Opinió

El Club dels Federalistes

A Espanya el federalisme és impossible. I és
una llàstima, perquè
és l'única estructura política i administrativa que pot governar
un Estat compost
per quatre nacions

L'any 1868, a l'escalf de la Revo­lució de Setem­bre, també cone­guda com La Glo­ri­osa, un grup d'intrèpids cata­lans va fun­dar a Bar­ce­lona el Club dels Fede­ra­lis­tes. Els seus pro­mo­tors i caps visi­bles eren Fran­cesc Pi i Mar­gall i Valentí Almi­rall, que esta­ven acom­pa­nyats en aquesta aven­tura per altres per­so­na­li­tats relle­vants del moment, com Bal­do­mer Los­tau, Josep Anselm Clavé i Manuel de Lasarte. L'objec­tiu del nou grup era la implan­tació a Espa­nya d'una república fede­ral apro­fi­tant que la reina Isa­bel II havia estat fora­gi­tada del tron i havia fugit a França. Segons aquest grup, doncs, l'ocasió era idònia per abo­lir la monar­quia i esta­blir un estat modern i des­cen­tra­lit­zat que donés, per fi, una mica d'auto­no­mia política a Cata­lu­nya i als altres ter­ri­to­ris forals d'Espa­nya.

El grup de seguida va entrar en col·lisió ideològica amb altres grups de l'Estat, pri­mer amb la Junta Revo­lu­cionària de Madrid i més tard amb el govern pro­vi­si­o­nal pre­si­dit pel gene­ral Fran­cisco Ser­rano. Si bé molts dels nous diri­gents del país es recla­ma­ven fede­ra­lis­tes, la tendència cen­tra­lista de l'Estat no es va modi­fi­car ni gaire ni gens. A més, el fede­ra­lisme mode­rat del Club dels Fede­ra­lis­tes va que­dar superat pels sec­tors més extre­mis­tes, que van impul­sar el can­to­na­lisme en diver­ses regi­ons. Ni tan sols quan Pi i Mar­gall va ser desig­nat pre­si­dent de la Pri­mer República Espa­nyola va poder fer avançar les seves idees fede­ra­lis­tes, i no només pel fet que va ocu­par el càrrec durant un mes.

Per tot ple­gat, el grup es va desa­ni­mar len­ta­ment i van sor­gir les des­a­vi­nen­ces entre els seus inte­grants. L'abril del 1873 el Club dels Fede­ra­lis­tes es va dis­sol­dre i Valentí Almi­rall va impul­sar un nou movi­ment inequívoca­ment cata­la­nista, que veu­ria la llum el 1882 amb el nom de Cen­tre Català. La nova orga­nit­zació tenia un pro­grama sen­zill però inno­va­dor: reco­nei­xe­ment de la llen­gua cata­lana, auto­no­mia per a Cata­lu­nya, man­te­ni­ment del dret civil català i foment de la indústria cata­lana. Tres anys més tard, el 1885, el Cen­tre Català va pre­sen­tar al rei Alfons XII el Memo­rial de Greu­ges, con­si­de­rat el pri­mer acte cata­la­nista for­mal de la història con­tem­porània cata­lana i que va donar pas uns anys més tard a les trans­cen­den­tals Bases de Man­resa.

Aquesta breu intro­ducció històrica ser­veix per demos­trar que la història del fede­ra­lisme és molt antiga. La pro­posta estre­lla del PSC, de la qual n'ha fet fins i tot lema elec­to­ral, és tan vella que és prèvia al nai­xe­ment del cata­la­nisme polític i molt més antiga que el sepa­ra­tisme que va venir després. De fet, va ser la pri­mera pro­posta, natu­ral­ment nas­cuda des de la banda cata­lana, per inten­tar bus­car un encaix ama­ble de Cata­lu­nya dins d'Espa­nya. Davant d'un Estat cen­tra­lista asfi­xi­ant, el fede­ra­lisme apa­rei­xia a ulls dels cata­lans del segle XIX com la solució a tots els pro­ble­mes. Tot i així, la reacció dels suc­ces­sius governs de Madrid, ja fos­sin con­ser­va­dors o pro­gres­sis­tes, monàrquics o repu­bli­cans, sem­pre va ser contrària a aques­tes aspi­ra­ci­ons. Dos no es fede­ren si un no vol. Per aquesta raó, històrica­ment el fede­ra­lisme ha deri­vat sem­pre cap al cata­la­nisme mode­rat, de la mateixa manera que el cata­la­nisme mode­rat ha deri­vat cap al sobi­ra­nisme.

Ha pas­sat quasi un segle i mig des de la fun­dació d'aquell entu­si­asta Club dels Fede­ra­lis­tes. La can­di­desa i il·lusió que tenien els seus pro­mo­tors és total­ment com­pren­si­ble perquè aquesta via era pràcti­ca­ment inèdita i bé calia explo­rar-la. Després de 144 llarguíssims anys de res­pos­tes nega­ti­ves sorprèn que hi hagi par­tits i diri­gents polítics que cre­guin que aquesta via és no només útil sinó que fins i tot és fac­ti­ble. No en cri­tico l'objec­tiu: sen­zi­lla­ment em sem­bla ina­bas­ta­ble.

Com és pos­si­ble que el PSC cre­gui real­ment que és rea­lista avançar en la via fede­ral a través d'una reforma cons­ti­tu­ci­o­nal, per a la qual és impres­cin­di­ble la con­currència del PP i del PSOE, tot con­ver­tint el Senat en una veri­ta­ble cam­bra ter­ri­to­rial? Els diri­gents soci­a­lis­tes cata­lans hau­rien de recor­dar que aquest objec­tiu ni tan sols es va plan­te­jar seri­o­sa­ment en l'únic moment en què tots els astres esta­ven cor­rec­ta­ment ali­ne­ats: el PSOE estava al llin­dar de la majo­ria abso­luta, José Luis Rodríguez Zapa­tero es van­tava de ser el campió de l'Espa­nya plu­ral i a Cata­lu­nya gover­nava un tri­par­tit que es va con­ju­rar per impul­sar un nou Esta­tut. Si lla­vors va ser del tot impos­si­ble, avui és ciència-ficció.

L'opció fede­ral és legítima i llo­a­ble. Fun­ci­ona per­fec­ta­ment en països com Austràlia, el Canadà, Ale­ma­nya, els Estats Units, l'Índia o Bèlgica, per dir-ne alguns. Hi ha naci­ons que sem­blen fetes expres­sa­ment per al fede­ra­lisme. De fet, la majo­ria de països d'estruc­tura fede­ral la van adop­tar en el mateix moment de néixer. És molt com­pli­cat, per no dir impos­si­ble, que un país amb una tra­jectòria històrica i política ali­ena al fede­ra­lisme l'adopti com a model d'estat. Això només passa després de grans catàstro­fes, com és el cas d'Ale­ma­nya, on tot i així ja hi havia una llarga tra­dició fede­ra­lit­zant.

Per aquesta mateixa raó, hi ha països on el fede­ra­lisme és impos­si­ble per la pròpia tra­dició política i la imma­du­resa política dels seus habi­tants. A Iugoslàvia era impos­si­ble. A l'URSS era impos­si­ble. A Espa­nya és impos­si­ble. I és una llàstima, perquè el fede­ra­lisme és l'única estruc­tura política i admi­nis­tra­tiva que pot gover­nar un Estat com­post per qua­tre naci­ons. Els polítics espa­nyols hau­rien de ser prou intel·ligents per enten­dre-ho perquè Espa­nya serà fede­ral o no serà. En con­seqüència, no serà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.