Opinió

I ara què?

Encara som a temps
de liderar un moviment de transformació nacional i social

No par­tim de zero, que el que ens passa no és un soufflé que ha de bai­xar. Cata­lu­nya ha vis­cut èpoques de gran cre­a­ti­vi­tat intel·lec­tual en què, simultània­ment amb la cre­ació artística i cul­tu­ral, s'han cons­truït sòlides estruc­tu­res d'estat que encara per­du­ren i que en moments fos­cos ens han aju­dat a no enfon­sar-nos en la misèria i en la des­es­pe­ració. Penso en la Renai­xença i en la volun­tat dels que la varen impul­sar de fer renéixer la nos­tra llen­gua, la nos­tra cul­tura i la consciència i l'orgull de la pàtria, per uti­lit­zar la ter­mi­no­lo­gia de l'època. O en el Nou­cen­tisme i la seva volun­tat de reno­vació intel·lec­tual però al mateix temps de cre­ació i con­so­li­dació d'estruc­tu­res d'estat a través d'Enric Prat de la Riba. Si la Renai­xença va ser un movi­ment lide­rat per la bur­ge­sia arran de les trans­for­ma­ci­ons pro­vo­ca­des per la revo­lució indus­trial, el Nou­cen­tisme s'ini­cia el 1906 amb el movi­ment de la Soli­da­ri­tat Cata­lana, i con­tra­posa a la passió de la Renai­xença, la raó, la sere­ni­tat, la clare­dat i la feina ben feta. Segu­ra­ment l'un no podia sor­gir sense l'altre. De fet m'hi va fer pen­sar la magnífica entre­vista d'en Josep Cuní al pre­si­dent Mas quan aquest dar­rer va expli­car l'evo­lució del seu pen­sa­ment naci­o­nal, que va començar essent un pen­sa­ment lli­gat al sen­ti­ment i a l'emoció i que final­ment, a causa de la força de la rea­li­tat, s'ha trans­for­mat en un sen­ti­ment domi­nat per la raó.

Què en sor­tirà, de l'època que estem vivint, en defi­ni­tiva, de l'esclat naci­o­nal de l'Onze de Setem­bre? A diferència dels dos grans movi­ments citats, aquest no està diri­git per una classe social deter­mi­nada, si és que encara es pot par­lar de clas­ses, aquest és inter­clas­sista i inter­ge­ne­ra­ci­o­nal. És un movi­ment urbà i un movi­ment local, i té a veure amb les trans­for­ma­ci­ons soci­als i cul­tu­rals produïdes per les TIC. I no des del punt de vista d'accés a la infor­mació o a la faci­li­tat de mobi­lit­zació per les xar­xes soci­als. Per a mi és degut a una pro­funda trans­for­mació cul­tu­ral de la soci­e­tat que no sola­ment no veiem, sinó que neguem, una trans­for­mació que no està direc­ta­ment produïda per les TIC però que sense les TIC no hau­ria estat pos­si­ble.

L'any 2002, en una recerca que vaig codi­ri­gir amb el pro­fes­sor Manuel Cas­tells (Pro­jecte Inter­net Cata­lu­nya) ens va sor­tir de manera nítida i clara un resul­tat que no vam aca­bar d'enten­dre en aquell moment: l'apo­de­ra­ment indi­vi­dual com a ele­ment bàsic de la consciència col·lec­tiva; un apo­de­ra­ment indi­vi­dual faci­li­tat i mul­ti­pli­cat per l'ús d'inter­net. A què em refe­reixo? Al fet ara ple­na­ment demos­trat que ens entre­te­nim, com­prem, venem, acce­dim al conei­xe­ment, ens infor­mem, ens rela­ci­o­nem d'una altra manera i molt espe­ci­al­ment a una altra velo­ci­tat.

Aquest plan­te­ja­ment, vist ara amb deu anys de pers­pec­tiva, em sem­bla que demos­tra molt clara­ment l'evo­lució del nos­tre sen­ti­ment de per­ti­nença, d'un sen­ti­ment que passa de posar l'accent només a la iden­ti­tat com a font de sen­tit i es reforça amb el sen­ti­ment de sen­tit com­par­tit. De l'emoció indi­vi­dual a la raó com­par­tida.

Fa deu anys, l'anàlisi de les nos­tres dades ja ens feia pen­sar que un fac­tor dife­ren­cial clau a Cata­lu­nya, com a soci­e­tat en xarxa, impli­cava una estratègia col·lec­tiva i com­plexa d'adap­tació al canvi produït pels fenòmens carac­terístics de la glo­ba­lit­zació econòmica, cul­tu­ral, social, demogràfica, política, i en gene­ral, i encara més després de la crisi, estruc­tu­ral. Si això té una visi­bi­li­tat social, dèiem, podria esde­ve­nir un potent ele­ment de cons­trucció de sig­ni­fi­cat i repre­sen­tació de la volun­tat col·lec­tiva. Doncs aquí ho tenim. L'Onze de Setem­bre n'és una prova. No la des­a­pro­fi­tem. Renai­xença, Nou­cen­tisme... i ara què? Encara som a temps de lide­rar un movi­ment de trans­for­mació naci­o­nal i social que s'està pro­duint a escala glo­bal i que només s'ha de bate­jar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.