Opinió

El plebiscit

Crec que no podem escamotejar, amb l'excusa del plebiscit,
un debat de fons que ens diu que avui la societat catalana està més dividida per la renda
que per la identitat

El dia 25 de novem­bre els cata­lans i les cata­la­nes estem cri­dats a les urnes. Amb un ven­tall de can­di­da­tu­res més ampli que mai i amb opci­ons molt diver­ses que eixam­plen l'espai del sobi­ra­nisme amb la incor­po­ració de les CUP, i que radi­ca­lit­zen l'uni­ta­risme cen­tra­lista amb les opci­ons de la dreta tra­di­ci­o­nal i amb el nou fana­tisme del Par­tit Popu­lar Català.

Per la banda del PPC sorprèn, o pot­ser no, l'interès a ten­sar un cop més la corda i afe­gir lle­nya al foc de l'anti­ca­ta­la­nisme, con­griat en les seves reco­lli­des de sig­na­tu­res i amb el seu recurs con­tra l'Esta­tut d'Auto­no­mia de Cata­lu­nya. Les ona­des de decla­ra­ci­ons orques­tra­des des del govern espa­nyol no aju­den a la paci­fi­cació i la mode­ració que ells matei­xos recla­men per tal de mos­trar esta­bi­li­tat al món i als mer­cats finan­cers. L'intent bar­roer de fer del sen­ti­ment de tot un poble el cul­pa­ble dels mals que ens vénen de fora, segons ells, és molt rudi­men­tari i apel·la a un pri­mi­ti­visme polític sense pre­ce­dents en els dar­rers trenta-cinc anys. Les decla­ra­ci­ons sovin­te­ja­des de les senyo­res M.D. de Cos­pe­dal i S. Sáenz de San­ta­maría són poca cosa al cos­tat dels intents deses­ta­bi­lit­za­dors del minis­tre d'Edu­cació i Cul­tura, que insta a l'espa­nyo­lit­zació de Cata­lu­nya. Sem­bla com si ara toqués recris­ti­a­nit­zar, colo­nit­zar, adoc­tri­nar i pot­ser per­se­guir i cas­ti­gar Cata­lu­nya per manca de doci­li­tat a un ide­ari con­ser­va­dor i reac­ci­o­nari que nega la rea­li­tat plu­ral que la història ens ha donat i els pobles han cons­truït. En el to d'ingerència als models edu­ca­tius sem­bla­ria com si, per mal­fiança cap a tota la comu­ni­tat edu­ca­tiva, es tractés de tor­nar a enviar-nos la inqui­sició a fer male­ses i asse­gu­rar que tot­hom adreça el camí i tran­sita per les regues ben llau­ra­des d'un pen­sa­ment for­jat en la inter­pre­tació més car­rin­clona i carca del pas­sat. Espa­nyo­lit­zar ara Cata­lu­nya, per boca del minis­tre Wert, seria inten­tar, per la via dels plans d'estudi, trans­por­tar-nos a una època pre-Jaume Vicens Vives i situar-nos en unes inter­pre­ta­ci­ons de la història feliçment supera­des des de les ja velles polèmiques entre Américo Cas­tro i Ramón Menéndez Pidal, i en la con­tra­po­sició entre aquest i l'obra ante­rior de Mar­ce­lino Menéndez Pelayo. Tor­naríem a la can­ta­re­lla de Cova­donga, de “Sagunto y Numan­cia”, de “Viri­ato pas­tor lusi­tano” i als orígens d'Espa­nya ante­ri­ors, molt ante­ri­ors, a la colo­nit­zació romana. Vaja, que Espa­nya seria tan antiga com Car­de­deu, que, amb motiu del mil·lenari de Cata­lu­nya, ens va donar una lliçó d'història i va pen­jar a l'entrada del poble un car­tell que deia: “Cata­lu­nya, mil anys. Car­de­deu ja hi era.” En una obvi­e­tat que hau­ria de fer refle­xi­o­nar el minis­tre abans de come­tre la baja­nada de fer-nos creure que les coses no són com són, sinó com ell vol­dria que fos­sin. La ide­o­lo­git­zació per­versa de l'edu­cació vol­dria sos­treure una tra­dició pedagògica d'arrels molt pro­fun­des i que comença amb l'estudi del medi, del ter­ri­tori, del país, de la rea­li­tat i cons­tru­eix, des de baix, una visió del món.

