Opinió

opinió

La revolta ciutadana

Els ciu­ta­dans de Cata­lu­nya i l'Estat viuen com els d'altres països d'Europa una crisi sense pre­ce­dents que, amb diferències, recorda la que van patir certs estats euro­peus als anys trenta quan les clas­ses tre­ba­lla­do­res es van veure abo­ca­des a la misèria, amb una classe política desa­cre­di­tada, cosa que va afa­vo­rir el nai­xe­ment d'un fei­xisme que abo­ca­ria Europa a la guerra. D'aque­lla guerra sor­gi­ria la lla­vor de la Unió Euro­pea, que havia de per­me­tre una Europa de ciu­ta­dans que veies­sin garan­tits els drets soci­als i econòmics.

La greu crisi finan­cera ha fet créixer unes idees fei­xis­tes que, en la mateixa línia del que pas­sava a Ale­ma­nya als anys trenta, cul­pen els poders econòmics externs d'arruïnar el país, men­tre la classe política, allu­nyada del poble, es mos­tra incapaç d'evi­tar la pre­ca­ri­e­tat en què cau la població. El cas més clar és Grècia, amb la irrupció del par­tit Aurora Dau­rada, que culpa les ins­ti­tu­ci­ons finan­ce­res, la Unió Euro­pea i els immi­grants de tots els mals.

Afor­tu­na­da­ment a Cata­lu­nya i l'Estat espa­nyol cap força xenòfoba ha entrat a les ins­ti­tu­ci­ons. I en canvi, l'any 2009, quan ja començava a visu­a­lit­zar-se la sag­nia dels des­no­na­ments, es cons­tituïa a Cata­lu­nya la Pla­ta­forma d'Afec­tats per la Hipo­teca (PAH), que s'esten­dria arreu de l'Estat amb la intenció d'atu­rar els des­no­na­ments, regu­lar sego­nes opor­tu­ni­tats amb un llo­guer social i, sobre­tot, legis­lar la dació en paga­ment. Cal recor­dar que la major part del deute hipo­te­cari espa­nyol no és de les famílies, sinó de les pro­mo­to­res, les quals sí que obte­nen la dació en paga­ment sense que es per­se­gueixi els pro­mo­tors.

Però de la mateixa manera que la crisi econòmica ha moti­vat una des­a­fecció vers aquesta Europa unida diri­gida per uns líders que estan des­truint els objec­tius amb què es va crear, a Cata­lu­nya i l'Estat espa­nyol ha nas­cut un movi­ment de soli­da­ri­tat i revolta al marge dels par­tits. Un movi­ment trans­ver­sal d'acció directa que ha obtin­gut ja una victòria jurídica amb la sentència del Tri­bu­nal d'Estras­burg. Si el movi­ment dels “indig­nats” del 15-M, for­mat majo­ritària­ment per joves, va ser un avís, ara les Pla­ta­for­mes d'Afec­tats per la Hipo­teca han creat unes xar­xes d'ajuda i acció directa ini­ma­gi­na­bles fins fa poc. Així, el fet d'una sub­hasta d'un pis a Man­lleu amb una hipo­teca a Banesto va moti­var acte seguit mani­fes­ta­ci­ons i l'ocu­pació de seus bancàries arreu de Cata­lu­nya que set­ma­nes després encara con­ti­nuen, amb els des­no­nats de Man­lleu acam­pats amb la PAH davant de la seu del Banesto. L'acció pacífica d'escrac­hes o segui­ment de dipu­tats del PP perquè donin suport a la ini­ci­a­tiva legis­la­tiva que la PAH ha acon­se­guit por­tar al Congrés sac­seja l'autisme de molts diri­gents polítics.

El cas de l'ocu­pació d'un bloc de pisos a Salt, pro­pi­e­tat del Banc Mare Nos­trum, duta a terme el diven­dres 22 de març, i el con­reu dels ter­renys del vol­tant, és un exem­ple dels murs que han cai­gut i de la pèrdua de la por. Davant la des­es­pe­ració indi­vi­dual del des­no­nat, aquest ara rep el suport per recu­pe­rar habi­tat­ges amb l'objec­tiu d'acon­se­guir un llo­guer social. A mol­tes ciu­tats s'ocu­pen solars on els veïns con­reen la terra. Són la nova revolta de la ciu­ta­da­nia que no es creua de braços i que com­bina l'acció política al Congrés dels Dipu­tats amb l'acció directa als ter­renys i pisos pro­pi­e­tat dels bancs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.