Opinió

La jubilació del gran editor Lluís Pagès

La sang, però, em tornà a les venes quan vaig saber que, finalment, Pagès s'havia jubilat però no pas retirat

Quan vaig saber que Lluís Pagès i Mari­got, edi­tor cata­laníssim i resi­dent a Lleida des de fa molts anys, havia dema­nat per jubi­lar-se, va ser com si m'hagues­sin abo­cat al damunt una galleda d'aigua gelada.

Pagès edi­tors, l'empresa que fundà fa un quart de segle, ha esde­vin­gut la més impor­tant en llen­gua cata­lana fora de Bar­ce­lona i una de les més impor­tants de tot el país. No tan sols es tracta d'una empresa que no es fa mai enrere si el lli­bre aporta algu­nes coses de valor social, sinó que, sovint, és ella mateixa la que s'encar­rega d'orga­nit­zar la pre­pa­ració d'alguna obra que con­si­dera necessària.

Poso per exem­ple la monu­men­tal Història de Lleida i la seva ger­mana que la suc­ce­eix: Història de Tar­ra­gona. Amb­dues llençades al mer­cat no fa pas gaire amb un gran èxit en tots els aspec­tes, menys en el finan­cer.

Sabe­dor de la importància de lli­bres com aquests per aju­dar a cons­truir una iden­ti­tat més sòlida de Cata­lu­nya, el pro­jecte es va enge­gar amb plena consciència que s'hi per­drien diners. En aquests sen­tit, només va mirar de no per­dre'n molts.

Té clar que l'exces­siva cen­tra­lit­zació de Cata­lu­nya és nociva. De manera que s'ha con­ver­tit en un llui­ta­dor cons­tant per reduir-la. Sap molt bé que, per fer créixer la cohesió dels cata­lans, ara tan necessària, cal con­so­li­dar una idea del país en la qual totes les seves parts hi siguin ben repre­sen­ta­des; es a dir, una idea inte­gra­dora del país i no pas la noció amb regust colo­ni­a­lista que a Bar­ce­lona es mana i la resta del país obe­eix. No s'ha de per­dre de vista que Cata­lu­nya és cosa de tots.

Lluny estic de voler dir que en Lluís tin­gui una visió par­ro­quial de les coses, interes­sant-se només pel que té davant dels nas­sos. No és pas així. Del que es tracta és que cada racó de Cata­lu­nya tin­gui la idea més clara pos­si­ble de quin paper té en el món i de la presència poca o molta que hi té el que passa arreu.

Cal recor­dar que les ges­ti­ons començades per Lluís Pagès feren que Cata­lu­nya esde­vingués el país con­vi­dat d'honor a la Fira Inter­na­ci­o­nal del Lli­bre de Gua­da­la­jara del 2004. Aquell esde­ve­ni­ment, a part d'un dels apa­ra­dors més impor­tants que fins ales­ho­res havia tin­gut la cul­tura cata­lana, va ser igual­ment la porta de la Fira de Frank­furt. Cal recor­dar també que va ser Pagès qui va coor­di­nar-hi la presència dels edi­tors en català.

Mol­tes més coses depe­nen d'ell que tots els lle­tra­fe­rits cata­lans saben bé. Jo només hi afe­geixo la cara i els ulls que té la Bibli­o­teca Cata­lana de l'Estat de Jalisco, a Mèxic, que és també, en molt bona part, pro­ducte de la seva gene­ro­si­tat i del seu com­promís amb la pro­jecció exte­rior de Cata­lu­nya. Resul­ten més par­ro­quials molts per­so­nat­ges des­ta­cats de la ciu­tat de Bar­ce­lona que no pas aquest home que viu a la capi­tal de província més allu­nyada del rovell de l'ou de Cata­lu­nya.

Em va sem­blar un autèntic des­as­tre que es jubilés. La sang, però, em tornà a les venes quan vaig saber que, final­ment, Pagès s'havia jubi­lat però no pas reti­rat. Ell segueix escar­ras­sant-se com sem­pre... També va ser ales­ho­res quan vaig caure en el perquè de la nos­tra ferma com­pli­ci­tat i la bona entesa que ens ha permès arri­bar a tan­tes fites ple­gats. Qui això escriu igual­ment es va jubi­lar ja fa anys i ara penca més que mai, tant si cobra per fer el que fa com no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.