Editorial

anàlisi

Què és la UE?

Ja fa uns anys, i en plena bonança econòmica, en una visita a Brus­sel·les, alts res­pon­sa­bles de la UE se'ns quei­xa­ven de la inca­pa­ci­tat de no poder fer enten­dre a la població euro­pea que l'admi­nis­tració de la UE també és una admi­nis­tració pròpia. La UE, ens deien, encara per l'ima­gi­nari popu­lar és massa vista errònia­ment com un orga­nisme inter­na­ci­o­nal i no naci­o­nal. I els inter­lo­cu­tors ho atribuïen al fet que mols sovint els gover­nants s'excu­sen amb la UE per jus­ti­fi­car polítiques impo­pu­lars però necessàries, tot i que aques­tes direc­ti­ves les havien apro­va­des ells. No cal dir que la crisi econòmica i del deute ha agreu­jat aquest sen­ti­ment fins al punt de crear un anti­eu­ro­pe­isme perillós. No és estrany, doncs, que el 8 de maig pas­sat, dia d'Europa, passés sense pena ni glo­ria perquè el sen­ti­ment de per­ti­nença, si no és per anar a nego­ciar sub­ven­ci­ons o res­cats, és ben escàs.

Segu­ra­ment, un error d'ori­gen és haver con­ser­vat pels estats una taxa alta de poder si el que es pre­te­nia era fer una veri­ta­ble Europa unida, i no només un espai econòmic, perquè ara ens tro­bem amb la para­doxa que volem fer una Unió Euro­pea sense sen­ti­ment euro­peu, i això és molt difícil. Una dada que ens demos­tra aquesta manca de sen­ti­ment és la poca presència ins­ti­tu­ci­o­nal i popu­lar que té la ban­dera de la UE, quan hau­ria de ser la pre­fe­rent. Tot i els seus defec­tes de fun­ci­o­na­ment, fins i tot defec­tes greus per l'exces­siu poder naci­o­nal, avui per avui és un pro­jecte de super­vivència econòmica en un món glo­ba­lit­zat.

Més que mai, el cost de la no-Europa seria molt supe­rior als bene­fi­cis, tot i que aquesta crisi ens obli­garà a avançar cap a una inte­gració més forta o cap a una des­in­te­gració política i que­dar-nos només com un espai econòmic o, com en diuen des­pec­ti­va­ment, l'Europa dels mer­ca­ders. El pit­jor que ens pot pas­sar és que­dar-nos en una inde­fi­nició com la d'ara perquè esti­mula sen­ti­ments con­tra­ris. Si no can­viem les polítiques, la rup­tura entre el nord i el sud cada vegada serà més pro­funda, i per curar aquesta ferida cos­tarà algu­nes gene­ra­ci­ons. Ara per ara en els països del sud hi ha un pro­fund i fins i tot de vega­des injust sen­ti­ment con­tra Ale­ma­nya, atiat per polítics opor­tu­nis­tes i popu­lis­tes que, amb el seu dis­curs, pre­te­nen pes­car vots en aquest moment d'aigües mogu­des. L'anti­eu­ro­pe­isme, que ja política­ment ven força, ha de ser un motiu més de pre­o­cu­pació i a tenir en compte pels seus efec­tes per­ni­ci­o­sos. Aquest sen­ti­ment, a Espa­nya, no és nou, hi ha tota una tra­dició molt gran que sovint vore­java el ridícul. Ja durant les nego­ci­a­ci­ons per entrar al Mer­cat Comú, davant les exigències que ens posa­ven, Alfonso Guerra va dir aque­lla frase: “Que es fiquin l'MC on els càpiga.” Els temps han demos­trat la mag­ni­tud del des­propòsit d'aquesta visió política i econòmica.

Que hagi pas­sat el dia d'Europa com un dia qual­se­vol demos­tra la poca con­vicció dels res­pon­sa­bles polítics amb aquest pro­jecte. Em costa molt de pen­sar que amb els líders euro­peus que havíem tin­gut fa uns anys aquesta decadència en el sen­ti­ment s'hagués produït, perquè ells n'eren uns grans con­vençuts i sabien la importància que tenia per al con­junt cul­mi­nar amb èxit aquest procés d'unió. Els lide­rat­ges actu­als, molt més febles i qüesti­o­nats, no tenen l'auto­ri­tat necessària per fer avançar el procés. Ben jus­ta­ment són capaços d'apor­tar solu­ci­ons als pro­ble­mes que la crisi fa aflo­rar i de vega­des, com hem vist amb Xipre, amb l'evi­den­cia d'un alt grau d'impro­vi­sació que espanta.

I si Europa no som les per­so­nes perquè no ens sen­tim prou euro­peus, i no tenim líders ni pro­jecte de futur clar, és nor­mal que molta gent es pre­gunti què és la UE. La res­posta hau­ria estat opor­tuna pel dia d'Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.