Opinió

opinió

El TAV, oportunitat i repte

El sacrifici de veïns i comerciants per les obres del TAV beneficia tota la ciutat d'avui i de demà

“Si del camí neix la ciu­tat i de la ciu­tat neix la cruïlla, de la con­dició fron­te­rera d'aquesta cruïlla neix la capi­tal. La geo­gra­fia ha jugat a favor de la capi­ta­li­tat giro­nina perquè «tots els camins duen a Girona» i por­ten de Girona a tot arreu. Gràcies a això Girona ha esde­vin­gut un mer­cat, un cen­tre admi­nis­tra­tiu, una seu reli­gi­osa, un fòrum polític, un pol d'atracció cul­tu­ral, un nucli de població que genera ser­veis i que ofe­reix als habi­tants del seu entorn mil pos­si­bi­li­tats d'inter­canvi, de dis­tri­bució, de con­sum. (…) Aquest és el paper històric de la ciu­tat, de la seva rea­li­tat d'ara i el repte de sem­pre”. Així resu­mia a l'epíleg de Girona, ara i sem­pre (1982) Narcís-Jordi Aragó aquest ele­ment essen­cial de la nos­tra ciu­tat, la con­dició de cruïlla i de camí. Aquest camí, el “pas­sadís de Girona”, ha estat triat per tots els pobles que han entrat a la península. Ha estat lloat al llarg dels segles, des de Juli César fins a Pierre Vilar, “gran via de cir­cu­lació entre Ibèria i Europa”, i des de Hübner, “tal vegada el més antic d'Espa­nya”, a Vicens Vives, “unió geogràfica entre l'Atlas africà i l 'Europa occi­den­tal”. Mirant enrere queda ben clar que, de la nos­tra con­dició de camí i de cruïlla, n'han vin­gut sem­pre les opor­tu­ni­tats i els ris­cos, i avui con­ti­nua sent així.

Ser­veixi aquesta intro­ducció per par­lar d'un fet històric relle­vant que estem vivint aquests dies a Girona: l'arri­bada del tren d'alta velo­ci­tat, que ens ha con­nec­tat millor i més de pressa amb Bar­ce­lona i la resta de la xarxa penin­su­lar del TAV, i que ens con­nec­tarà, a par­tir del mes d'abril, amb la resta de xarxa euro­pea, amb l'amplada de via cor­res­po­nent.

En pri­mer lloc, cal fer un capítol d'agraïments, el pri­mer i més impor­tant per als veïns i comer­ci­ants, que han patit i patei­xen encara de molt a prop les molèsties de les obres. El sacri­fici que han fet bene­fi­cia tota la ciu­tat d'avui i de demà, i es merei­xen tot el nos­tre reco­nei­xe­ment. Ara, els bar­ris i el parc Cen­tral han de recu­pe­rar la nor­ma­li­tat al més aviat pos­si­ble. També és de justícia agrair la feina feta a tots els que van tre­ba­llar inten­sa­ment durant anys per acon­se­guir que la nos­tra ciu­tat esti­gui al mapa de l'alta velo­ci­tat euro­pea amb una estació cèntrica, al bell mig de la ciu­tat, la seva feina. Crec que Joa­quim Nadal els repre­senta molt bé. També als qui varen tre­ba­llar per ges­ti­o­nar de la millor manera pos­si­ble els impac­tes d'una obra tan com­plexa, que repre­sen­ten molt bé, crec, Anna Pagans i Isa­bel Salamaña. Aquesta és l'obra més gran d'engi­nye­ria i la més impor­tant, de segur, en molts segles que viurà Girona.

