Opinió

El pare Maur Esteva Alsina

El mateix abat indica que la seva guia d'actuació
ha estat marcada per
les declaracions i decrets del Concili Vaticà II

Vaig conèixer el pare Maur Esteva Alsina (Giro­ne­lla, 1933) a Poblet l'any 1995. Havia entrat al mones­tir l'any 1958 i s'havia orde­nat sacer­dot el 1967. Poc després, el 17 de novem­bre de 1970, seria ele­git abat del mones­tir de Poblet. Ha estat abat de Poblet fins a l'any 1998. El 1987, després d'acon­se­guir la res­tau­ració dels drets de la con­gre­gació de la Corona d'Aragó, en fou ele­git pre­si­dent. El 4 de setem­bre de 1995 fou ele­git abat gene­ral de l'Orde Cis­ter­cenca i en va estar fins al 2 de setem­bre de 2010. Un cop aca­bats els seus man­dats com a abat gene­ral, reco­ne­gut com a abat gene­ral emèrit, ha tor­nat al seu mones­tir de Poblet i hi resi­deix habi­tu­al­ment. En les estan­ces de la casa Toda, el pare Maur com­par­teix la vida monàstica sense inter­fe­rir-hi mai i tenint cura espe­cial de dei­xar clar que és un hoste des­ta­cat a la seva pròpia casa, i que aquesta casa té el seu ordre i el seu govern en el qual ell, així ho va apren­dre i així ho ha prac­ti­cat i ense­nyat, no pot ni vol inter­ve­nir de cap de les mane­res.

Fa uns mesos vaig tor­nar a coin­ci­dir amb el pare Maur, pri­mer a Solius i més tard a Poblet mateix. Pas­se­jant pels espais oberts del mones­tir em par­lava de la seva vida, dels viat­ges a d'altres mones­tirs i del pro­jecte d'un lli­bre que havia de reco­llir totes les seves inter­ven­ci­ons com a abat gene­ral.

Ara ja fa un cert temps, aquest lli­bre ha vist la llum, ins­crit amb el número 20 a la pres­ti­gi­osa col·lecció “Scrip­to­rium Popu­leti”. Ha tin­gut cura de l'edició una monja cis­ter­cenca, sor Euge­nia Pablo Este­ban, del mones­tir de Sant Benet de Tala­vera de la Reina: Inter­ven­ci­o­nes del abad Maur Esteva en los capítulos gene­ra­les y sínodos de la orden cis­ter­ci­ense (1974-2010). Con­tri­bución a la evo­lución del fondo docu­men­tal cis­ter­ci­ense en la época actual. (Poblet, 2012).

El lli­bre recull totes les inter­ven­ci­ons del pare Maur Esteva als capítols gene­rals (1974-2010) i en els sínodes (1987-2009). El mateix abat indica que la seva guia d'actu­ació ha estat mar­cada, i és oportú recor­dar-ho ara amb motiu del cin­quan­te­nari, per les decla­ra­ci­ons i decrets del Con­cili Vaticà II (1962-1965) i per les cons­ti­tu­ci­ons de l'orde i la decla­ració de 1968-1969 del capítol gene­ral sobre els ele­ments de la vida cis­ter­cenca actual. Els tex­tos són pre­fe­rent­ment en llatí i italià, atès l'audi­tori i el con­text, i tras­puen sem­pre una per­ma­nent vocació i passió fun­da­dora, refor­ma­dora i trans­for­ma­dora dels fona­ments mate­ri­als i espi­ri­tu­als de la vida monàstica.

Algu­nes de les inter­ven­ci­ons, sal­vant les distàncies, s'assem­blen als dis­cur­sos dels debats de política gene­ral i sobre l'estat de la nació, en una for­mu­lació simètrica que fa el repàs de l'estat de l'orde i les mesu­res que cal empren­dre per asse­gu­rar el crei­xe­ment i sos­te­ni­ment dels mones­tirs, la cre­ació de nous, i la for­mació dels joves. A Poblet i a Roma, Maur Esteva ha tin­gut cura de la res­tau­ració necessària i de la con­for­mació d'un marc adi­ent i aus­ter per a la vida i la for­mació dels mon­jos, bibli­o­teca i escola de for­mació inclo­ses.

