Opinió

anàlisi

Qüestió d'estat

Quan algú estu­dia fre­da­ment el mapa de les vies per a trens d'alta velo­ci­tat a l'Estat i, a més, les rela­ci­ona amb els viat­gers que trans­porta i l'impacte econòmic que gene­ren, no hi entén res. Cap de les pre­gun­tes asse­nya­des i lògiques, i fins i tot impres­cin­di­bles, que es pugui fer i que s'hau­rien d'haver fet abans de dis­se­nyar-ho els res­pon­sa­bles de l'entra­mat, no tenen res­posta. I és que durant molts anys aquest estat ha estat gover­nat, encara ho és, per polítics amb fort ròssec del pas­sat, quan qui manava i orde­nava feia el què volia sim­ple­ment apel·lant al fet que era una qüestió d'estat. Aquest alt objec­tiu subs­tituïa qual­se­vol altre rao­na­ment per asse­nyat que fos. Per ells, la qüestió d'estat, la seva qüestió d'estat, no neces­si­tava anàlisi econòmica, ni rela­ci­o­nar cost i bene­fici, ni tan sols una pro­jecció de ren­di­bi­li­tat de futur.

I ara ens tro­bem infra­es­truc­tu­res cos­tosíssi­mes per trans­por­tar escas­sa­ment 5 viat­gers al dia i amb un cost econòmic pro­hi­bi­tiu de man­te­ni­ment i, per tant, insos­te­ni­ble. I tot i que recor­dem clara­ment qui deia i qui pre­su­mia d'haver fet de la seva Espa­nya el país del món, després de la Xina, amb més quilòmetres de vies d'alta velo­ci­tat, o de tenir més aero­ports que ningú, o més auto­pis­tes radi­als, o més cin­tu­rons a l'entorn de la capi­tal de l'estat, encara que siguin per trans­por­tar a ningú, no hi ha la mínima autocrítica de tal boge­ria, perquè tota la seva obra obeïa només a una qüestió d'estat i no econòmica.

Però és clar, com tot, té con­seqüències econòmiques, i més si per fer aquesta des­pesa les empre­ses i l'Estat s'han endeu­tat, ara ens tro­bem en el moment del xoc amb la rea­li­tat que suposa haver de pagar-ho. Però de la mateixa manera que les cons­truc­to­res han hagut de dei­xar obres a mig fer, i al llarg de la Medi­terrània hi ha una gran quan­ti­tat d'habi­tat­ges tan­cats i per ven­dre, serà impres­cin­di­ble la raci­o­na­li­tat per tan­car aque­lles infra­es­truc­tu­res de poca uti­lit­zació. La qüestió d'estat no ser­veix per anar con­tra la raci­o­na­li­tat.

Una cosa sem­blant ens ha pas­sat amb Bankia, aquest mons­tre creat a corre-cuita i sense cap mena de raci­o­na­li­tat ni econòmica ni finan­cera. Quan un pen­sa­ment lògic i des­a­pas­si­o­nat feia pen­sar que la cre­ació de Bankia seria un acte de difícil solució, va aparèixer una mena de qüestió d'estat que se sobre­po­sava a qual­se­vol apre­ci­ació econòmica. El Banco San­tan­der té la seu cen­tral a San­tan­der, el BBVA, a Bil­bao, La Caixa i el Saba­dell, a Bar­ce­lona i, després de la des­feta de les cai­xes, Madrid es podria que­dar sense un banc de referència. No podien dei­xar de tenir una enti­tat, com ho fou Caja Madrid, que fos l'eina a mans del govern regi­o­nal per fer la seva política econòmica i indus­trial. L'exem­ple clar és l'entrada de Caja Madrid en el capi­tal d'Ibèria, una entrada total­ment d'inten­ci­o­na­li­tat política. El pro­blema és que amb els ges­tors tri­ats en el pri­mer moment i amb els números ja en net van crear un mos­tre indo­ma­ble.

De fet, Caja Madrid va voler imi­tar La Caixa en la política de par­ti­ci­pa­ci­ons indus­tri­als, però en va fer una mala imi­tació. La com­pra del City Nati­o­nal Bank of Flo­rida, que ha por­tar a pas­sar una nit a Miguel Blesa a la presó, també va ser una ope­ració mirant de reüll l'estratègia de La Caixa, però fou tant plena de pre­sump­tes irre­gu­la­ri­tats que veu­rem com acaba. De moment aquesta set­mana Bankia l'ha venut amb pèrdues de 495 mili­ons d'euros.

La defensa de qüestió d'estat per Bankia, ara ja no és pos­si­ble. Davant dels més de 22.000 mili­ons d'ajuts públics que ha neces­si­tat per sub­sis­tir i les impo­si­ci­ons de la troica, no seria gens estrany que la tros­se­gin abans de ven­dre-la a enti­tats que poden molt ben ser fins i tot estran­ge­res. Estar inter­vin­guts té avan­tat­ges i incon­ve­ni­ents, i un avan­tatge és que, tot i que no ho sem­bli, impo­sen la raci­o­na­li­tat per sobre de l'emo­ti­vi­tat, i els números can­ten.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.