Opinió

Frases en campanya

Ens queden deu dies més de campanya, deu dies més per viure aquests lemes,
per repensar el futur d'aquest país,
un futur que analitzat des de
la llengua ho és tot menys incert

Els direc­tors de cam­pa­nya dels par­tits saben que un mot o una imatge mal tri­ats poden fer per­dre milers de vots. Ana­lit­zem totes les can­di­da­tu­res no des dels pro­gra­mes matei­xos sinó des de la llen­gua mateixa, eina de comu­ni­cació que per­metrà gua­nyar o no més vots del per­cen­tatge d'inde­ci­sos, que és impor­tant per decan­tar la balança.

Dins el ven­tall inde­pen­den­tista, i amb graus diver­sos, tenim lemes que ome­ten el verb, si més a la pri­mera part de la frase, com ara CiU (“La volun­tat d'un poble”), Esquerra-Cata­lu­nya Sí (“Un nou país per a tot­hom”), Soli­da­ri­tat Cata­lana (Inde­pendència 2014), la CUP ((és) “L'hora del poble”) –el verb “és” en aquest dar­rer cas és buit de sig­ni­fi­cat, no aporta un tret semàntic dis­tin­tiu–, Ini­ci­a­tiva (“Dret de deci­dir, sí. Drets soci­als també”). L'esquerra per excel·lència, però, entra amb un verb: “I tant si podem!”, que recorda el “We can” de l'Obama. I dins el ven­tall fede­ra­lista, el PSC (“Fede­ra­lisme”).

Totes aques­tes can­di­da­tu­res, lle­vat el kamikaze del PSC, advo­quen per la idea d'un poble, una volun­tat, un país, tot­hom (¿de tots els colors?), i és que els mis­sat­ges cer­quen l'impacte més mediàtic, acom­pa­nyats d'imat­ges, música, cançons... Sumar sense fis­su­res, perquè el posi­ci­o­na­ment és clar pel dret a deci­dir.

Al ven­tall uni­o­nista, tenim el PP, també sense verb (“Cata­lu­nya, sí; España també”) i Ciu­da­da­nos (“Mejor uni­dos”). També ome­ten el verb, i apel·len que no hi hagi “sepa­ració”, amb la qual cosa poten­cien o fomen­ten, davant aquesta acció, la reacció, que és mobi­lit­zar-se al vol­tant d'un sol poble, la de sumar des del res­pecte per la diferència.

En una Cata­lu­nya del segle XXI, les fra­ses es refor­cen per la xarxa i amb vídeos, com ara el del PP, que sosté que en un pos­si­ble estat català es pro­hi­bi­ran els cognoms cas­te­llans. L'exem­ple que fa ser­vir és el d'un senyor que el pri­mer dia de la inde­pendència al regis­tre civil li diuen que s'ha de can­viar el cognom García o Gar­cia per Gar­riga. Doncs bé, amenaça de la por amb una gran dosi d'ignorància, perquè pre­ci­sa­ment Gar­cia és un cognom tra­di­ci­o­nal­ment català, a més de ser un muni­cipi de la Ribera d'Ebre, i l'ha por­tat el mateix Rec­tor de Vall­fo­gona, que es deia Vicent Gar­cia, nas­cut a Tor­tosa al segle XVI. Sigui com sigui, però, l'ori­gen del cognom, Cata­lu­nya sem­pre ha sigut un país obert i res­pectuós, i aquesta amenaça de la por ja no afecta els cata­lans, perquè fa massa temps que estem patint les polítiques con­ser­va­do­res que per­ju­di­quen cada vegada més les clas­ses més des­fa­vo­ri­des.

Els uni­o­nis­tes defen­sen la no-sepa­ració, amb un detall ortogràfic curiós. Fixem-nos en la Cata­lu­nya amb ny i España amb ñ, una gra­fia que oculta la Cata­lu­nya folklòrica i espa­nyo­lit­zada que tant ens ha pre­di­cat recent­ment el minis­tre d'Edu­cació.

Esquerra-Cata­lu­nya Sí repre­senta amb el mis­satge de cam­pa­nya una esquerra mode­rada, perquè posa l'accent només a “Un nou país per a tot­hom”. ¿I un país nou per a tot­hom? L'adjec­tiu davant del subs­tan­tiu té un valor metafòric (sinònim d'un altre). Quan va a dar­rere hi tro­bem el sen­tit més recte.

Ens que­den deu dies més de cam­pa­nya, deu dies més per viure aquests lemes, per repen­sar el futur d'aquest país, un futur que ana­lit­zat des de la llen­gua ho és tot menys incert. Volun­tat i capa­ci­tat d'un poble que vol ser pro­ta­go­nista cap­da­van­ter al segle XXI. Dels lemes al sig­ni­fi­cat de les parau­les perquè les des­co­di­fi­qui l'elec­to­rat, amb esce­na­ris nous que hau­rien de bene­fi­ciar la gent més vul­ne­ra­ble.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.