En rea­li­tat, aquell any 95, quan vam fer la conei­xença ell era encara abat de Poblet, seria poc després abat gene­ral, i jo era un modest can­di­dat a les elec­ci­ons al Par­la­ment de Cata­lu­nya. Em va aco­llir, ens va aco­llir, de forma molt oberta i amb la seva eloqüència pau­sada ens feia partícips del seu entu­si­asme pels pro­jec­tes de Poblet. L'arxiu Tar­ra­de­llas, la nova hos­tat­ge­ria, les nego­ci­a­ci­ons pel vi de Poblet, la cul­mi­nació de la res­tau­ració mate­rial del mones­tir. Ges­tors de la cosa pública ens va sor­pren­dre i seduir una manera d'enten­dre la gestió de Poblet, que s'assem­blava a la nos­tra manera de con­duir pobles i ciu­tats; sem­pre amb l'ull viu per apro­fi­tar les opor­tu­ni­tats, per asse­gu­rar una pro­jecció al món, amb pro­jec­tes nous per bus­car com­pli­ci­tats. És l'espe­rit amb el qual empren­dria els seus man­dats d'abat gene­ral: asse­gu­rar els fona­ments mate­ri­als de l'espe­rit, man­te­nir els prin­ci­pis bàsics de la regla, garan­tir l'aus­te­ri­tat de la vida i de les for­mes i con­ti­nuar una espi­ri­tu­a­li­tat arre­lada i sacri­fi­cada en la vida de cada dia.

En la nos­tra dar­rera tro­bada, aquest any, vaig tro­bar que la planta atlètica i esvelta, home fort i d'esta­tura remar­ca­ble, amb prou fei­nes s'havia res­sen­tit del pas del temps. Pot­ser més pau­sat i menys impetuós, però igual­ment entu­si­asta. I amb molta més experiència, amb mur­ri­e­ria i savi­esa m'expli­cava com havia anat ges­ti­o­nant la difícil sin­gla­dura de Poblet, man­te­nint les apor­ta­ci­ons de les dipu­ta­ci­ons cata­la­nes, sense caure en el parany de la dependència política, asse­gu­rant, sense sub­or­di­nació, les apor­ta­ci­ons dels governs de Cata­lu­nya i d'Espa­nya, coin­ci­dint amb Josep Tar­ra­de­llas en prag­ma­tisme i eficàcia, evi­tant els intents de crear una uni­ver­si­tat d'estiu ide­ada més com a tampó de Prada de Con­flent que com a estímul del conei­xe­ment. Jugant la carta dels reis morts, i dels reis vius.

Seria, però, equívoca aquesta imatge de ges­tor eficaç i impla­ca­ble. Em quedo amb la huma­ni­tat que des­til·la el tra­jecte entre dues homi­lies. De la que va pro­nun­ciar el 24 d'abril de 1981 a l'església de Sant Martí de Pala­fru­gell, Rèquiem i Al·leluia per la mort de Josep Pla, al recentíssim sermó del dia de Tots Sants d'enguany al mones­tir de Solius, Kerygma de Solius. Del reco­nei­xe­ment del poble i de la llen­gua del poble en la vin­di­cació de Josep Pla, i de la seva dimensió humana i espi­ri­tual com­plexa, a la pro­cla­mació solemne dels drets del poble a Solius, ara mateix.

De la benau­rança dels per­se­guits “per causa de la justícia”, a la benau­rança dels per­se­guits per defen­sar “una causa justa”. Con­clou Maur Esteva: “Crec que defen­sar la pròpia llen­gua, la pròpia cul­tura i con­següent­ment la pròpia nació i auto­a­fir­mar-les, amb tots els mit­jans i amb volun­tat de ser un estat sobirà, és una causa justa, fins i tot si cal essent per­se­guits ni que sigui patint per­se­cució, més encara, amb per­se­cució espi­ri­tual, dialèctica...” Afir­mant des del con­ven­ci­ment “que Déu parla per mitjà dels sig­nes dels temps històrics i no pas màgica­ment”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.