Però tan o més greu que aquest intent bar­roer és l'intent que hi ha al dar­rere, segu­ra­ment pla­ni­fi­cat, d'espa­nyo­lit­zar no només l'escola sinó la cam­pa­nya i inten­tar situar en el tau­ler elec­to­ral un sub­jecte dife­rent i unes sobi­ra­nies dife­rents. L'espa­nyo­lit­zació de la cam­pa­nya en la qual hi ha també un risc que cai­gui el PSOE, i que el PSC no voldrà, porta ine­vi­ta­ble­ment a un debat en fals pola­rit­zat, en el qual els pro­ble­mes de l'eco­no­mia i els deri­vats cap a la soci­e­tat serien defi­ni­ti­va­ment escom­brats, entre el sobi­ra­nisme i l'uni­ta­risme inter­pre­tats per polítiques de dre­tes. I en què el con­flicte iden­ti­tari que alguns atien no s'hau­ria de situar entre espa­nyols i cata­lans (quants cata­lans no tenen lli­gams pro­funds i estrets de sang amb molts espa­nyols d'ara i de gene­ra­ci­ons), sinó entre unes estruc­tu­res d'estat cadu­ques i unes burocràcies immòbils i un país que topa amb obs­ta­cles seri­o­sos per abor­dar la moder­nit­zació que li és impres­cin­di­ble.

No només hi ha, doncs, un risc d'espa­nyo­lit­zació impúdica de la cam­pa­nya, sinó que també hi ha un risc de dre­ta­nit­zació letal de la cam­pa­nya. I donar per fet que en aquest con­text aques­tes elec­ci­ons han de tenir un caràcter ple­bis­ci­tari és tant com donar l'aval abans d'hora a una inter­pre­tació de la sobi­ra­nia del poble de Cata­lu­nya esbi­ai­xada cap a la dreta. Tant que pels que es dedi­quen a ali­men­tar les teo­ries de la por, el que fa por de veri­tat no és de cap manera la frac­tura naci­o­nal sinó, de totes totes, la frac­tura social, que té efec­tes més nega­tius i algu­nes situ­a­ci­ons poden esde­ve­nir més irre­pa­ra­bles.

Crec sin­ce­ra­ment que no podem esca­mo­te­jar, amb l'excusa del ple­bis­cit, un debat de fons que ens diu que avui la soci­e­tat cata­lana està més divi­dida per la renda que per la iden­ti­tat. Tenim una soci­e­tat que ha tor­nat a desi­gual­tats que havíem superat en els pri­mers anys vui­tanta i ens tro­bem orfes d'un debat ideològic que hau­ria de situar en el marc naci­o­nal de Cata­lu­nya les polítiques soci­als, d'ocu­pació i de crei­xe­ment econòmic en el pri­mer ren­gle.

Cata­lu­nya ha d'enca­rar el futur imme­diat esban­dint tots els dub­tes sobre el dret a deci­dir i pro­cla­mant-lo ben alt i amb clare­dat, sense mati­sos. Però l'exer­cici d'aquest dret se situa en el con­text de la con­sulta anun­ci­ada i pro­mesa, no en la ple­bis­ci­tació prèvia de les elec­ci­ons. Cata­lu­nya ha d'avançar pel camí de la hisenda pròpia i hau­ria d'avançar també en el full de ruta que es pro­posa al poble de Cata­lu­nya per als anys que han de venir. I això dar­rer no es fa. S'anun­cien les difi­cul­tats que ens espe­ren, l'horitzó desit­ja­ble, però de moment no veig ningú que esmerci els seus esforços a com­pa­gi­nar la defi­nició de les polítiques que ens han de treure del pou de la pobresa, la injustícia i l'atur amb les polítiques que han de con­duir-nos a la tran­sició naci­o­nal.

Tin­drem al final del procés elec­to­ral un mapa més frag­men­tat i una majo­ria més sòlida. La majo­ria faria bé de pen­sar en els camins d'un viatge que no és el d'Ítaca, perquè aquest, com és sabut, és millor que no s'acabi mai. I un camí sense final ni el merei­xem ni el podrem supor­tar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.