Opinió

anàlisi

La marca i el logotip

Un dels valors intan­gi­bles més impor­tants de les millors empre­ses mun­di­als és la seva marca i el seu logo­tip. No és en va que es gas­ten molts mili­ons per pro­mo­ci­o­nar-la i per defen­sar-la dels atacs dels intru­sos i fal­si­fi­ca­dors. En un món glo­bal la marca ha aca­pa­rat molt més valor estratègic; per­met dife­ren­ciar-se de la resta i molt espe­ci­al­ment dels com­pe­ti­dors. Pro­por­ci­ona iden­ti­tat cor­po­ra­tiva i, sobre­tot, trans­met valors. És per això que sem­pre s'ha de ser cohe­rent entre el que es trans­met i el què s'és. El logo­tip és la iden­ti­fi­cació visual de la marca, un fet impor­tantíssim en aquesta època del poder de la imatge. També comu­nica els valors que es volen trans­me­tre i és un els ins­tru­ments més eficaços per fer-se conèixer, fer-se reconèixer i dife­ren­ciar-se. Les soci­e­tats de comu­ni­cació glo­bal, el poder de les mar­ques i els logo­tips són tan impor­tants que també tots els països inten­ten crear la seva pròpia marca i logo­tip per adreçar-se al gran mer­cat poten­cial.

El pro­blema que té aquesta sim­pli­fi­cació del mis­satge és que no admet gai­res mati­sos i els mis­sat­ges que trans­me­ten poden ser posi­tius o nega­tius, motiu pel qual els res­pon­sa­bles de comu­ni­cació han d'estar molt atents a les per­cep­ci­ons que rep el públic, ja que de la mateixa manera que poden trans­me­tre bona repu­tació, de fia­bi­li­tat, de pres­tigi, de solvència, de segu­re­tat i de dis­tinció, uns can­vis de valors o inco­herències entre el mis­satge que es trans­met i els què s'és, poden caure ràpida­ment en el revers i la mateixa marca i el mateix logo­tip poden trans­me­tre valors nega­tius. El govern espa­nyol fa temps que observa que la imatge que trans­met la marca Espa­nya és molt nega­tiva i s'ha pro­po­sat actuar cre­ant l'alt comis­si­o­nat de la marca Espa­nya com a política d'estat. L'objec­tiu, segons la seva web és “millo­rar la imatge del país” i s'uti­lit­zarà en qual­se­vol opor­tu­ni­tat i un dels eixos a uti­lit­zar serà l'espor­tiu, pel ressò mediàtic més mas­siu. Ja hem pogut veure que a través de l'esport i els espor­tis­tes s'ha ini­ciat una acció impor­tant.

Però hi ha un pro­blema impor­tant i és que, segons acaba d'evi­den­ciar el baròmetre Marca Espa­nya de març a abril fet per l'Ins­ti­tut El Cano, el procés de dete­ri­o­ra­ment ini­ciat el 1997 no s'atura i avui a països tan influ­ents com Ale­ma­nya, el 48% veuen Espa­nya com un país cor­rupte. El 71% el veuen com un país pobre i en per­ma­nent con­flicte social. I la con­clusió és que és un país per fer-hi turisme, però no per inver­tir-hi. És clar que el fet que totes les ins­ti­tu­ci­ons de l'Estat esti­guin sota sos­pita ha de tenir un cost impor­tantíssim de mala imatge i el baròmetre ho detecta per­fec­ta­ment. En una situ­ació així, molts comu­ni­ca­dors acon­se­lla­rien no inver­tir gai­res diners a pro­mo­ci­o­nar la marca, perquè és una pèrdua de diners i de temps. L'esforç comu­ni­ca­tiu que s'ha de fer queda ràpida­ment neu­tra­lit­zat pels impac­tes nega­tius que genera el país i dels quals es fa ressò tota la premsa mun­dial.

Com a logo­tip, Espa­nya s'ha fet seu el toro d'Osborne, que ha pas­sat a ser un patri­moni cul­tu­ral i fins i tot l'han amnis­tiat de la llei que pro­hi­bia publi­ci­tat a les car­re­te­res. Així com l'extrema dreta té la ban­dera amb l'àguila fran­quista, la dreta extrema i els espa­nyols més eixe­le­brats tenen el toro. Un toro que s'ha con­ver­tit en el logo­tip de la marca Espa­nya i ara és uti­lit­zat per la premsa mun­dial més influ­ent, amb l'enginy de dibui­xants i fotògrafs, com a icona per trans­me­tre un país com un toro famèlic, vençut, mori­bund. La degra­dació inter­na­ci­o­nal d'aquesta imatge és tan forta que l'autora de l'estudi, Maria Morán, es pre­gunta si aquesta ico­no­gra­fia tau­rina no afa­vo­reix els tòpics i con­clou amb una pre­gunta: “Els espa­nyols hauríem de recórrer a la icona del toro per millo­rar la nos­tra imatge exte­rior?” Ves per on, ara des­co­brei­xen que els “valors” tau­rins afa­vo­rei­xen els tòpics!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.