Opinió

Entrades gratis!

En tots els museus nacionals del Regne Unit impera la norma de la gratuïtat amb donatiu recomanat. Seríem capaços d'establir aquí sistemes semblants?

Davant la crisi ens auto­re­cep­tem ima­gi­nació, i així ha de ser: però amb con­cre­ci­ons. La idea de subs­ti­tuir el paga­ment d'entra­des als tea­tres i audi­to­ris per paga­ments en donació no és nova ni és la solució total però té recor­re­gut, i mereix ser con­si­de­rada amb rigor. Sí que podria ser­vir per a evi­tar l'enfon­sa­ment de mol­tes pro­gra­ma­ci­ons arran de la pujada de l'IVA, i així es va plan­te­jar, però en un país com el nos­tre (tan ave­sat a la pica­resca) pot tenir les seves difi­cul­tats. L'experiència més pro­pera que vam poder mate­ri­a­lit­zar va ser la de les pas­ta­na­gues de Bes­canó, on vaig tenir l'honor de par­ti­ci­par i assis­tir. Allò va ser el nos­tre pri­mer avís, tan des­ta­ca­ble que diver­ses tele­vi­si­ons i emis­so­res d'arreu del món van voler cobrir l'esde­ve­ni­ment. Però es va que­dar en pro­testa simbòlica i, ali­ments a banda, té els seus ante­ce­dents inter­na­ci­o­nals.

A Nova York hi ha diver­sos equi­pa­ments on es pot adqui­rir una entrada a canvi d'una donació voluntària: és a dir, que l'entrada és for­mal­ment gra­tis però s'acon­se­lla pagar una volun­tat (nor­mal­ment ori­en­ta­tiva). Les entra­des al Memo­rial 11 de Setem­bre, per exem­ple, són gratuïtes amb una donació sug­ge­rida per al seu man­te­ni­ment. D'altres cen­tres adme­ten la fórmula però a temps par­cial: el Museu Gug­gen­heim, per exem­ple, per­met que el visi­tant pagui exac­ta­ment allò que li vin­gui de gust els dis­sab­tes a la tarda, així com suc­ce­eix els dime­cres al Zoo del Bronx o les tar­des de diven­dres al New York His­to­ri­cal Soci­ety. Al Metro­po­li­tan el dona­tiu sug­ge­rit és de 20 dòlars i al d'Història Natu­ral, de 15. En tots els museus naci­o­nals del Regne Unit impera la norma de la gratuïtat amb dona­tiu reco­ma­nat. A la Tate Modern només es paga a la planta quarta, per a sufra­gar les grans expo­si­ci­ons tem­po­rals. Etcètera.

La pre­gunta que aquí ens podem fer, a banda de la nos­tra pos­si­ble covar­dia burocràtica i jurídica, és sobre la famosa pica­resca naci­o­nal. Un tema de cul­tura i de sen­si­bi­li­tat social. Seríem capaços d'esta­blir aquí sis­te­mes sem­blants, ja sigui per a tea­tres o per a museus, con­fi­ant que bona part del públic no es decanti per la gratuïtat i es presti a fer el dona­tiu sug­ge­rit? Podem des­car­tar el reclam “entra­des gra­tis!”? Seríem capaços d'enten­dre que quan diem “gratuït” estem indi­cant pre­ci­sa­ment que de gratuït no hi ha res, ni tan sols la sani­tat i l'edu­cació, i que del que es tracta no és d'apro­fi­tar l'avi­nen­tesa? Que el que s'espera de l'usu­ari res­pon­sa­ble és que efec­ti­va­ment es grati la but­xaca? Hi ha mane­res d'evi­tar la temp­tació de l'abús: sobre­tot tenint en compte que el dona­tiu sug­ge­rit seria, de ben segur, d'un import molt infe­rior a l'entrada amb 21% d'IVA. Això pri­mer. Però és que també es podria com­ple­men­tar l'acció amb avan­tat­ges direc­tes: des­comp­tes per a altres oca­si­ons, entra­des suple­mentàries, accés a ser­veis extres, un objecte-obse­qui subs­ti­tu­tiu... En tot cas, si no tots els dies de l'any, durant uns mesos o unes repre­sen­ta­ci­ons aquesta pot ser una fórmula vàlida per a alguns tea­tres o audi­to­ris que vegin peri­llar l'afluència de públic per culpa dels exa­ge­radíssims impos­tos cul­tu­rals.

Les raons per atre­vir-s'hi són mol­tes: n'hi ha exem­ples a nivell mun­dial, ja som gran­dets, els usu­a­ris hi gua­nyen més del que hi per­den, els obs­ta­cles jurídics estan per a ser vençuts, la mesura es pot implan­tar amb cau­tela i pro­gres­si­va­ment i, a més, nosal­tres no som menys que els ame­ri­cans o els angle­sos. Oi que no?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.