Opinió

Què cal fer?

Els resultats electorals del 25-N tenen una lectura clara però aboquen a una aritmètica parlamentària molt difícil de gestionar

En un país nor­mal i en cir­cumstàncies nor­mals el pre­si­dent Artur Mas hau­ria d'haver dimi­tit l'endemà de les elec­ci­ons: va avançar-les per obte­nir una majo­ria abso­luta o excep­ci­o­nal i es va dei­xar en l'envit una cin­quena part dels dipu­tats que tenia, de 62 a 50. Pere Navarro també ho hau­ria d'haver fet: no va acon­se­guir fre­nar la sag­nia elec­to­ral del PSC –37 dipu­tats el 2006, 28 el 2010 i 20 el 2012– i va per­dre gai­rebé la ter­cera part dels dipu­tats que tenia a l'ante­rior legis­la­tura.

Però, ara per ara, Cata­lu­nya no és un país nor­mal, ni ho són les cir­cumstàncies: el seu govern no pot pren­dre deci­si­ons, ni polítiques ni econòmiques, de forma autònoma i inde­pen­dent; tra­vessa una crisi econòmica i social sense pre­ce­dents i el temps per sor­tir-se'n sense mal­me­tre defi­ni­ti­va­ment la cohesió social s'esgota. I, a més, ni Mas ni Navarro tenen subs­ti­tuts en les seves res­pec­ti­ves for­ma­ci­ons polítiques.

Els resul­tats elec­to­rals del 25-N tenen una lec­tura clara però abo­quen a una aritmètica par­la­mentària molt difícil de ges­ti­o­nar. Una lec­tura clara: gai­rebé el sei­xanta per cent dels ciu­ta­dans de Cata­lu­nya apos­ten pel dret a deci­dir; però, alhora, prop de la mei­tat d'aquests matei­xos ciu­ta­dans cre­uen que cal fer un gir radi­cal en les polítiques econòmiques i soci­als per tal de sor­tir de la crisi (pràcti­ca­ment més de la mei­tat del total dels votants si hi afe­gim els vots del PSC i alguns dels de C's i, àdhuc, de CiU). Però l'aritmètica par­la­mentària no ajuda. Qual­se­vol govern passa per la majo­ria de CiU, però aquesta és molt feble (50 escons) per inten­tar un govern en mino­ria sotmès a majo­ries de blo­queig. Què cal fer, doncs? Es pot optar per inten­tar un acord entre CiU i ERC amb par­ti­ci­pació de la segona en el govern –govern de con­cen­tració– o donant suport par­la­men­tari, que és la pre­fe­rida pels votants d'amb­dues for­ma­ci­ons; una opció simi­lar entre CiU i el PSC. La pri­mera té l'incon­ve­ni­ent de com com­pa­gi­nar el full de ruta sobi­ra­nista –que totes dues for­ces com­par­tei­xen– amb el gir social i econòmic que reclama ERC i que CiU es resis­teix a accep­tar. La segona té la difi­cul­tat que ni el full de ruta sobi­ra­nista ni social coin­ci­dei­xen, però la des­es­pe­rada feblesa del PSC i la pressió del gran empre­sa­riat i d'UDC podrien faci­li­tar l'acord.

Però la gra­ve­tat de la situ­ació (s'hau­ran d'ajus­tar 4.000 mili­ons d'euros en els pres­su­pos­tos del 2013) pro­ba­ble­ment acon­se­lla­ria una solució d'emergència –un govern d'uni­tat–, que hau­ria d'anar més enllà d'un pacte polític per incor­po­rar un acord amb les asso­ci­a­ci­ons empre­sa­ri­als, els sin­di­cats i la soci­e­tat civil, tenint en compte que cal com­pa­gi­nar els temps i les eta­pes del full de ruta naci­o­nal i social. Ambdós són neces­sa­ris per donar satis­facció a les aspi­ra­ci­ons dels ciu­ta­dans de Cata­lu­nya. Oriol Jun­que­ras ho ha resu­mit força bé: “El nos­tre objec­tiu és treure Cata­lu­nya de la crisi i por­tar-la cap a la inde­pendència.” Això implica fer front als rep­tes econòmics ajor­nant, pot­ser, algu­nes des­pe­ses en infra­es­truc­tu­res per dedi­car-les a polítiques soci­als, reto­cant el sis­tema d'impos­tos que depe­nen de la Gene­ra­li­tat, supri­mint el copa­ga­ment, donant solució als des­no­na­ments –i, àdhuc, reduint les quo­tes d'unes hipo­te­ques que ja no cor­res­po­nen al preu de mer­cat dels habi­tat­ges: és l'únic que no ha estat reta­llat en els dar­rers anys– i faci­li­tant crèdits a la petita i la mit­jana empresa (aquests dos punts dema­na­rien una ele­vada dosi de patri­o­tisme per part de les enti­tats finan­ce­res cata­la­nes). En suma, un gran acord naci­o­nal per reac­ti­var la pro­ducció i el con­sum per tal de sor­tir de la crisi i alhora avançar en el procés de cons­trucció naci­o­nal exer­cint lliu­re­ment el dret a deci­dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.