Opinió

Negociar amb alternativa

L'experiència passada demostra que només amb una alternativa es poden negociar unes millors condicions d'encaix de Catalunya i Espanya o eventualment la independència

L'anàlisi des­a­pas­si­o­nada de l'ele­vat nivell de con­flicte entre la Gene­ra­li­tat i el govern cen­tral porta a la con­clusió que la seva inten­si­tat i extensió no pot ser acci­den­tal, hi ha d'haver una estratègia de con­fron­tació. Si fos així hau­ria de tenir cau­ses objec­ti­ves. Aquesta extensió del con­flicte es pro­du­eix quan la Gene­ra­li­tat i CiU, el par­tit que la sosté, deci­dei­xen impul­sar el sobi­ra­nisme plan­te­jant com a base de la seva política el “dret a deci­dir”, i per tant el ple­bis­cit que per­meti als cata­lans optar per con­ti­nuar for­mant part d'Espa­nya o ser inde­pen­dents. Davant d'aquesta decisió d'una part dels par­tits cata­lans que és política­ment legi­tima, encara que es pugui pen­sar que és equi­vo­cada, el govern cen­tral sosté que no cap din­tre de l'orde­na­ment polític actual. Aquesta afir­mació no es pot man­te­nir en l'abso­lut perquè hi ha inter­pre­ta­ci­ons de la Cons­ti­tució Espa­nyola que per­me­trien la con­sulta amb un acord del Par­la­ment català i les “Cor­tes Gene­ra­les”. Per tant, el que es pretén “impos­si­ble” mani­festa sim­ple­ment una volun­tat ferma d'impe­dir-ho. Es bar­re­gen els argu­ments de la impos­si­bi­li­tat amb els de la no-con­veniència, i això demos­tra que els segons són els reals i els pri­mers, l'excusa per defen­sar-los.

És explícit i objec­tiu l'asset­ja­ment a la política cata­lana en qual­se­vol àmbit. En l'econòmic, el govern cen­tral apuja els impos­tos però no els repar­teix amb la Gene­ra­li­tat en la pro­porció vigent. No paga el que deu a Cata­lu­nya d'acord amb un Esta­tut que encara no té cinc anys, i simultània­ment obliga a com­plir un objec­tiu de dèficit el 2013 que supo­sa­ria una reducció de la des­pesa pública de 4.000 mili­ons d'euros, que és inas­so­li­ble, després de la ja feta els dar­rers tres anys, sense des­fer part de l'estat de benes­tar. Obliga la Gene­ra­li­tat a finançar-se per pal·liar el no-paga­ment del deute del govern cen­tral mit­jançant un préstec del fons de liqui­di­tat autonòmic que genera interes­sos que òbvi­a­ment s'han de pagar a càrrec del pres­su­post públic català i que superen ja els 2.000 mili­ons d'euros/any. En l'àmbit de la llen­gua es pretén can­viar el model d'immersió que ha donat excel·lents resul­tats tant en l'àmbit acadèmic com en cohesió social. Es recorre al Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal con­tra la decla­ració sobi­ra­nista del Par­la­ment quan no s'havia fet en el pas­sat amb decla­ra­ci­ons de caire simi­lar. Es pretén con­tro­lar les ofi­ci­nes comer­ci­als de la Gene­ra­li­tat a l'exte­rior amb la raó força dis­cu­ti­ble que aquesta repre­sen­tació cor­res­pon en exclu­siva a l'Estat, que fa poca acció comer­cial però tam­poc vol que altres la facin, per raons d'auto­ri­tat mal­grat que l'expor­tació és un com­po­nent impor­tant del crei­xe­ment. No pri­o­ritza, ni en els pres­su­pos­tos gene­rals de l'Estat ni demana clara­ment a Brus­sel·les les infra­es­truc­tu­res essen­ci­als per a Cata­lu­nya, l'eix medi­ter­rani, que resul­ten ser-ho també per a l'Estat, i simultània­ment en finança d'altres tan inne­cessàries que les ha de tan­car a l'explo­tació o naci­o­na­lit­zar un cop inau­gu­ra­des. Apa­rei­xen durant la cam­pa­nya elec­to­ral uns docu­ments apòcrifs de la poli­cia con­si­de­rats esbor­ranys de no se sap què, que acu­sen polítics de la Gene­ra­li­tat de tenir diners en comp­tes secrets, per no decla­rats, a Suïssa. Dos mesos després el minis­tre de l'Inte­rior ni en sap l'ori­gen ni la raó de la seva ela­bo­ració i l'acu­sació és des­men­tida pels fets.

