Opinió

la CRÒNICA

Quan érem feliços

Un dia varen aparèixer per l'Ajun­ta­ment de Girona uns arqui­tec­tes de Madrid, autors de diver­ses pro­mo­ci­ons impor­tants a la capi­tal del regne. Por­ta­ven un pla engres­ca­dor: trans­for­mar per com­plet I'entrada a la ciu­tat per la car­re­tera de Bar­ce­lona, ender­ro­cant les naus exis­tents, des d'El Corte Inglés fins a la gaso­li­nera, i edi­fi­car de bell nou un com­plex resi­den­cial de gran qua­li­tat que tin­dria, a més, la vir­tut que el con­junt de les edi­fi­ca­ci­ons seria harmònic, obeint a un pla direc­tor. Es trac­tava de can­viar I'aspecte impro­vi­sat i xaró que tenien les naus indus­tri­als exis­tents per una pers­pec­tiva atrac­tiva. L'entrada a la ciu­tat –que sem­pre ha estat des­a­for­tu­nada– tin­dria un aspecte modern. El con­sis­tori ho va veure bé. Era lla­vors quan érem tan feliços, quan tot era pos­si­ble i els diners no s'havien d'aca­bar mai, mai!

Els pro­mo­tors tenien una ofi­cina d'arqui­tec­tura pels vol­tants de Madrid amb més de cin­quanta pro­fes­si­o­nals i esta­ven ben acre­di­tats.
No els va ser difícil tro­bar l'impres­cin­di­ble suport cre­di­tici per por­tar
a terme l'adqui­sició de les naus
que havien d'ender­ro­car-se. Per als pro­pi­e­ta­ris giro­nins I'ope­ració era atrac­tiva, perquè el preu que ofe­rien els com­pra­dors era generós. La majo­ria varen acce­dir a ven­dre a canvi d'uns imports remu­ne­ra­dors. Fent un càlcul, diríem que l'ope­ració de com­pra dels solars en con­junt podia cos­tar als com­pra­dors no menys d'uns 250 mili­ons d'euros! Els pri­mers paga­ments varen ser al comp­tat, sense pro­ble­mes. Les quan­ti­tats que es varen pac­tar ajor­na­des ja varen pre­sen­tar algu­nes difi­cul­tats de cobra­ment: la crisi començava a ense­nyar les dents. Al final d'un estira-i-arronsa, es varen pac­tar rebai­xes, però es va cobrar
la resta.

L'error del con­sis­tori va ser no exi­gir que les naus venu­des fos­sin ender­ro­ca­des imme­di­a­ta­ment i els solars resul­tants, pro­te­gits amb tan­ques fins a començar l'edi­fi­cació. Es va tole­rar que con­ti­nu­es­sin dem­peus pro­pi­ci­ant I'entrada a l'inte­rior d'indi­vi­dus que s'empor­ta­ren tot el que podia tenir algun valor i mal­me­na­ren la resta. El resul­tats és a la vista: fa anys que tenim una entrada a la ciu­tat pròpia d'una pel·lícula de zom­bis. Una ver­go­nya.

La qüestió és tro­bar una solució a un pro­blema que amenaça de con­ver­tir-se en endèmic. És evi­dent que aquell pla urbanístic no es desen­vo­lu­parà, dona­des les cir­cumstàncies actu­als i les pers­pec­ti­ves futu­res. Els pro­mo­tors que el varen impul­sar hague­ren de ren­dir-se als bancs cre­di­tors i aquests és pos­si­ble que ho hagin tras­pas­sat tot al Sareb –el banc dolent creat per Rajoy– pel que la pos­si­bi­li­tat d'arri­bar a pac­tes és com­pli­cada.

Ente­nem que el con­sis­tori hau­ria de fer ús del seu poder de con­vo­catòria i reu­nir les parts interes­sa­des i tro­bar-hi camins de solució. Tot pri­mer per ender­ro­car les naus exis­tents, tan­car els solars i refle­xi­o­nar sobre quin futur es pot espe­rar. Trac­tar amb els bancs és feina fei­xuga, perquè els ha tocat una rifa en I'edi­fi­cació, en què no ente­nen res, i fins i tot s'ho miren amb una certa repugnància!

Però Girona no pot viure més temps mos­trant els esque­lets d'unes cons­truc­ci­ons aban­do­na­des i mal­me­ses que ame­na­cen ruïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.