Opinió

el defensor del lector

Llibertat, quina?

Cal una llei de premsa? Jo sempre hi he estat en contra. Crec que no cal, si tenim en compte que hi ha una justícia la missió de la qual, precisament, és sentenciar si algú transgredeix la llei

El tema de la lli­ber­tat d'expressió deu ser un dels que ha fet ves­sar més tinta dins del món de la comu­ni­cació. I la que farà ves­sar, ja que és pràcti­ca­ment impos­si­ble posar-se d'acord tenint en compte els interes­sos que es mouen en el nos­tre món. Arran d'un abús infor­ma­tiu que es va pro­duir al Regne Unit, es van encen­dre totes les alar­mes sobre fins on podia arri­bar la lli­ber­tat d'expressió dels mit­jans. Al Regne Unit no hi ha llei de premsa. Això és, per a ells, un honor, que pen­sen defen­sar amb les dents. Les lleis de premsa, lamen­ta­ble­ment, les solen dic­tar els gover­nants per con­tro­lar els mit­jans de comu­ni­cació. Tot­hom sap que la infor­mació és un ele­ment bàsic per cons­truir una soci­e­tat democràtica. Només fit­xem-nos com actuen les dic­ta­du­res en aquest tema, i de manera ràpida i con­tun­dent. A l'Estat espa­nyol, un cop aca­bada la guerra, ja no van sor­tir la major part dels dia­ris que hi havia a tot l'Estat i, con­cre­ta­ment, a Cata­lu­nya. Abans de la Guerra Civil, hom podria rebre infor­mació vari­ada dels que pas­sava d'acord amb la ide­o­lo­gia del mitjà que teníem a les mans. Tot just aca­bada la guerra, molts dia­ris van ser comis­sats i trans­for­mats en por­ta­veus del règim. A part de la premsa ofi­cial, que era la que pre­do­mi­nava, els pocs dia­ris que van ser auto­rit­zats a sor­tir esta­ven lli­gats de mans i peus. El direc­tor el nome­nava Franco, i les notícies d'Espa­nya i de Món s'havien de copiar de les agències esta­tals.

Tor­nem al Regne Unit. Des d'un acord dels tres grans par­tits polítics del país es va deci­dir crear un marc regu­la­dor per a la premsa. És lògic que els mit­jans no ho accep­tes­sin. Per a ells era una forma de cen­sura i, per tant, un atac a la lli­ber­tat d'expressió. De fet, aquí també ens hem pre­gun­tat mol­tes vega­des el perquè d'una llei de premsa si no és per con­tro­lar els mit­jans des de l'esfera política. Els que ja tenim uns anys, recor­dem la famosa llei de premsa que va pro­mul­gar Fraga, que es va voler pre­sen­tar com un pas democràtic impor­tant per al país, quan no feia altra cosa que mar­car els mit­jans perquè no pogues­sin dir res que no interessés a la dic­ta­dura. He escrit mol­tes vega­des, perquè ho recor­da­rem sem­pre, com n'eren d'avor­rits els dia­ris fins que no es va aca­bar la dic­ta­dura. Només algun peri­o­dista molt fi acon­se­guia, a través d'algun comen­tari sobre algun fet, trans­gre­dir les nor­mes, de manera tan sibil·lina que els lec­tors amb el temps vam haver d'anar apre­nent a inter­pre­tar. El mateix que pas­sava amb les cançons del Rai­mon i de Lluís Llach i tants altres. Tor­nem a la pre­gunta: cal una llei de premsa? Jo sem­pre hi he estat en con­tra. Crec que no cal, si tenim en compte que hi ha una justícia la missió de la qual, pre­ci­sa­ment, és sen­ten­ciar si algú trans­gre­deix la llei, donant, per exem­ple, notícies fal­ses. La prova que la llei de premsa no ser­veix per a gaire res, és que mol­tes vega­des s'ha d'acu­dir al jut­jat quan ja sigui el mitjà o el lec­tor se sen­ten ofe­sos per alguna infor­mació.

La premsa britànica repta Came­ron, i per evi­tar que apa­re­gui una llei de premsa que, segons ells, no seria altra cosa que un con­trol polític dels mit­jans, han deci­dit crear el seu propi orgue regu­la­dor. Els impul­sors del nou model d'auto­re­gu­lació sos­te­nen que la seva pro­posta con­serva l'essència de la cèdula reial pro­po­sada pel govern, però que evita la ingerència política que, segons ells, amenaça 300 anys de lli­ber­tat de premsa. La veri­tat és que, tant si el govern britànic dicta una llei per evi­tar que es come­tin abu­sos en la lli­ber­tat d'expressió com si són els matei­xos mit­jans els que mar­quin les nor­mes, estic segur que con­ti­nu­a­ran tenint el mateix pro­blema, i caldrà anar als tri­bu­nals de justícia quan algú con­si­deri que s'han sobre­pas­sat els límits de la lli­ber­tat d'expressió. És el que passa a casa nos­tra i en molts altres països del món. Hi ha mit­jans que men­tei­xen a consciència, ja sigui per la seva ide­o­lo­gia política o perquè saben que hi ha notícies que fan ven­dre molts dia­ris. Per cert, seria bo que cada mitjà exposés en un requa­dre ben vistós la seva pro­pi­e­tat, la seva ide­o­lo­gia. Cert que els lec­tors més ficats en el món dels mit­jans ja saben amb qui juguen, però la gent del car­rer no en té ni idea i mol­tes vega­des es ven gat per lle­bre. Ho dic i ho repe­tiré tan­tes vega­des com faci falta; com més mit­jans i més dife­ren­ci­ats, millor, però que tot­hom sàpiga a quin equip juga. La llàstima és que per la crisi econòmica molta gent ha hagut de dei­xar de com­prar el diari, o dia­ris, que crec que encara poden jugar un paper impor­tant en el món de la infor­mació. Tot i que hem d'assu­mir que cada vegada més ani­ran tri­om­fant les edi­ci­ons digi­tals dels dia­ris. Vivim un moment de tran­sició, però tot va molt ràpid. Ja hi ha dia­ris que cobren per lle­gir l'edició digi­tal en comp­tes del paper. Anirà cap aquí?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.