Opinió

opinió

La Maria

El frare va dir: “Han de com­pren­dre que no podem accep­tar que, a l'esce­nari, hi sur­tin dones!”

El tea­tre de La Salle a Girona tenia una tra­dició tan antiga que tras­pas­sava fins i tot el temps de la guerra. Els Pas­to­rets es repre­sen­ta­ven vuit vega­des per Nadal. Durant l'any es feia un reper­tori cada vegada més com­promès. Però la inqui­e­tud dels actors per asso­lir un tea­tre trans­cen­dent va por­tar a l'intent des­as­se­nyat d'incloure ele­ments feme­nins a l'elenc. Quin error! Cor­ria l'any 1962 i encara impe­rava la doc­trina del bisbe Cartañà, que no per­me­tia que sor­tis­sin noies a l'escena, en llocs morals –i tam­poc nois, si es trac­tava d'un cen­tre de noies–. Els ger­mans de La Salle no ho tole­ra­ven, i així no ens va que­dar altre camí que dei­xar un espai escènic on havíem estat molt, i al qual havíem dedi­cat els millors anys de la joven­tut!

Lla­vors, aquell estol d'actors trans­hu­mants no trobàvem aco­llida franca enlloc a Girona. Totes les por­tes se'ns van tan­car amb els impe­di­ments més sub­tils. Exhalàvem tuf d'incon­for­mis­tes perquè volíem fer tea­tre inde­pen­dent i en català! Però un dels con­sells del Con­sell de Cent diu: “Per pas­sar el riu, més amunt o més avall tro­baràs una pas­sera.”

En aquest cas, la pas­sera es deia Maria Cor­basi, que era ni més ni
menys que la dele­gada de la Sección Feme­nina de Falange a Girona. Tenien les ofi­ci­nes al pri­mer pis del número 4 del car­rer de la Força –la casa on després va viure el ciclista Arms­trong–, que és una joia arqui­tectònica amb cape­lla i pati gòtic. La Maria ens va donar la clau i ens va ense­nyar a on eren els llums (“Perquè suposo que hi vin­dreu a assa­jar de nits...”) sense cap con­dició. Cap. Allà va començar una llarga com­pli­ci­tat entre aque­lles dones de la Sección Feme­nina i un Grup Pros­ce­nium aca­bat de néixer. No només ens van dei­xar el local, sinó que es van impli­car deci­di­da­ment en tas­ques de suport del tea­tre a l'aire lliure que pre­sentàvem pels indrets més emblemàtics de les comar­ques, i per al tea­tre infan­til de Cavall Fort que portàvem per tot Cata­lu­nya. Res­tau­rar i plan­xar ves­tu­ari, acon­se­guir cada­fals, cadi­res, esten­dards i estris escènics de tota mena, ven­dre les entra­des...!

Con­cer­tar repre­sen­ta­ci­ons en llocs com ara la por­ta­lada del mones­tir de Ripoll i la plaça de Besalú. I tot a canvi de res. En una ocasió, li vam pre­sen­tar un pro­grama, i va dir: “No hi poseu més això de «Orga­ni­zación de Sección Feme­nina». No cal.”

Exem­ple d'eficàcia i dis­creció, podia ser blas­mada lla­vors només per la gent que no la conei­xia, perquè quan s'hi entrava en relació era impos­si­ble no guar­dar-li amis­tat per­ma­nent. Després del seu traspàs pas­sarà a la història de Girona per l'Expo­sició de Flors, però seria injust no evo­car la seva con­ti­nu­ada ajuda al tea­tre d'una manera tan des­in­te­res­sada i anònima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.