Opinió

LA COLUMNA

Càlcul contra generositat

El febrer del 1953 Ale­ma­nya encara era una enorme mun­ta­nya de runa, un desert de des­trucció. La boge­ria cri­mi­nal nazi havia arra­sat les infra­es­truc­tu­res i la indústria, el país estava divi­dit en dos i sotmès a la vigilància de la guerra freda. Va ser ales­ho­res quan els Estats Units van apro­var el pla Mars­hall que tants mili­ons de dòlars va abo­car sobre Europa, però també quan es va fir­mar el pacte de Lon­dres pel qual vint països, entre altres els ven­ce­dors de la Segona Guerra Mun­dial, per­do­na­ven més del 60 per cent dels 38.000 mili­ons de marcs que Ale­ma­nya els devia. L'acord també per­me­tia que el nou règim rene­gociés con­di­ci­ons de finançament i mesu­res comer­ci­als favo­ra­bles, amb l'objec­tiu de per­me­tre el mira­cle de post­guerra ale­many.

Sei­xanta anys després, sobre l'erm d'aque­lla der­rota, ha flo­rit un estat reu­ni­fi­cat i poderós que governa amb seve­ri­tat l'eco­no­mia del Vell Con­ti­nent i sot­met la resta de mem­bres del club a un dejuni qua­res­mal. Iro­nies de la història, algu­nes de les prin­ci­pals vícti­mes d'aquesta política d'aus­te­ri­tat radi­cal són Grècia, Irlanda i Espa­nya, mem­bres del grup de vint estats que ara ha fet sis dècades van con­do­nar part del deute ale­many. Cer­ta­ment, les raons de l'altru­isme s'expli­quen en bona part pel mapa geo­polític que va dibui­xar la guerra, que divi­dia Europa en dos blocs i que feia pen­sar en un avançament del comu­nisme pro­ce­dent de l'est cap a l'occi­dent capi­ta­lista. Sens dubte també, l'esforç dels ale­manys i la seva capa­ci­tat d'empre­ne­do­ria han con­tribuït de manera deter­mi­nant a trans­for­mar l'ermàs en una de les potències econòmiques més dinàmiques. Però la rea­li­tat és que l'Ale­ma­nya de la post­guerra va gau­dir d'unes con­di­ci­ons molt favo­ra­bles per recu­pe­rar el tren econòmic. Una gene­ro­si­tat que con­trasta amb el fred gla­cial de la can­ce­llera Merkel, entes­tada a impo­sar fins al paro­xisme la coti­lla de l'aus­te­ri­tat. En part per con­vicció prus­si­ana, però temo que també pel mise­ra­ble càlcul polític de tenir les elec­ci­ons a la can­to­nada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.