Opinió

L'Àrtic

Una àrea geogràfica sense conflicte promou el desenvolupament econòmic i el creixement

Al 2007 l'Agència Inter­na­ci­o­nal per al Canvi Climàtic va esti­mar que a l'estiu de l'hemis­feri nord del 2070 no hi hau­ria gel a l'Àrtic. Les obser­va­ci­ons per satèl·lit avan­cen la data al 2035 si el ritme del des­glaç actual es manté, cada any el cas­quet polar perd una superfície d'un milió de km², el doble de la d'Espa­nya. Simu­la­ci­ons actu­als la situen al 2020. Aquesta és la pre­visió feta per Scott Bor­ger­son  que en sin­te­titza las con­seqüències en un recent assaig, The coming àrtic boom.

El canvi climàtic no és una pre­visió del que pot suc­ceir, és un fet que està tenint lloc ara, les con­seqüències del qual són visi­bles i pre­vi­si­bles i sobre les quals el món actual reac­ci­ona tard tant per pal·liar-ne els efec­tes com per apro­fi­tar-ne les opor­tu­ni­tats, perquè tot no és nega­tiu.

La flora àrtica es redu­eix i migra al nord, mili­ons de mor­ses bus­quen refugi a terra ferma quan el glaç del mar on vivien des­a­pa­reix, l'erosió de l'aigua abans era glaç i amb efecte lent, can­via el per­fil de la costa, hi ha pluja on abans hi havia neu... Les con­seqüències del rees­cal­fa­ment són ine­vi­ta­bles i ja són aquí. La zona és espe­ci­al­ment rica en mine­rals i hidro­car­burs. El 20% del petroli i el 25% del gas produït al món ve de l'Àrtic, en con­cret de Sibèria i d'Alaska, però s'estima que més del 20% de les reser­ves mun­di­als d'hidro­car­burs estan a la zona que per altra banda repre­senta el 8% de la superfície mun­dial i 16% de la terra ferma. És una regió rica i gran mal­grat que la car­to­gra­fia con­ven­ci­o­nal de Mer­ca­tor ha creat la sen­sació que la zona és de menor dimensió del que real­ment és.

Les reser­ves mine­rals són grans, la mina més pro­duc­tiva de zinc al món és Alaska i la de níquel, a Sibèria, i les reser­ves cone­gu­des de pal·ladi, platí, cobalt, dia­mants i ter­res rares són impor­tants. El 10% de les reser­ves mun­di­als de fusta són a l'Àrtic, i la pesca, degut a la baixa tem­pe­ra­tura de l'oceà, és abun­dant. El pos­si­ble des­glaç durant una part impor­tant de l'any per­metrà el trànsit marítim d'Àsia a Europa, el més impor­tant del món i amb major crei­xe­ment, a través de l'estret de Bering entre Alaska i Rússia, pel nord de Sibèria i el mar de Barents, el nord de Noru­ega fins l'Atlàntic Nord. El tra­jecte és sig­ni­fi­ca­ti­va­ment més curt que la ruta tra­di­ci­o­nal per l'estret de Malaca, Suez i Gibral­tar, i gene­rarà un trànsit marítim que faci­li­tarà l'explo­tació de les matèries pri­me­res de la zona, de petroli a mine­rals i de fusta a pesca. L'ener­gia és també abun­dant per la força de les marees i les reser­ves hidrològiques abun­dants, hi ha molta aigua, neu i des­ni­vells, la qual cosa per­metrà una explo­tació efi­ci­ent de les reser­ves natu­rals i un crei­xe­ment econòmic lliure dels efec­tes dels com­bus­ti­bles fòssils.

Són pocs els països que limi­ten amb l'Àrtic i tenen drets de sobi­ra­nia sobre el ter­ri­tori: Rússia, EUA, Canadà, Suècia, Noru­ega, Dina­marca i Islàndia. Tots són països rics, amb eco­no­mies sane­ja­des i deute baix, tret dels EUA. La majo­ria tenen impor­tants fons sobi­rans gene­rats a par­tir del ren­di­ment del petroli, 700 B$ Noru­ega i 200 B$ Rússia, que poden con­tri­buir a finançar les inver­si­ons necessàries per pro­duir el desen­vo­lu­pa­ment de la zona. Amb l'excepció de Rússia tots tenen règims polítics democràtics i marcs regu­la­to­ris esta­bles, ele­ment bàsic per atreure inver­si­ons i poten­ciar el crei­xe­ment.