Sem­bla­ria aquesta situ­ació, la inten­si­fi­cació de l'agres­si­vi­tat que es pro­du­eix entre els adver­sa­ris, just abans de la nego­ci­ació per fer-la des d'una posició de força i per tant d'avan­tatge. Hi ha tres sor­ti­des a aquesta situ­ació: la ren­dició incon­di­ci­o­nal de la Gene­ra­li­tat per manca de recur­sos, la nego­ci­ació just abans de l'entrada en fallida de la Gene­ra­li­tat, si el govern cen­tral ofe­reix una alter­na­tiva sòlida i creïble, i la cele­bració de noves elec­ci­ons que per­me­tin la decla­ració uni­la­te­ral d'inde­pendència al Par­la­ment. La segona és la que s'ha obert tímida­ment pas les dar­re­res set­ma­nes en relació a l'objec­tiu de dèficit a com­plir el 2013. Si pro­gressa i s'amplia pot ser un fracàs, si s'ini­cia sense les necessàries garan­ties sobre els con­tin­guts, els límits d'aquests, és a dir, què és nego­ci­a­ble i què no, i qui­nes seran les garan­ties que blin­din els acords una vegada que s'hi hagi arri­bat: canvi cons­ti­tu­ci­o­nal?

No sem­bla via­ble, no ho ha estat mai, ini­ciar una nego­ci­ació sense alter­na­ti­ves, és a dir, sense saber què es farà en cas de fracàs, perquè això suposa una feblesa que serà inde­fec­ti­ble­ment apro­fi­tada per l'opo­nent. Per tant la via sobi­ra­nista, és a dir, la ter­cera sor­tida, no es pot aban­do­nar perquè dei­xa­ria sense alter­na­tiva els nego­ci­a­dors. No és impos­si­ble que aquesta sigui una de les con­di­ci­ons que el govern cen­tral imposi per ini­ciar la nego­ci­ació, perquè és pre­ci­sa­ment la pos­si­bi­li­tat que vol anul·lar. Més enllà de l'emergència en què es tro­ben les finan­ces de la Gene­ra­li­tat, sorprèn l'entu­si­asme amb què ha estat rebut pels par­tits polítics cata­lans un tímid ofe­ri­ment del govern cen­tral de rela­xar l'objec­tiu de dèficit de les dife­rents comu­ni­tats autònomes pel 2013. Hi ha dues pos­si­bi­li­tats: una és que la nego­ci­ació es limiti a l'objec­tiu de dèficit. Cal apro­fi­tar-ho, la Gene­ra­li­tat neces­sita temps i així en gua­nya. L'altra, més remota, és que es plan­tegi com una ver­da­dera nego­ci­ació entre el govern cen­tral i la Gene­ra­li­tat. En aquest cas és neces­sari no ser més pro­ac­tius del que cal, perquè una nego­ci­ació fallida pro­dui­ria una extrema frus­tració i reque­ri­ria anys per recu­pe­rar la pos­si­bi­li­tat de tor­nar a nego­ciar i obte­nir-ne bene­fi­cis tan­gi­bles.

La ter­cera sor­tida és la del pre­si­dent Com­panys el 1931, quan després de decla­rar la República Cata­lana va nego­ciar amb el govern cen­tral de la República un nou Esta­tut per a Cata­lu­nya que va ser el de Núria, apro­vat mesos després. En aquest cas, després d'apro­var al Par­la­ment català una decla­ració uni­la­te­ral d'inde­pendència, seria el moment de nego­ciar el que d'altra manera sem­bla impos­si­ble d'acon­se­guir, l'agència tri­butària pròpia, un nou finançament que redu­eixi el dèficit a menys de la mei­tat de l'actual, la com­petència exclu­siva i defi­ni­tiva en ense­nya­ment i llen­gua, etc. En aquest cas l'alter­na­tiva de la nego­ci­ació no seria hipotètica sinó real, per això tin­dria força. L'experiència pas­sada demos­tra que només amb una alter­na­tiva es poden nego­ciar unes millors con­di­ci­ons d'encaix de Cata­lu­nya i Espa­nya o even­tu­al­ment la inde­pendència. No és impos­si­ble que l'ofe­ri­ment de nego­ci­ació que ara sem­bla plan­te­jar el govern cen­tral es degui a la cre­di­bi­li­tat de la via sobi­ra­nista, seria una para­doxa amb una certa dosi de cinisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.