Opinió

La Columna

Cesc I

O Siscu o Quico o Fran­cesc: d'Assís, que no de Borja, jesuïta. Ni de Sales. Fran­cesc, pare de Roma, després d'un polonès i d'un ale­many, letals per a les herències del Con­cili Vaticà II, que era viu, i gene­ra­dor d'espe­rança, ara fa cin­quanta anys. Sum­mus Pon­ti­fex. O sigui pont, no se sap ben bé entre qui­nes pàtries. Argentí. Com Perón, Videla, Bor­ges, Cortázar, Val­dano o Mara­dona. Con­fesso que m'han dei­xat parat, suposo que d'enveja davant gent tan lúcida, els comen­ta­ris­tes que ja han dit, infal·libles, que serà un papa obert i que rege­ne­rarà l'Església. Com que saben de què par­len, pel to amb què ho diuen o ho escri­uen, me'ls crec, natu­ral­ment. Veig que no dis­cu­tei­xen, però, que el sis­tema sigui tan poc democràtic que embruta la paraula elecció. ¿Qui l'ha ele­git? Els car­de­nals desig­nats, digi­tal­ment, pels papes liqui­da­dors que l'han pre­ce­dit. I a l'hora d'ele­gir des­car­ten el cin­quanta (i més) per cent dels i de les cre­ients, que són dones.

El teòleg català Valentí Fàbrega ha demos­trat que l'exclusió de les dones del sacer­doci no té cap base ni a les Escrip­tu­res ni a la pràctica de la pri­mera Església. ¿Qui les ha vetat i per què?

Com que no formo part d'aquest ramat, mai no m'immis­ciré en les deci­si­ons inter­nes de l'Església. Crec que té el dret a morir dig­na­ment: si s'auto­li­quida, la res­pec­taré. En aspec­tes, però, en què l'Església enva­eix i hipo­teca les deci­si­ons, sí que democràtiques, de la soci­e­tat civil, hem de pro­tes­tar. Tant que em creuré el que diuen els experts sobre el tarannà “obert” del nou papa si denun­cia el Con­cor­dat d'Espa­nya amb la Santa Seu, pac­tat i reblat amb noc­tur­ni­tat en dates ben asse­nya­la­des. I me'l creuré si coo­pera amb les auto­ri­tats civils d'arreu del món, sense sub­ter­fu­gis, en la per­se­cució de la pederàstia de cape­llans i àdhuc de bis­bes.

¿No seria higiènic que el nou papa, que sap quins són els efec­tes de les tur­bulències bancàries a l'Argen­tina, que publiqués urbi et orbi, con luces y taquígra­fos, les finan­ces del Vaticà i de la seva banca, que experts sol­vents asse­nya­len com l'ice­berg d'un altre paradís fis­cal? Ales­ho­res el papa podrà pre­di­car als seus quins són els camins per anar a l'altre Paradís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.