Opinió

Misèries dels catalans

Cal sempre tenir present que els catalans som els principals responsables de la nostra dependència política

Espa­nya ha comès i comet agres­si­ons de tota índole a fi d'asse­gu­rar la con­tinuïtat en la domi­nació. Si al segle XVIII el Prin­ci­pat fou anne­xi­o­nat mit­jançant una con­questa mili­tar i man­tin­gut sota el jou borbònic a còpia de violència, repressió i geno­cidi cul­tu­ral, al més civi­lit­zat segle XXI la sub­jecció s'expressa en l'esca­nya­ment econòmic, la pressió con­tra la nor­ma­lit­zació lingüística i la manca de reco­nei­xe­ment jurídic de la nos­tra con­dició naci­o­nal. També, com hem vist aquests mesos, en l'espi­o­natge, la infil­tració i les mani­o­bres arte­res per des­ba­lles­tar qual­se­vol estratègia sobi­ra­nista. Però no haver con­su­mat encara la rup­tura ni el gest d'eman­ci­pació és, en última instància, només atribuïble a la nos­tra impotència.

La cons­ta­tació és espe­ci­al­ment feri­dora si la com­pa­rem amb d'altres comu­ni­tats naci­o­nals que han asso­lit la con­dició d'estat tot superant difi­cul­tats molt més acla­pa­ra­do­res que les que ens afec­ten a nosal­tres. El recent lli­bre de Martí Anglada Qua­tre vies per a la inde­pendència. Estònia, Letònia, Eslovàquia i Eslovènia (Pòrtic, 2013) ens ofe­reix alguns motius de reflexió en aquest aspecte. Quan de vega­des asso­ciem amb resig­nació el caràcter mesell català, la nos­tra malap­tesa en qüesti­ons de poder, a les tur­bulències i als pati­ments del nos­tre pas­sat pro­per (en essència a l'ano­me­nada guerra civil i als qua­ranta anys de dic­ta­dura fran­quista) acos­tu­mem a ome­tre que qual­se­vol dels estats de l'Europa de l'est que van asso­lir la inde­pendència durant els pri­mers noranta del segle XX havien sofert con­vul­si­ons molt més pro­fun­des i molt més per­sis­tents en el temps que nosal­tres. Podem posar els exem­ples d'Estònia i Letònia que Anglada ofe­reix en el seu lli­bre: ocu­pats per l'imperi del tsar des del segle XVIII, acce­dei­xen a una breu inde­pendència després de la revo­lució de 1917 per ser esquar­te­rats amb els pac­tes ger­ma­no­soviètics de 1939. Sta­lin ocupa les dues repúbli­ques fins que Hit­ler deci­deix envair la Unió Soviètica el 1941, i a par­tir de 1942 tant Letònia com Estònia pas­sen a ser botí de guerra ale­many. Sta­lin tor­narà a recon­que­rir el ter­ri­tori bàltic que caurà en un llarg hivern de tena­lla comu­nista durant més de qua­ranta cinc anys, un període en el qual s'impul­sarà la immi­gració russa fins arri­bar a una presència de rus­sos ètnics durant la dècada ante­rior a la inde­pendència de més del 40 per cent de la població.

Quan es va dis­sol­dre la Unió Soviètica el pre­si­dent Pujol esqui­vava les ana­lo­gies entre el cas bàltic i el català tot afir­mant que Cata­lu­nya pot­ser era com una d'aque­lles repúbli­ques (en con­cret, citava Lituània) però que Espa­nya no era la Unió Soviètica. El pre­si­dent remar­cava les diferències entre les “metròpolis” per des­ta­car el supo­sat caràcter democràtic d'Espa­nya en con­trast amb la dic­ta­dura tota­litària soviètica, però podria haver res­sal­tat que els litu­ans, els letons i els esto­ni­ans s'esta­ven sepa­rant d'una super­potència mili­tar que havia tin­gut influència sobre la mei­tat del pla­neta d'ençà de la II Guerra Mun­dial i que, en canvi, Espa­nya és un país perifèric en l'ordre mun­dial, amb molt poc pres­tigi i, en l'actu­a­li­tat, en cai­guda lliure en tots els indi­ca­dors començant pels econòmics. Siguem cons­ci­ents que, de moment, els cata­lans no som ni tan sols capaços de sepa­rar-nos d'un estat de ter­cera divisió del qual, per cert, han pro­cla­mat la seva inde­pendència una tren­tena d'estats en el curs de la història: d'Holanda a Cuba, i de l'Argen­tina a les Fili­pi­nes pas­sant per Por­tu­gal.

En el sen­tit con­trari a com actuen els pobles que cami­nen deci­di­da­ment cap a la sobi­ra­nia, els cata­lans només hem començat a bran­dar de manera majo­ritària l'este­lada després d'haver exhau­rit tots els intents de refor­mar Espa­nya. En comp­tes d'apro­fi­tar la feblesa per forçar la rup­tura, com van fer les repúbli­ques bàlti­ques, sem­pre s'ha optat per moder­nit­zar Espa­nya, per demo­cra­tit­zar Espa­nya, per poten­ciar l'eco­no­mia espa­nyola i, dar­re­ra­ment, amb la des­as­trosa ope­ració de l'Esta­tut, per induir-la que reco­negués el seu caràcter plu­ri­na­ci­o­nal. Que a la inde­pendència només hi arri­bem com a ultima ratio, gai­rebé amb recança, ja diu força del nos­tre tarannà i també de les feble­ses que asset­gen el procés. De la mateixa manera com també és simp­tomàtic que la per­sona que supo­sa­da­ment ha de lide­rar la causa sigui incapaç de pro­nun­ciar la paraula “inde­pendència”, que esti­guem obses­si­o­nats a obte­nir el suport d'una hiper­ma­jo­ria social que no s'ha dema­nat mai a ningú per acce­dir a la con­dició d'estat, que cai­guem en el parany d'alen­tir el procés per com­plir amb la lega­li­tat espa­nyola i obte­nir un vis­ti­plau que mai no es con­ce­dirà, que, de fet, sem­pre esti­guem pos­po­sant l'acció (abans per la por d'una res­posta armada, ara per esten­dre la majo­ria, per convèncer els actors inter­na­ci­o­nals i, com no podia ser altra­ment, per inten­tar l'enèsim diàleg amb Espa­nya i, així, “car­re­gar-nos de raons” davant les potències occi­den­tals a les quals som del tot indi­fe­rents) i que, tan atra­pats per l'impe­ra­tiu de la rup­tura indo­lora, els qua­dres diri­gents supo­sa­da­ment inde­pen­den­tis­tes esti­guin més amoïnats per tenir cura de la mino­ria d'iden­ti­tat naci­o­nal espa­nyola que resti a casa nos­tra que per cons­truir els fac­tors de poder que ens per­me­tin deci­dir en lli­ber­tat. Sobre això, que ara ERC es com­pro­meti amb la defensa de l'ofi­ci­a­li­tat del cas­tellà en una Cata­lu­nya inde­pen­dent o que des de CiU s'apro­fiti l'ocasió per des­ta­car la con­dició del cas­tellà de “patri­moni” de Cata­lu­nya con­trasta amb el reco­nei­xe­ment que ha tin­gut el rus de la gran mino­ria ètnica russa a Estònia i Letònia o el ser­bo­croat a Eslovènia; és clar que estem par­lant d'estats mem­bres de la Unió Euro­pea i del Con­sell d'Europa i, de moment, Cata­lu­nya no passa d'una comu­ni­tat autònoma espa­nyola de règim comú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.