Opinió

Viure sense tu

Baumania

Bauman té una multitud de seguidors allà on va

L'home líquid té les de gua­nyar en la soci­e­tat de Bob esponja. El sociòleg, filòsof i assa­gista Zyg­munt Bau­man té una mul­ti­tud de segui­dors allà on va. A començaments de set­mana omplia l'audi­tori i una sala annexa del CCCB, on tan­cava el cicle de debat “En comú”, de gent desit­josa de sen­tir les seves refle­xi­ons que van més enllà del ter­reny mar­cat de la soci­e­tat moderna líquida. Volem res­pos­tes i bus­quem el recer directe o via stre­a­ming de pen­sa­dors com Bau­man o com el també sociòleg Ric­hard Sen­net, que un parell de dies abans havia omplert la Pedrera apos­tant per un canvi de rela­ci­ons on domini la coo­pe­ració.

Es mouen com a veri­ta­bles estre­lles de rock, amb els seus capri­cis d'agenda, les seves ganes de fumar a tot­hora, i de visi­tar la Sagrada Família. Així són els assa­gis­tes del pre­sent, d'edat car­de­nalícia, i en el cas de Bau­man superant el límit dels papa­bles. És clar que a més ell és jueu, ha patit l'èxode, i ha cre­uat el pla­neta fins a esta­blir-se a Angla­terra.

Tots els exces­sos fan mal, pre­gona ara. I els exces­sos d'infor­mació aca­ben difi­cul­tant el procés d'apre­nen­tatge que van començar els grecs amb la pai­deia. Aquest model és història. Els mes­tres, els pro­fes­sors, han per­dut l'auto­ri­tat i ja no són font exclu­siva de conei­xe­ment. La dis­torsió ens l'ha dut Goo­gle, ens la pro­voca la xarxa que altera el procés edu­ca­tiu.

Pot­ser per aquesta per­versió, aquests savis des­til·len aquest mag­ne­tisme, i la gent els aplau­deix, i riu les gràcies. Bau­man, que té més de 87 anys, té el mis­satge apa­mat, sap dir qua­tre parau­les ben dites, i cinc i tot. Sap que en aquest moment de cri­sis econòmica, ins­ti­tu­ci­o­nal i política, tots ple­gats tenim set de res­pos­tes, desig de conei­xe­ment. Ell pro­voca més pre­gun­tes i ens garan­teix una època entre­tin­guda.

En temps líquids i de manca de refe­rents i de lide­rat­ges, para­do­xal­ment ell genera l'expec­tació i el segui­ment d'un refe­rent sòlid. És clar que ell m'ho va negar, no vol ser el focus: “Jo no sóc el peix, sóc ictiòleg, jo no sóc l'ocell, sóc ornitòleg.” Per molt que digui la tro­ba­lla de la vida líquida ha fet for­tuna, tot i que el ver­ti­gen en el qual estem ins­tal·lats ens faci bus­car senyals de fum, i pen­sar ja en la vida vapo­rosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.