Opinió

Apunts de sentit comú

L'ordre democràtic i la seva articulació legal
no es poden usar per impedir l'exercici
de la democràcia

L'avançament elec­to­ral a Cata­lu­nya amb una clara pro­posta ple­bis­citària sobre el dret a deci­dir i amb el rere­fons de la cre­ació d'un estat propi dins del marc de la Unió Euro­pea (UE) ha aixe­cat pol­se­guera en els cer­cles polítics de Madrid i en l'entorn del PP. La reacció ha estat apel·lar a la política de la por i les ame­na­ces –un referèndum d'auto­de­ter­mi­nació és il·legal perquè no s'ajusta a l'estat de dret; una Cata­lu­nya inde­pen­dent que­da­ria fora de la UE i de l'euro i s'enfon­sa­ria en la misèria; Espa­nya veta­ria la seva entrada–. No sóc jurista, però vol­dria apor­tar algu­nes refle­xi­ons des del sen­tit comú i més enllà del que hom pensi sobre la con­veniència o la no-con­veniència d'optar per la inde­pendència de Cata­lu­nya.

1. En cas de pro­duir-se la inde­pendència de Cata­lu­nya estaríem davant d'un procés nou, sense pre­ce­dents històrics recents equi­va­lents a Europa. Ni el col·lapse de l'imperi soviètic, ni la implosió de Iugoslàvia són un marc de referència vàlid ja que en tots dos casos es tracta d'una tran­sició des de sis­te­mes auto­ri­ta­ris a noves for­mes d'orga­nit­zació política que com­por­ten l'apa­rició de nous estats.

2. Tam­poc les suc­ces­si­ves ampli­a­ci­ons de la comu­ni­tat euro­pea són un pre­ce­dent relle­vant ja que en tots els casos supo­sa­ven una ampli­ació de fron­te­res i un incre­ment demogràfic i econòmic de la UE, d'ací la neces­si­tat de comp­tar amb el vis­ti­plau previ dels països que ja en for­ma­ven part abans de l'ampli­ació. En el cas de Cata­lu­nya la UE no es veu modi­fi­cada ni en les seves fron­te­res, ni en el seu pes demogràfic i econòmic. En tot cas, la modi­fi­cació és interna, des­a­pa­reix un estat –l'Espa­nya que en resul­ta­ria no seria la mateixa que va ingres­sar el 1986 ni en fron­te­res, població i eco­no­mia, ni en la pon­de­ració del vot que li cor­res­pon dins del con­junt de la UE– i en sor­gi­rien dos de nous. D'altra banda, els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya ja són dins de la UE i com­plei­xen tots els requi­sits exi­gits als seus ciu­ta­dans. De la mateixa manera, el nou estat català assu­mi­ria de forma automàtica els acords i trac­tats pre­ce­dents de la Unió o no tin­dria dret a for­mar-ne part. D'ací que una pos­si­bi­li­tat és que Brus­sel·les decidís que es tracta d'una qüestió interna que han de resol­dre les parts impli­ca­des garan­tint els prin­ci­pis de nego­ci­ació, diàleg i un res­pecte escru­polós per les for­mes i els valors democràtics. Ras i curt, ni la secessió pot ser fruit d'una acció vio­lenta, ni l'opo­sició a la secessió pot recórrer a l'ús de la força mili­tar.

3. No hi ha Estat de dret sense sis­tema democràtic, però, alhora, no hi ha sis­tema democràtic sense estat de dret. Aquesta apa­rent tau­to­lo­gia amaga, però, una jerar­quit­zació que cal tenir en compte en tot procés de sepa­ració política: l'estat de dret emana dels valors democràtics, l'exer­cici dels quals –el dret a deci­dir dels ciu­ta­dans– és previ i és, al mateix temps, el fona­ment de l'estat de dret. En con­seqüència, l'estat de dret garan­teix l'exer­cici de la democràcia però no la subs­ti­tu­eix, és a dir, que l'ordre democràtic i la seva arti­cu­lació legal no es poden usar per impe­dir l'exer­cici de la democràcia.

4. Dues con­si­de­ra­ci­ons finals: el dret d'ele­gir entre diver­ses opci­ons no pot ser objecte de coac­ci­ons, ni es pot exer­cir en un marc de violència ins­ti­tu­ci­o­nal; les opci­ons pre­sents en el procés d'elecció han de res­pec­tar els drets humans i les lli­ber­tats bàsiques. En altres parau­les, no es pot fer ser­vir el sis­tema democràtic per posar fi a la democràcia com va suc­ceir a la república de Wei­mar el 1933 i com suc­ce­eix encara en alguns països. És obvi que aques­tes dues dar­re­res con­si­de­ra­ci­ons són incon­ce­bi­bles i no es poden donar a l'Europa del segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.