De fet l'Àrtic té un geo­gra­fia sem­blant a la Medi­terrània, dos mars tan­cats de simi­lar dimensió però amb diferències de dis­tri­bució de renda i de població. El Medi­ter­rani ric al nord  i pobre al sud, i a l'Àrtic amb ren­des homogènies per tots els països de l'entorn, i amb dife­rent població, molt poblat un i molt poc l'altre. Per tant hau­ria de ser teòrica­ment pos­si­ble a l'Àrtic un desen­vo­lu­pa­ment sense els con­flic­tes de la Medi­terrània perquè les raons d'aquesta, alta població i desi­gual repar­ti­ment de la riquesa, no es donen.

Les rela­ci­ons polítiques dels països de l'Àrtic s'han arti­cu­lat des dels anys vui­tanta a través de la Con­venció de les Naci­ons Uni­des per les lleis de mar, Unclos, que defi­neix les pau­tes per resol­dre els con­flic­tes fron­te­res i el trànsit marítim. De fet Canadà, EUA, Dina­marca, Noru­ega i Rússia varen sig­nar al 2008 la decla­ració de Ilu­lis­sant en què es com­pro­me­tien a resol­dre els con­flic­tes locals de manera amis­tosa i a crear el Con­sell Àrtic com a pla­ta­forma per fer-ho. Això garan­teix que les dis­pu­tes per fron­te­res que es varen ini­ciar als setanta i vui­tanta com per exem­ple entre Rússia i Noru­ega per les illes Sval­bard o entre Dina­marca i Canadà per divi­dir-se l'illa Hans, no es tor­na­ran a repe­tir. Una àrea geogràfica sens con­flicte pro­mou i impulsa el desen­vo­lu­pa­ment econòmic i el crei­xe­ment...

Grenlàndia té una superfície simi­lar a Europa Occi­den­tal però nomes 60.000 habi­tants, forma part de Dina­marca i rep una apor­tació econòmica de Copen­ha­guen que donada la riquesa en mine­rals de l'illa ha esde­vin­gut inne­cessària i la por­tarà en un ter­mini curt a la inde­pendència. Això no can­viarà ni la política ni l'eco­no­mia de l'àrea, sòlida, rica i esta­ble.  És a dir, no hi ha ame­na­ces que facin peri­llar el crei­xe­ment econòmic d'una de les àrees més riques del pla­neta, que es bene­fi­cia direc­ta­ment del canvi climàtic perquè per­met arri­bar a reser­ves natu­rals que han estat inac­ces­si­bles des de fa milers d'anys. Les grans poten­cies asiàtiques, Corea del Sud, Índia i Xina, han mos­trat interès a la zona tant en l'explo­tació de les reser­ves mine­rals com per la ins­tal·lació de ports de trans­bor­da­ment en la nova ruta marítima entre Àsia i Europa. Hi ha un pro­jecte de crear al nord d'Islàndia una gran àrea logística. Sin­ga­pur, Xina i Corea del Sud han estat accep­tats com a estats obser­va­dors en el Con­sell Àrtic i es pre­vi­si­ble que a curt ter­mini inver­tei­xin en els nous pro­jec­tes que es desen­vo­lu­pa­ran.

La qüestió que es plan­teja és si amb aques­tes con­di­ci­ons, països rics i democràcies con­so­li­da­des, reser­ves natu­rals impor­tants i manca de con­flic­tes polítics i econòmics, es pro­duirà un desen­vo­lu­pa­ment orde­nat i sos­te­ni­ble a la zona sense impac­tar el medi ambi­ent i sense des­truir un ter­ri­tori que a banda de la bellesa natu­ral és una reserva mun­dial de recur­sos natu­rals i matèries pri­me­res. És pos­si­ble fer créixer l'eco­no­mia i simultània­ment pro­te­gir el medi ambi­ent, la pro­tecció d'aquest no és idèntic a l'immo­bi­lisme i la inacció. Si la huma­ni­tat no fos capaç de fer-ho i es produís una des­trucció de l'entorn com ha succeït a altres àrees del pla­neta, hauríem de con­cloure que la volun­tat de suïcidi col·lec­tiu és gratuïta però arre­lada. No hi ha acció mes absurda que fer el mal de manera inne­cessària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.