a un deute de l'ordre del 100% del PIB català, i en el segon, del 60%. El pri­mer és alt però no més que el d'Itàlia, i el segon és baix i simi­lar al d'Ale­ma­nya. La con­seqüència és clara: a llarg ter­mini Cata­lu­nya és via­ble com a estat inde­pen­dent.

La sepa­ració de Cata­lu­nya d'Espa­nya supo­sa­ria per a aquesta una reducció de renda del 5% i un menor pes a Europa. L'apor­tació de Cata­lu­nya a Espa­nya ha estat supe­rior a la dels Fons de Cohesió de la UE, entre el 120% i el 160% entre el 1990 i el 2005, i si aque­lla des­a­pa­regués tin­dria un efecte impor­tant ara que els fons de cohesió es redui­ran en no menys d'un 40% en els pro­pers anys, per l'entrada a la UE d'estats de l'est amb ren­des per habi­tant més bai­xes. L'encaix de Cata­lu­nya a Espa­nya en l'estruc­tura actual és per­ju­di­cial per a Cata­lu­nya. Com a exem­ple, el pes del sec­tor indus­trial, en què Cata­lu­nya és líder en relació amb Espa­nya, ha pas­sat d'un 34% a un 29% en deu anys, el crei­xe­ment català és ara infe­rior, 98%, a la mit­jana espa­nyola i la renda per habi­tant res­pecte de la mit­jana espa­nyola ha pas­sat del 118% al 109% en aquest mateix període. La relació causa-efecte amb el dèficit fis­cal de Cata­lu­nya amb Espa­nya, si bé no directe, és inne­ga­ble. Això porta a la con­clusió que s'ha de tro­bar un nou encaix de Cata­lu­nya a Espa­nya en defecte que la secessió esde­vindrà ine­vi­ta­ble perquè cap poble vol entrar en decadència si ho pot evi­tar, però la nego­ci­ació s'ha de fer amb cura i fer­mesa, perquè és Cata­lu­nya qui pretén reduir la seva con­tri­bució i és l'Estat qui en supor­tarà les con­seqüències. Hi ha en aquesta nego­ci­ació molts valors intan­gi­bles que, pel fet de ser-ho, són difícil­ment quan­ti­fi­ca­bles, i és per això que sobre una base pràctica si els dese­qui­li­bris econòmics en detri­ment de Cata­lu­nya es poden resol­dre de manera rao­na­ble, un nou encaix de Cata­lu­nya i Espa­nya esde­vindrà la solució més bene­fi­ci­osa per a tots.

Des d'una òptica d'imatge és essen­cial que la part cata­lana demos­tri fle­xi­bi­li­tat, perquè la UE no vol més pro­ble­mes dels que ja té –atur, dèficit, crisi...–, i s'opo­sarà als plan­te­ja­ments cata­lans si són per­ce­buts com exces­sius o intran­si­gents. En aquest sen­tit, fins ara la posició man­tin­guda pel pre­si­dent Mas ha estat ben per­ce­buda i l'acu­sació d'ambigüitat, mal­grat que els mit­jans espa­nyols no ho veuen així, podria ser con­si­de­rada una volun­tat d'acord i fle­xi­bi­li­tat en relació amb el plan­te­ja­ment fet. La nego­ci­ació serà llarga, i si és cert que les pre­ci­pi­ta­ci­ons van gene­ral­ment asso­ci­a­des a la feblesa, la con­vo­catòria d'elec­ci­ons avançades hau­ria de deri­var-se de la impos­si­bi­li­tat de gover­nar, apro­var el pres­su­post, més que de l'opor­tu­ni­tat de fer un ple­bis­cit en favor de la inde­pendència o d'apro­fi­tar la situ­ació actual per obte­nir una majo­ria abso­luta per part de CiU, objec­tiu legítim però ina­de­quat vista la situ­ació de crisi que vivim. El pre­si­dent Mas ha actuat fins ara en clau de país més que de par­tit, és un actiu que no s'hau­ria de per­dre.

Els plan­te­ja­ments del govern cen­tral que aquesta reforma, nou encaix de Cata­lu­nya a Espa­nya o secessió, reque­reix un canvi cons­ti­tu­ci­o­nal que ara no és pos­si­ble, és una afir­mació que no està ali­ne­ada amb l'inici del canvi d'acti­tud de bas­tants espa­nyols en els dar­rers mesos: qui no accep­tava el fede­ra­lisme –encara és una mino­ria– ara ja se'n declara par­ti­dari, qui no pen­sava que era pos­si­ble l'asi­me­tria de Cata­lu­nya res­pecte d'altres comu­ni­tats autònomes, ara amb mati­sos ho con­si­dera una hipòtesi via­ble... La situ­ació està can­vi­ant. Amb l'argu­ment de la Cons­ti­tució no es pot atu­rar la volun­tat d'un poble si la mani­festa democràtica­ment de manera explícita. Les cons­ti­tu­ci­ons estan al ser­vei de la ciu­ta­da­nia i no al revés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.