Opinió

de set en set

Bufar núvols

El iodur de plata és el com­post químic de moda aquests dies a les ter­res de Lleida. El motiu: se li atri­bu­ei­xen pro­pi­e­tats gai­rebé mira­cu­lo­ses a l'hora d'evi­tar cala­mar­sa­des com les d'aquest estiu, que des­tru­ei­xen colli­tes abans d'haver-les pogut treure dels arbres i obli­guen les com­pa­nyies asse­gu­ra­do­res a com­pen­sar els seus abo­nats amb una mili­o­nada d'euros que no estava pre­vista en les estadísti­ques pres­su­postàries.

El iodur de plata, alli­be­rat amb cre­ma­dors des de la superfície, llançat amb coets, o bé rui­xat amb avi­o­ne­tes, es va començar a uti­lit­zar als Estats Units, i als setanta, en ple
des­ar­ro­llismo
agrari, es va implan­tar a les grans zones frui­te­res de Ponent, la Franja i Aragó. A par­tir de 1976, els page­sos havien de pagar reli­gi­o­sa­ment un impost a la Dipu­tació de Lleida, per tal de sufra­gar una xarxa de 50 cre­ma­dors de iodur que s'acti­ven quan algun núvol negre amenaçava les colli­tes. Això es va aca­bar el 2004, quan el govern tri­par­tit va posar fi a l'obli­gació de pagar aquest cànon. Durant 28 anys, a les ter­res de Ponent es van llançar a l'atmos­fera més de tres mil qui­los de iodur de plata. El 2008, en plena sequera, el iodur de plata va fer una dar­rera apa­rició fan­tas­mal, amb unes supo­sa­des avi­o­ne­tes albi­ra­des a la Cata­lu­nya inte­rior que “des­fe­ien els núvols” abans que es formés la pluja, i que mai es va arri­bar a con­fir­mar que efec­ti­va­ment es dedi­ques­sin a rui­xar iodur.

Ara, la Dipu­tació de Lleida ha reo­bert el debat i ha encar­re­gat un estudi per ava­luar la via­bi­li­tat d'aquest sis­tema. Cal­cu­la­dora a la mà, mira­ran si com­pensa la inversió en llançament de iodur en relació amb la reducció de danys per les tem­pes­tes de cala­marsa que es poden evi­tar. Llàstima que en els números econòmics no hi surti el cost d'alte­rar química­ment un clima que és en rea­li­tat el nos­tre únic aixo­pluc, ni tam­poc hi cons­tarà el ridícul que fem quan, volent con­ver­tir-nos en els amos del llamp de Zeus, aca­bem con­ver­tits en rea­li­tat en uns tris­tos bufanúvols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.