Esmen­tats el pas­sat i el futur, s'obre la gran qüestió que ens ocupa avui i ens ocu­parà els pro­pers temps: qui­nes con­seqüències tindrà aquest fet per a la nos­tra ciu­tat?, què pot repre­sen­tar per als giro­nins d'avui i de demà? La meva opinió és que l'arri­bada del TAV obre una gran fines­tra d'opor­tu­ni­tats per a Girona, que són, alhora, un repte i que ens cal acti­var tant el sec­tor públic com el pri­vat per apro­fi­tar- les al màxim. Les infra­es­truc­tu­res no són un objec­tiu en sí matei­xes, són tan sols eines, molt potents, però només eines, que cal posar al ser­vei dels objec­tius col·lec­tius. El repte més impor­tant de la nos­tra ciu­tat, avui, és gene­rar ocu­pació i per això cal dina­mit­zar l'eco­no­mia giro­nina. Tots els experts ens diuen que això cal fer-ho adreçant-nos als mer­cats exte­ri­ors. Expor­tant, per tant, els nos­tres pro­duc­tes o atra­ient visi­tants exte­ri­ors a la nos­tra ciu­tat per ven­dre els nos­tres ser­veis de tot tipus, des dels edu­ca­tius fins als comer­ci­als i els turístics. El TAV és un excel·lent mitjà per a aquests objec­tius, però cal desen­vo­lu­par i sin­gu­la­rit­zar cada dia més aquests pro­duc­tes i ser­veis, i millo­rar-ne la comer­ci­a­lit­zació. Si Girona és una capi­tal cul­tu­ral, avui més ben con­nec­tada que mai a les altres tres capi­tals cata­la­nes, cal con­ti­nuar poten­ci­ant aquesta nos­tra oferta cul­tu­ral. Girona, a més, ha de fer un esforç per atraure noves acti­vi­tats econòmiques d'alt valor afe­git vin­cu­la­des a l'eco­no­mia del conei­xe­ment. Tenim un entorn pri­vi­le­giat i ofe­rim una qua­li­tat de vida que és un potent atrac­tiu per als pro­fes­si­o­nals d'aques­tes empre­ses, i cal apro­fi­tar-ho. Els ter­ri­to­ris, avui, com­pe­tei­xen per l'atracció d'aquests ele­ments més dinàmics de la nos­tra soci­e­tat, i hem de millo­rar dia a dia la nos­tra capa­ci­tat de com­pe­tir. Girona ha de tenir vocació de ser un node impor­tant de l'euro­regió Piri­neus Medi­terrània i el cor­re­dor medi­ter­rani. Per resu­mir, diria que, de la nos­tra capa­ci­tat de tre­ba­llar col·lec­ti­va­ment, amb visió estratègica, en depèn l'apro­fi­ta­ment de totes aques­tes opor­tu­ni­tats, i que aquests bene­fi­cis arri­bin a tota la població, que és, de fet, l'objec­tiu que hem de per­se­guir.

Final­ment, com cal ara con­ti­nuar tre­ba­llant per acon­se­guir que es porti a terme la segona part del pro­jecte, fer sub­terrània la via del tren con­ven­ci­o­nal que ens ha de dur l'ender­roc del via­ducte? Penso que ara cal, més enllà de la queixa del govern muni­ci­pal, començar seri­o­sa­ment a nego­ciar amb el Minis­teri de Foment sobre aquesta qüestió. Fins ara, l'equip de govern muni­ci­pal no ho ha fet. L'Ajun­ta­ment ha d'acon­se­guir, en pri­mer lloc, el suport de la Gene­ra­li­tat, que fins avui no ha inclòs aquesta obra en el llis­tat d'actu­a­ci­ons a pri­o­rit­zar a Cata­lu­nya, en la seva nego­ci­ació bila­te­ral entre el Depar­ta­ment de Política Ter­ri­to­rial i Obres Públi­ques i el minis­teri. Tenir ara un con­se­ller gironí ens hau­ria d'afa­vo­rir, sem­pre que el nos­tre Ajun­ta­ment faci l'esforç i la pressió que el tema mereix. A més, hem d'acon­se­guir que el depar­ta­ment acce­leri l'exe­cució de l'estació d'auto­bu­sos, una obra que ja hau­ria d'estar aca­bada.

Aga­fats de la mà amb la Gene­ra­li­tat, doncs, ens cal nego­ciar amb el govern cen­tral pel com­pli­ment del com­promís de fer la via sub­terrània per al tren con­ven­ci­o­nal adqui­rit molt recent­ment, en la dar­rera cam­pa­nya elec­to­ral, pel PP a Girona. Gover­nar implica col·labo­rar amb els opo­nents, més enllà d'uti­lit­zar-los, com es fa a les cam­pa­nyes, com a ene­mics a desa­cre­di­tar. La política, com va dir fa pocs dies Daniel Inne­ra­rity, és l'art de dis­tin­gir cor­rec­ta­ment en cada cas què és allò en què ens hem de posar d'acord i allò en què podem man­te­nir el des­a­cord. Per Girona, i pels giro­nins i les giro­ni­nes d'avui i els de demà, val la pena, ara sí, seri­o­sa­ment, explo­rar a fons totes les pos­si­bi­li­tats d'asso­lir acords amb la Gene­ra­li­tat i el govern cen­tral sobre aquest pro­jecte, que és tan impor­tant per defi­nir la Girona de demà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.